Ž. Vaičiūnas: didžiulis Rusijos interesas, kad Astravo AE būtų kuo greičiau paleista

Astravo atominės elektrinės (AE) projektas vykdomas nesaugiai, o tiksli data, kada pradės veikti elektrinė, nežinoma, sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

„Šiuo metu intensyviai dirbame su Europos Komisija (EK), branduolinės energetikos reguliatoriais visoje Europoje. Principinė pozicija ta, kad iki Astravo AE paleidimo privalo būti įgyvendintos streso testo rekomendacijos. Rasta pakankamai rimtų dalykų, kurių neįgyvendinus, labai aiškiai sakome, kad turėsime didelių saugumo problemų, nes projektas tikrai įgyvendinimas nesaugiai“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ kalbėjo Ž. Vaičiūnas.

Anot ministro, Astravo AE taps, o gal net ir jau tapo ir politinių ES santykių su Baltarusija dalimi.

„Pasitikiu tais veiksmais, kuriuos daro EK. Negaliu viešai atskleisti tų žingsnių, kuriuos mes darome, bet tikrai tam tikri elementai bus padaryti tam, kad būtų įgyvendintos saugumo priemonės šiam projektui. Su ES spaudimu“, – sakė energetikos ministras.

Ž. Vaičiūno teigimu, galutinė Astravo AE paleidimo data iki šiol nėra aiški.

„Spekuliuojama, kad tuoj po mėnesio kito bus ir kuras atvežtas, ir paleistas reaktorius. Turime labai aiškiai atskirti keletą dalykų: kuro atvežimas, kuro įkrovimas, reaktoriaus bandymai ir reaktoriaus paleidimai. Reaktoriaus bandymai, kad ir kaip bandoma pasakyti, kad jie prasidės sausio mėnesį, aš tikrai šia data labai abejoju, kiek turiu informacijos“, – teigė Ž. Vaičiūnas.

Pasak ministro, tai, kad Astravo AE būtų kuo greičiau paleista, yra didžiulis Rusijos interesas.

ELTA primena, kad Baltarusija 2400 MW galios atominę elektrinę stato netoli Astravo miesto, nuo Vilniaus nutolusio vos per 50 km. Pirmąjį jėgainės reaktorių tikimasi paleisti jau šiemet, antrąjį – kitais metais

Lietuva yra priėmusi sprendimą neįsileisti elektros iš Baltarusijos, kai pradės veikti Astravo AE. Tokį sprendimą yra priėmusi ir Lenkija. Lietuvos ir Latvijos pozicijos Astravo AE atžvilgiu buvo išsiskyrusios. Latviai nerodė didelio solidarumo Lietuvos interesui, kad kaimyninės šalys ateityje taip pat neįsileistų Astravo AE energijos į savo rinkas.

2017-ųjų birželį Seimas pripažino, kad Baltarusijoje, Astrave, statoma branduolinė elektrinė yra nesaugi ir kelianti grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ARVYDAS

ARVYDAS portretas
Astravo AE yra karo paskelbimas Lietuvai.Briuselis tą žino.. .

O ka

O ka portretas
Apie tai sako TATENA?

Artūras

Artūras portretas
lokit kiek norite, pigią elektrą gaus latviai o ne litvinai!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių