Daugiabučio renovacija – kokią įtaką projektui turi kainos pokyčių stebėjimas rinkoje?

  • Teksto dydis:

Natūralu, kad laikui bėgant dėl ekonominių ir kitų veiksnių brangsta daugiabučio namo renovacija. Todėl siekiant kuo efektyviau suplanuoti pastato atnaujinimo biudžetą, svarbu stebėti kainų pokyčius rinkoje. O tą padeda padaryti du kartus per metus skelbiamas pastatų atnaujinimo (modernizavimo) darbų kainynas.

„Gali pasirodyti, kad dėl karantino sustojo darbai ir kainos galėtų kristi, tačiau per metus bendra statybos darbų skaičiuojamoji kaina padidėjo 4 proc., per du metus darbai pabrango 8 proc. Matome, kad kainos nemažėja, todėl svarstantiems apie daugiabučio renovaciją tikrai nereiktų laukti kainų kritimo, o gerinti gyvenimo kokybę jau dabar“, – teigia Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta.

Siekiant geriau suprasti kainas, būtina suprasti, kad skaičiuojamoji kaina yra preliminarus, dar prieš pradedant renovacijos darbus nustatomas biudžetas. O faktinė kaina apskaičiuojama pastato renovacijos pabaigoje – užbaigus visus darbus, apskaičiavus išlaidas ir apmokėjus sąskaitas.

Pastatų atnaujinimo (modernizavimo) darbų kainynas leidžia daug efektyviau planuoti renovacijos biudžetą. Turėdami aktualią informaciją apie statybos darbų rinkos kainų pokyčius, investicijų planą rengiantys projektų administratoriai ir projektuotojai gali užtikrinti, kad darbų metu nepritrūks pinigų bei viską bus spėta užbaigti laiku.

Brango ir medžiagos, ir mechanizmai

Preliminari daugiabučio atnaujinimo priemonių įgyvendinimo kaina apskaičiuojama atsižvelgiant į Statybos produktų sertifikavimo centro rekomendacijas. Tuo metu skaičiuojamoji kaina nustatoma pagal tris normatyvus: darbo vieneto arba darbo grupės naudojamas medžiagas, mechanizmus ir darbo laiką.

Mechanizmų kainos per metus paaugo daugiau nei 5 proc., labiausiai tai pavaikė kuro pabrangimas ir mechanizmus eksploatuojančių darbininkų darbo užmokesčio pokyčiai. Darbo užmokestis per metus padidėjo 5,6 proc.

Per metus (skaičiuojant nuo 2020 m. balandžio mėn.) išaugo ir statybinių medžiagų kainos – bendras jų indeksas padidėjo 3,8 proc.

„Pagal medžiagų grupes labiausiai pabrango metalas (20 proc.) ir izoliacinės medžiagos (3 proc.). Vienoje medžiagų grupėje taip pat gali būti didelė kainų diferenciacija. Pavyzdžiui izoliacinė medžiaga putų polistirenas pabrango iki 20 proc., tai paveiks gyventojų, planuojančių įsidiegti ventiliuojamą fasadą, renovacijos kainą“, – teigia V. Serbenta.

BETA duomenys rodo, kad šiemet įgyvendintų projektų vidutinė rangos darbų vertė siekė 451 tūkst. eurų. Vidutinė skaičiuojamojo 1 kv. m kaina yra apie 233 eurų iki valstybės paramos suteikimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Labai ,,gražu,,

Labai ,,gražu,,  portretas
skaičiuoti svetimus pinigus ?! Ar iš tiesų yra toks mėnesinis atlyginimas ? Gal tie keli tūkstančiai yra už visą renovacijos laikotarpį ? Valstybė dengia administravimo išlaidas .

Daugiabučio gyventoja

Daugiabučio gyventoja portretas
Rinkoje pokyčiai dideli. Kainos auga ne dienomis, o jau valandomis. Daugiabučių renovacija - aukso kasykla. Daugiabučių administratoriai neriasi iš kailio ir įvairiausiais būdais stengiasi išpešti parašus. Tiesiog "reketuoja" gyventojus. O kaip nereketuos, kai daugiabučio namo renovacijos laikotarpiu ( 12 mėn. ir daugiau vyksta renovacija ) jų mėnesinis atlyginimas už administravimą yra 3.50 Eur be PVM, tai yra 4.23 Eur/ kv.m namo naudingam plotui. Jei daugiabučio namo naudingas plotas yra pvz.1423,71 kv. m - administratoriaus mėnesinis atlyginimas yra 6022.29 Eur. Per 12 namo renovacijos mėnesių - į jo kišenę subyra 72267,52 Eur. Čia visa "paslaptis".

tiesiog

tiesiog portretas
baisu darosi stebint verdanti melagienos ir skolu puoda.Kas ivyks su pilieciais jei nesvarus puodas atsidurs po sandariu dangciu.....Kas gelbes.kas tampys ir dalinsis mirusios sloves likucius
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių