„Girteka“ sudomino Vokietijos televiziją: akiratyje – darbuotojų algos

  • Teksto dydis:

Lietuvos transporto įmonė „Girteka“ sistemingai išnaudoja savo vairuotojus ir nemoka teisingo atlyginimo, skelbia Vokietijos valstybinis kanalas ZDF.

Šis atvejis nėra vienintelis, tačiau apibūdinamas kaip paplitusi praktika, griaunanti Europos transporto rinką.

Vokietijos televizijos kanalas sukūrė dokumentinį filmą ir aplankė bendrovės vairuotojų patalpas Vilniuje, kalbėjosi su darbuotojais, kurie laukia pavedimo ar apmokėjimo.

Kūrėjai kalbino keletą vairuotojų, tarp jų – Vladimiras Apalinskis iš Baltarusijos, kuris tvirtina, kad ilgą laiką dirbo „Girteka“ negavęs tinkamo atlyginimo.

Vladimiras Apalinskis. ZDF nuotr.

Jis sako, kad didelę įmonės išmokų dalį sudaro dienpinigiai, kurie yra mokami grynaisiais ir be mokesčių. Tačiau jis dažnai pastebi, kad įmonė išskaičiuoja didelę dienpinigių dalį, nepaaiškindama, kodėl.

„Mes turime sutartį, tačiau ji taikoma tik minimaliam atlyginimui. Likusi dalis sumokama grynaisiais. Tokiu būdu jie gali patys nuspręsti, kiek skirti atlyginimo“, – teigia jis.

V. Apalinskio manymu, nė vienas profesionalus Lietuvos vairuotojas negauna tinkamo atlyginimo.

Situaciją patvirtina ir Lietuvos profesinės sąjungos atstovai, teigiantys, kad tai nėra vienintelis atvejis. 

„Nė vienas iš 89 tūkst. profesionalių vairuotojų negauna tinkamo atlyginimo“, – sakė Profesinės sąjungos atstovas Audrius Cuzanauskas.

Audrius Cuzanauskas. ZDF nuotr. 

Asociacija teigia, kad tik nedaugelis vairuotojų žino, kad kabotažo atveju jie turi teisę į minimalų atlyginimą. Tai atspindi Norvegijos sąjungų išvadas.

„Tai šiuolaikinė vergija. Net jei susilaužėte koją, turite dirbti. Jūs negaunate nei ligos pašalpos, nei draudimo, – situaciją komentavo A. Cuzanauskas.

Televizijos kanalo ZDF žurnalistai teigė paprašę „Girtekos“ paaiškinti, kokiu pagrindu jie naudojasi apskaičiuodami vairuotojų atlyginimą. Tačiau pranešta, kad „Girtekos“ komunikacijos vadovas Kristianas Kaasas Mortensenas susidariusią padėtį komentuoti prieš kameras atsisakė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nepriklausomybė labiausiai ir buvo tam reikalinga, kad galėtų savo žmones apiplėšinėti, o tie neturėtų kur pasiskųsti. Maskvos tai nebėra, o prie Briuselio taip lengvai neprieisi.

To Anonimas

To Anonimas portretas
Tu jiems ismokesi pasalpas kol jie bylinesis? Pasiulysi tuo metu lankstu grafika? Lesas gynybai? Tam yra pagrindas kodel... neskubek badyt pagaliu kol pats nepajudinai savo siknos zinodamas si dalyka.

Anonimas

Anonimas portretas
patys kalti..kodel vyrai mokedami anglu kalba nesikreipe i Europos sajungos zmogaus teisiu istatymo perziurejima..tas vokietis ar kas jis toks taigi baisus sukcius organizacijos...
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių