Vyriausybė sutinka euru didinti biudžetininkų bazinę algą

Vyriausybė sutinka euru didinti valstybės tarnautojų bazinę algą, kelti minimalius koeficientus.

Ministrų kabinetas trečiadienį dar kartą patvirtino buvusių valdančiųjų teiktas pataisas dėl valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų algų, kartu pasiūlyti ir kai kurie pakeitimai dėl sveikatos, socialinės apsaugos specialistų. Pataisos buvo grąžintos kartu su biudžeto projektu.

Esminiai siūlymai – nuo sausio euru iki 177 eurų didinti pareiginės algos bazinį dydį, taip pat didinti minimalius pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus.

Jei Seimas pakeitimams pritars, pats bazinis dydis, pataisų iniciatorių teigimu, augtų 0,6 proc. ir priklausomai nuo priskirtų koeficientų leistų padidinti atlyginimus 200 tūkst. dirbančiųjų nuo 4 iki 32 eurų. Tam kitąmet biudžete prireiks 21 mln. eurų.

Kitame projekte dėl koeficientų didinimo nurodoma, jog pakeitimai paveiks maždaug 25 tūkst. kvalifikuotų darbuotojų ir specialistų, kuriems šiuo metu taikomi minimalūs pareiginės algos koeficientai – jiems pastovioji atlyginimų dalis padidėtų nuo 39 iki 77 eurų. Tam numatyta 16 mln. eurų.

Teigiama, kad dar žymiau padidėtų socialinių paslaugų srities darbuotojų darbo užmokestis – atlyginimų pastoviosios dalies koeficientai vietoje siūlyto 20 proc. augtų 30 proc., žymiau didinami koeficientai ir darbuotojams, turintiems kvalifikacinę kategoriją.

Dar apie 20-čiai tūkst. nekvalifikuotų darbuotojų atlyginimai turėtų augti 35 eurais  – tiek, kiek didėja MMA.

Vykdant kolektyvinės švietimo šakos sutartį, numatoma panaikinti ir mokyklų direktorių, pavaduotojų, ugdymą organizuojančių skyrių vedėjų atlyginimų „žirkles“, paliekant tik maksimalius koeficientus. Taip mokyklų vadovų algos augtų maždaug penktadaliu. Skaičiuojama, kad tam kitąmet prireiks dar 20,5 mln. eurų.

„Svarbu yra tai, kad suderinome nuostatas su Sveikatos apsaugos ministerija ir nustatome, kad už darbą, kai yra nukrypimų nuo normalių darbo sąlygų, būtų mokamas ne padidintas darbo užmokestis, kaip buvo numatyta iki šiol, o priemoka, kuri siektų iki 20 proc. pareiginės algos pastoviosios dalies dydžio“, – posėdyje sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Pasak ministrės, projekte numatytas atlyginimų kėlimas socialiniams darbuotojams didinant jų pareiginius koeficientus – tam numatyta 3,5 mln. eurų. 

Anot jos, taip pat siekiama suvienodinti ir galimybes skirti priemokas ekstremaliomis sąlygomis dirbantiems socialiniams darbuotojams, prilyginant juos sveikatos apsaugos darbuotojams.

„Numatome galimybę biudžetinės įstaigos darbuotojui prie pareiginės algos kintamosios dalies nustatyti ir konkrečius dydžius, kuriais jie galėtų būti premijuojami. Tai tie, kurie dirba su kovidu, kurie dirba socialinės apsaugos sistemoje, kad būtų suvienodinti su tais, kurie dirba sveikatos apsaugos srityje“, – sakė ministrė.

Pataisomis siūloma didinti ir darželių auklėtojų, koncertmeisterių, akompaniatorių atlyginimų koeficientus, vidutiniškai didinant atlyginimus 14 procentų. Tam biudžete reikės dar 2,5 mln. eurų, kurie, pasak kai kurių ministrų, buvusios Vyriausybės rengtame biudžeto projekte nebuvo suplanuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Jei tik euru, tai pasilikit ant pazvanų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių