Jur­bar­ko ka­ti­linė­je pa­leis­tas nau­jas bio­ku­ro ka­ti­las

  • Teksto dydis:

Šian­dien AB „Kau­no ener­gi­ja“ fi­lia­lo „Jur­bar­ko ši­lu­mos tink­lai“ ka­ti­linė­je pra­de­da veik­ti nau­jas 5 MW ga­lios bio­ku­ro ka­ti­las, ga­min­sian­tis ši­lumą Jur­bar­ko mies­to ši­lu­mos var­to­to­jams. Ka­ti­las pa­sta­ty­tas kiek dau­giau nei per pus­metį, į jo sta­tybą in­ves­tuo­ta apie 1 mln. eurų.

Iki šiol Jur­bar­ke vei­kian­čia­me „Kau­no ener­gi­jos“ fi­lia­le ši­lu­mai ga­min­ti bu­vo nau­do­ja­mos bran­gios du­jos ir dėl to ši­lu­mos sa­vi­kai­na bu­vo maž­daug 40 pro­c. di­desnė nei vi­sos bend­rovės mas­tu nu­sta­ty­tas ši­lu­mos ta­ri­fas. Dėl to ke­letą pa­starųjų metų už dalį Jur­bar­ko gy­ven­tojų su­var­to­tos ši­lu­mos mokė­jo kau­nie­čiai. Pa­sak spe­cia­listų, kas­met tek­da­vo pa­deng­ti apie 700 tūkst. eurų skir­tumą.

Su­ma­žins kainą

Svar­biau­sias pro­jek­to sta­ty­ti Jur­bar­ke bio­ku­ro ka­tilą tiks­las, Kau­no me­ro, AB „Kau­no ener­gi­ja“ stebė­tojų ta­ry­bos pir­mi­nin­ko Vis­val­do Ma­ti­jo­šai­čio nuo­mo­ne, – kad žmonės pa­justų realų ši­lu­mos kai­nos su­mažė­jimą. Jau da­bar Kau­ne, at­si­ra­dus ke­le­tui bio­ku­ro ka­ti­li­nių, pa­si­ju­to rea­lus ši­lu­mos kai­nos su­mažė­ji­mas. Bend­rovės „Kau­no ener­gi­ja“ tie­kia­ma ši­lu­ma ta­po vie­na pi­giau­sių ša­ly­je. Įdie­gus bio­ku­ro de­gi­ni­mo įren­gi­nius Jur­bar­ko ka­ti­linė­je, šis su­mažė­ji­mas turėtų pa­si­jus­ti dar la­biau, nes bus su­ma­žin­ta ši­lu­mos ga­my­bos sa­vi­kai­na Jur­bar­ke.

„Eners­te­nos“ įmo­nių gru­pei at­lie­kant dar­bus, ka­ti­linė­je įreng­tas jų pa­ga­min­tas bio­ku­ru kūre­na­mas 5 MW ga­lios van­dens šil­dy­mo ka­ti­las su pa­ku­ra ir pa­gal­bi­niais įren­gi­niais, bio­ku­ro san­dėlis su bio­ku­ro trans­por­ta­vi­mo įren­gi­niais ir ki­ti pri­klau­si­niai. Vyk­dant pro­jektą, mak­si­ma­liai iš­nau­do­ta esa­ma ka­ti­linės inf­rast­ruktū­ra. Nau­jos įran­gos sta­tybą sa­vo lėšo­mis fi­nan­sa­vo AB „Kau­no ener­gi­ja“.

Pa­pil­do­mos dar­bo vie­tos

Bio­ku­ro ka­ti­las Jur­bar­ko ka­ti­linė­je pa­sta­ty­tas sie­kiant su­ma­žin­ti gam­ti­nių dujų nau­do­jimą ši­lu­mai ga­min­ti, taip su­ma­ži­nant ši­lu­mos ga­my­bos sąnau­das ir at­pi­gi­nant ši­lu­mos ener­giją Jur­bar­ko ir Kau­no var­to­to­jams. Šil­dy­mo se­zo­no me­tu juo bus pa­ga­mi­na­ma iki 70 pro­c. vi­sos mies­te su­var­to­ja­mos ši­lu­mos. Ne šil­dy­mo se­zo­no me­tu – vi­sa mies­te karš­tam van­de­niui ruoš­ti su­var­to­ja­ma ši­lu­ma. Tik šal­čiau­siais metų mėne­siais dalį ši­lu­mos reikės pa­si­ga­min­ti de­gi­nant gam­ti­nes du­jas. Pla­nuo­ja­ma, kad per me­tus nau­juo­ju ka­ti­lu bus pa­ga­mi­na­ma apie 25 000 MWh ši­lu­mos ener­gi­jos.

Pa­sak Jur­bar­ko r. sa­vi­val­dybės me­ro Skir­man­to Moc­ke­vi­čiaus, bio­ku­ro ka­ti­lo at­si­ra­di­mas Jur­bar­ke svar­bus tuo, kad Jur­bar­ke ne tik su­mažės ši­lu­mos ga­my­bos sa­vi­kai­na, bet ir bus su­kur­ta pa­pil­domų dar­bo vietų re­gio­ne.

Aki­vaiz­di nau­da

„Būti­nybė sta­ty­ti bio­ku­ro ka­tilą Jur­bar­ke iš­ki­lo dėl to, kad ke­letą pa­starųjų metų ši­lu­mos ga­my­bos sąnau­dos Jur­bar­ke vir­ši­jo fi­lia­lo „Jur­bar­ko ši­lu­mos tink­lai“ pa­ja­mas už par­duotą ši­lumą ir fi­lia­lo veik­la bu­vo nuo­sto­lin­ga“, – sakė AB „Kau­no ener­gi­ja“ ge­ne­ra­li­nis di­rek­to­rius R.Ba­kas.

„Kau­no ener­gi­jai“ pa­sta­čius aš­tuo­nis bio­ku­ro ka­ti­lus Kau­ne ir Kau­no ra­jo­ne bei at­si­ra­dus kon­ku­ren­ci­jai su ne­prik­lau­so­mais ši­lu­mos ga­min­to­jais, ženk­liai su­mažė­jo ga­lu­tinė var­to­to­jams tie­kia­mos ši­lu­mos kai­na. Su­mažė­jo ji ir jur­bar­kie­čiams, nes ši­lu­mos kai­na nu­sta­to­ma vie­no­da vi­sos bend­rovės mas­tu, ne­pai­sant to, kad ši­lu­mai ga­min­ti Jur­bar­ke vis dar bu­vo nau­do­ja­mos bran­gios gam­tinės du­jos. Iš čia ir at­si­ra­do nuo­sto­lis.

Pa­sak R.Ba­ko, ka­ti­lams sta­ty­ti Kau­ne ir Kau­no ra­jo­ne pa­nau­do­tos Lie­tu­vos vers­lo pa­ra­mos agentū­ros ir Lie­tu­vos ap­lin­kos ap­sau­gos in­ves­ti­cijų fon­do lėšos. Kau­no ra­jo­ne, pa­si­nau­do­jant tuo me­tu ga­li­mais fi­nan­sinės pa­ra­mos inst­ru­men­tais, bu­vo pa­sta­ty­tos ke­lios bio­ku­ru kūre­na­mos ka­ti­linės. Šias ini­cia­ty­vas pa­lan­kiai įver­ti­no ir Kau­no ra­jo­no va­do­vai, su­teik­da­mi joms vi­so­ke­riopą sa­vi­val­dybės pa­ramą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių