Gaisro nuniokotoje „Ekologistikoje“ – aplinkosaugininkų patikrinimas

Aplinkos apsaugos departamentas šiuo metu atlieka neplaninį ,,Ekologistikos“ patikrinimą dėl aplinkos apsaugą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų laikymosi. Pagrindinis aplinkosaugininkų tikslas – kad padangos, jų plėšiniai bei kitos atliekos būtų sutvarkytos ir nekeltų rizikos aplinkai.

Per patikrinimą departamento pareigūnai patikslino laikomų padangų ir padangų tūrių kiekius ir jų laikymo vietas. Apžiūrint teritoriją išsiaiškinta, kad esminių pokyčių dėl padangų ir padangų plėšinių nėra – nuo 2019 m. teritorijoje likę apie 3000 t atliekų, įmonė sutvarkiusi tik neženklius jų kiekius. Tačiau departamentas siekia, kad padangos, jų plėšiniai ir kitos atliekos būtų visiškai sutvarkytos. Svarbu tai, kad faktų, jog yra atvežama daugiau padangų, nenustatyta. Įmonės patalpose laikoma ir pagaminta produkcija – gumos pudra ir granulės, bet šiai produkcijai teismas iki rugsėjo yra nustatęs laikiną nuosavybės apribojimą.

Baigus patikrinimą, bus sprendžiama dėl privalomojo nurodymo „Ekologistikai“ padangas ir padangų plėšinius tinkamai sutvarkyti – perduoti atliekų tvarkytojams, turintiems teisę jas tvarkyti.

Departamentas primena, kad per neplaninį „Ekologistikos“ patikrinimą praėjusį rugpjūtį nustatyta, kad įmonė 12,44 t padangų atliekų perdavė atliekų tvarkytojui, turinčiam teisę surinkti, vežti, eksportuoti ir apdoroti padangų atliekas. Tačiau ir tuomet aplinkosaugininkai iškart pabrėžė, kad to negana ir visos atliekos privalo būti sutvarkytos.

Aplinkos apsaugos departamento nuotr.

Be to, dar pernai rugsėjį departamento iniciatyva buvo imta rengti tarpinstitucinius pasitarimus su Alytaus miesto savivaldybe ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentu, kad būtų užtikrintas pastato, kuriame laikomos atliekos, saugumas ir imtasi veiksmų dėl padangų sutvarkymo.

Taip pat reikia paminėti, kad dalis patalpų pagal ekspertų išvadas yra nesaugios. Alytaus miesto savivaldybė, 2022 m. gruodį gavusi Statybų tyrimo instituto išvadą, pastato savininkui nurodė užtikrinti saugumą, uždraudžiant veiklą nesaugiose zonose.

Departamentas atkreipia dėmesį, kad, nors teismo procesai dėl įmonės taršos leidimo panaikinimo tęsiasi, prevenciniai veiksmai būtini nieko nelaukiant. Svarbu, kad padangų atliekos būtų sutvarkytos laikantis teisės aktuose nustatytų reikalavimų, o iki tol laikomos saugiai, kad nekiltų pavojus nei aplinkai, nei žmonėms.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių