Pereiti į pagrindinį turinį

"Kultūros fabrikas" verslui neįdomus?

2014-08-06 13:44

Klaipėdos savivaldybė skelbia pakartotinį, jau ketvirtą konkursą "Kultūros fabriko" kavinės-klubo patalpų nuomai. Nors pradinis nuompinigių dydis sumažintas per pusę, tikimybė, kad šį kartą konkursas tikrai įvyks, – irgi nedidelė. Nes norimos nuomos kaina tokiam objektui uostamiestyje vis dar neatitinka situacijos rinkoje.

 Ignoruoja: 13 mln. litų kainavusiame "Kultūros fabrike" verslininkai kavinės steigti neskuba.
Ignoruoja: 13 mln. litų kainavusiame "Kultūros fabrike" verslininkai kavinės steigti neskuba. / Vytauto Petriko nuotr.

Klaipėdos savivaldybė skelbia pakartotinį, jau ketvirtą konkursą "Kultūros fabriko" kavinės-klubo patalpų nuomai. Nors pradinis nuompinigių dydis sumažintas per pusę, tikimybė, kad šį kartą konkursas tikrai įvyks, – irgi nedidelė. Nes norimos nuomos kaina tokiam objektui uostamiestyje vis dar neatitinka situacijos rinkoje.

Ketvirtas mėginimas

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija jau ketvirtą kartą viešojo konkurso būdu mėgins išnuomoti plotą kavinei kūrybiniame inkubatoriuje "Kultūros fabrikas" Bangų g. 5A.

Kai Klaipėdos savivaldybės Turto skyrius pirmą kartą skelbė konkursą šių patalpų nuomai, pradinė vieno nuomojamo kvadratinio metro kaina siekė 14,67 lito (be PVM) per mėnesį.

Po trijų nepavykusių konkursų, kuriame nepareiškė noro dalyvauti nė vienas dalyvis, ketvirtajame – pradinis nuompinigių dydis sumažintas iki 7,34 lito (be PVM) už 1 kvadratinį metrą. Pradinis konkurso dalyvio įnašas – 4 tūkst. 404 litai (be PVM).

Buvusiame tabako fabrike kavinei-klubui siekiama išnuomoti 200 kv./m trejiems metams maitinimo ir gėrimų teikimo veiklai bei kūrybinei, meninei ir pramogų organizavimo veiklai.

Konkurso dalyviai turėtų pateikti komisijai preliminarią metinę kultūrinės veiklos programą, įsipareigoti nekeisti patalpų vidaus apdailos, savo lėšomis sumontuoti jose garso aparatūrą, virtuvės įrangą, vidaus baldus bei kitą reikiamą įrangą, teikti maitinimo ir gėrimų paslaugas.

Taip pat organizuoti gyvo garso koncertus, kitų scenos menininkų pasirodymus, bendruomenės susitikimus, klubinius ir kitus kultūrinius renginius ne rečiau kaip du kartus per savaitę visą sutarties galiojimo laikotarpį.

Iki šiol statinys Bangų g. 5A dar oficialiai nebaigtas, tad nuomininkas nuompinigius pradėtų mokėti tik tada, kai pastatas bus pripažintas tinkamu naudoti.

Tikisi susidomėjimo

Klaipėdoje, buvusio tabako fabriko teritorijoje, iškilo statinys, skirtas kūrėjams. Pramoninė erdvė pritaikyta teatrui, šokiams, kinui, kitiems menams ir kūrybinių industrijų atstovams.

Projektą įgyvendina viešoji įstaiga Klaipėdos ekonominės plėtros agentūra.

"Kavinė turėtų atsirasti patraukliame objekte. Kodėl tuo niekas nesidomi, nežinau, gal netinka konkurso sąlygos, o gal verslininkai nemato perspektyvų ten kurtis ir veikti. Tame fabrike bus organizuojami renginiai, bus žmonių srautai. Tad kavinė – reikalinga", – tikino Klaipėdos savivaldybės Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas.

Esą analogiškame objekte Berlyne veikia atviros virtuvės tipo kavinė, kur tiekiama ne tik kava ir užkandžiai, bet vyksta ir kulinariniai kursai.

Teigiama, kad Klaipėdos atveju nėra sukurta specialios koncepcijos, tačiau neaišku, kodėl tuo vangiai domisi verslininkai.

13 mln. litų kainavusio statinio bendras plotas – beveik 4 tūkst. kv. m. Buvo apskaičiuota, jog vieno kv./m nuomos kaina, įskaitant PVM, sieks 22 litus. Į šią sumą įskaičiuotos šilumos, elektros, vandens, valymo, apsaugos ir kitos eksploatacinės, taip pat personalo išlaidos.

Tačiau savivaldybės administracija, regis, susitaikė su tuo, kad šiam kūrybiniam inkubatoriui pradiniame steigimosi etape tikrai bus reikalinga miesto dotacija.

Neliko specialistų?

Rinkodaros specialistas Ričardas Vaitiekūnas mano, kad rasti nuomininkus kavinei "Kultūros fabrike" gali būti sudėtinga, nes šiuo metu patalpų nuomos kaina kavinėms Klaipėdoje yra 3–5 litai už kv./m.

"Problema yra ta, kad stipresnieji, kurie siekė paslaugos kokybės, jau išsikovojo ir užėmė savo erdvę. O naujų verslininkų šioje srityje neatsirado. Todėl yra labai didelė spraga. Bet kuriuo atveju kokius nors nuomininkus atras, tačiau nuomotojams teks orientuotis į žemesnį ir vidutinį lygį", – įsitikinęs R.Vaitiekūnas.

Pasak rinkodaros eksperto, šiuo metu Klaipėdoje tiesiog nebeliko tokių paslaugų teikėjų, dalis jų nebeturi jokio noro plėstis, o tiems, kurie norėtų plėstis, kyla problema dėl darbuotojų, nes dauguma specialistų emigravo. Esą Latvijoje analogiška situacija, bet ten trūksta ne maitinimo taškų darbuotojų, o santechnikų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų