Lietuva ir Lenkija kloja pamatus ilgalaikiam bendradarbiavimui dujų srityje

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas, dalyvaudamas didžiausioje metinėje Lenkijos dujų sektoriui skirtoje konferencijoje „Gazterm 2019“, akcentavo glaudų Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimą energetikoje ir konkrečiai dujų sektoriuje.

Ministras antradienį vykusioje konferencijoje taip pat pasveikino Lenkiją sėkmingai įgyvendinant strateginius dujų energetikos infrastruktūros projektus, kurie užtikrins Lenkijos ir regiono energetinę nepriklausomybę.

„Šiuo metu įgyvendinami kertiniai dujų infrastruktūros projektai bei žingsnis po žingsnio kryptingai ir sėkmingai kuriama Lenkijos energetinės nepriklausomybės istorija. Šie projektai - ne tik energetinio konkurencingumo ir saugumo garantas Lenkijai, bet taip pat ir naujos galimybės Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimui“, - Energetikos ministerijos pranešime cituojamas Ž. Vaičiūnas.

Diskusijoje „Baltijos dujų rinkų saugumas, plėtra ir integracija“ ministras pažymėjo dujotiekio iš Norvegijos kontinentinio šelfo į Lenkiją per Daniją - „Baltic Pipe“ - įgyvendinimo susitarimo, Svinouiscio suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo plėtros, Lietuvos ir Lenkijos dujotiekių jungties GIPL įgyvendinimo, plaukiojančio SGD terminalo projekto Gdansko įlankoje svarbą.

Ministras konferencijoje pristatė Lietuvos sprendimą išpirkti SGD saugyklą-terminalą Klaipėdoje ir tokiu būdu užtikrinti ilgalaikį dujų tiekimo saugumą ir konkurencingumą.

Taip pat kalbėta apie didėjančią Baltijos jūros svarbą energetikoje - tiek užtikrinant suskystintų dujų tiekimą per SGD terminalus Lenkijoje ir Lietuvoje, tiek įgyvendinant vieną kertinių sinchronizacijos projekto elementų - „Harmony Link“ jungtį tarp Lenkijos ir Lietuvos, tiek planuojant atsinaujinančios energetikos - vėjo jėgainių - plėtros projektus Baltijos jūroje.

Ministras vizito Lenkijoje metu taip pat aplankė Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio vardo SGD terminalą Svinouiscyje - susipažino su šio terminalo operavimu, veikla ir teigiama įtaka Lenkijos energetikai, jo plėtros planais.

Pasak ministro, SGD terminalų operavimas yra nuolatinis tobulėjimo procesas, todėl Lietuva ir Lenkija turi ko pasimokyti viena iš kitos bei turi išnaudoti bet kokias bendradarbiavimo galimybes.

Ministras Ž. Vaičiūnas taip pat susitiko su Lenkijos vyriausybės strateginės energetinės infrastruktūros įgaliotiniu Piotru Naimskiu, su kuriuo aptarė dujų diversifikacijos projektų ir Baltijos valstybių elektros energetikos tinklų sinchronizacijos su kontinentine Europos įgyvendinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

butas

butas portretas
Durneli,jei nezinai,tai nerasinek.Lenkai isgauna apie 5 milijardus kubometru duju,tai apie 32 procentus suvartojimo.Dar trecdali atsiveza per terminalus,o nuo 2022 ,kai baigsis sutartis su Gaspromu,isvis duju is rusu nepirks.Lenkija dar turi prisigrezusi greziniu,ir bet kada gali pradeti naudoti dujas skaldymo budu-slancus,tik kol kas tos dujos brangios ir bus naudojamos kritiniu,pvz. karo metu.Dar lenkai nusipirko duju laukus Norvegijoje ir jau ruosiasi isgauti dujas.Greit tu debilu rusu duju nieks nepirks.

noris

noris portretas
Visur kaimynai sparciai stato,o ne plepa,o Lietuvoje subobeje politikai 10 metu plepa,kad statys,5 metus planuoja ir kol pastato,ziurek 15 metu praejo.Subobejusiu plepiu tauta.Pasimokykit is kaimynu,kurie tris kartus greiciau dirba.

koks

koks portretas
dar cia /bendradarbiavimas/ jei duju neturim nei mes nei lenkai taip iseina kad bus plaunami pinigai per 3 jei ne 5 asmenis uzteko jau terminalinio cirko tai ruosiamas naujas....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių