Pereiti į pagrindinį turinį

„Contribee“ akcijas sieks išpirkti finansų bendrovė „Masiva group“

2024-10-09 10:01

Pasiūlymą išpirkti 100 proc. prokuratūros tyrime figūruojančios sutelktinio rėmimo platformos „Contribee“ akcijų pateikė Kaune įsikūrusi įmonių valdymo ir investavimo bendrovė „Masiva group“.

Apie šiuos ketinimus trečiadienį pranešė pati įmonė. Kaip skelbiama, bendrovė su siūlymu jau kreipėsi į platformos akcininkus ir gavo preliminarų pritarimą, po kurio pradėjo išsamų „Contribee“ patikrinimą – jį užbaigus, bus tikslinama pasiūlymo kaina bei deramasi dėl kitų būsimo sandorio sąlygų.

Anot „Masiva group“ vadovo Mindaugo Šilkūno, nepaisant dėl buvusio „Contribee“ vadovo veiksmų suduoto smūgio platformos reputacijai, naujieji savininkai sieks užtikrinti sklandžią jos veiklą.

„Contribee“ yra iš puikios idėjos gimęs projektas, kurio kūrėjai, greičiausiai, per ilgai užsibuvo startuolio fazėje, todėl viena iš įsigijimo sąlygų numato, kad įgyvendinus pirkimo sandorį „Contribee“ valdyme neliks nė vieno iš dabartinių projekto įkūrėjų. (...) Siūlymą įsigyti įmonę teikiame kruopščiai įsivertinę „Contribee“ potencialą ir turėdami aiškią įmonės valdymo bei plėtros viziją“, – pranešime cituojamas „Masiva group“ vadovas.

2023 metų pabaigoje įsteigtą „Masiva group“ valdantis verslininkas M. Šilkūnas plėtoja prekybos, siuntų pristatymo, logistikos bei sandėliavimo verslus Lietuvoje bei užsienio rinkose.

Tiesa, Registrų centro duomenimis, pernai įmonė patyrė virš 27,6 tūkst. eurų nuostolį, bendrovės pajamos siekė beveik 20,9 tūkst. eurų.

Skandalo epicentre dėl galimo buvusio įmonės direktoriaus Gedimino Ratkevičiaus lėšų pasisavinimo iš platforma besinaudojusių kūrėjų atsidūrusi „Contribee“ siūlymo išpirkti visas bendrovės akcijas skelbė sulaukusi dar rugpjūčio 21 d. vykusio visuotinio akcininkų susirinkimo išvakarėse.

Kaip anksčiau yra teigusi generalinė prokurorė Nida Grunskienė, įtarimai tyrime dėl „Contribee“ kol kas niekam nėra pareikšti.

Apie buvusio „Contribee“ vadovo daugiau nei 130 tūkst. eurų pasisavinimą iš platforma besinaudojančios nevyriausybinės paramą Ukrainai renkančios organizacijos „Blue/Yellow“ sąskaitos pirmasis pranešė tinklaraštininkas Skirmantas Malinauskas.

Kaip nurodė pati organizacija, tam tikros sumos trūkumas sąskaitoje metų pradžioje pastebėtas buvo, tačiau, pasikreipus į „Contribee“, lėšos buvo sugrąžintos, tad organizacija nuostolių nepatyrė. Pati „Blue/Yellow“ teigia kol kas iš platformos trauktis neplanuojanti.

Visgi apie pasitraukimą jau pranešė žurnalistikos platformos „Redakcija“ ir „NARA“, tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“, turinį apie kriminalus kuriantis žurnalistas Dailius Dargis, Andriaus Tapino vadovaujama „Laisvės TV“ ir tinklalaidė „Pralaužk vieną šaltą“.

Kaip pirmasis skelbė naujienų portalas „Delfi“, įmonės direktorius Adrijus Jakučionis platforma besinaudojančius kūrėjus laišku informavo apie buvusio direktoriaus G. Ratkevičiaus atleidimo aplinkybes. Teigta, kad vienas „Contribee“ akcininkų buvo atleistas iš pareigų, nes su įmone sudarė paskolos sutartį – tai reiškia, kad galimai neteisėtai pasisavino platformos kūrėjų lėšas.

A. Jakučionio teigimu, praeityje „Contribee“ taip pat laiku neteikė finansinių deklaracijų. Finansines ataskaitas Registrų centrui „Contribee“ paskutinį kartą teikė už 2021 metus, tuomet įmonės nuostoliai siekė daugiau nei 51 tūkst. eurų, pajamos sudarė 26,9 tūkst. eurų.

Akcininkų posėdyje rugpjūčio pabaigoje patvirtinta, jog grynasis įmonės pelnas pernai sudarė beveik 53 tūkst. eurų. Be to, nutarta atlikti bendrovės finansinės veiklos auditą, pakeisti įmonės valdybą ir padengti skolą Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI). Rugsėjo 2 d. duomenimis, ši nepriemoka siekia 69 tūkst. eurų, skola „Sodrai“ rugsėjo 3 d. – virš 1,8 tūkst. eurų. Tiesa, „Contribee“ neįvardijo konkretaus termino, per kurį įsiskolinimai turėtų būti grąžinti.

Anot „Delfi“, „Contribee“ turi 13 akcininkų: 31,5 proc. priklauso A. Jakučioniui, 30,34 proc. – G. Ratkevičiui, 16 proc. – Mantui Michalauskui, įkūrusiems įmonę 2020 metais. Dar 10,5 proc. bendrovės akcijų turi „Antrasis koinvestavimo fondas“, likusias – smulkesni investuotojai.

Lietuvos kūrėjai į „Contribee“ vis labiau ėmė pereiti 2022 metais, kai Rusijai pradėjus karą Ukrainoje lietuviškos platformos konkurentė amerikiečių „Patreon“ neleido Ukrainos kariams pervesti paramos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų