„Lewben“ Atitikties akademija – sprendimai griežtai reguliuojamiems sektoriams

  • Teksto dydis:

Teisinė atitiktis dar prieš keletą metų buvo aktuali tik griežtai reguliuojamiems sektoriams. Vis dėlto, kintant visuomenės poreikiams ir tobulėjant bendrai sistemai, dabar šių Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos galiojančių teisės aktų, įmonės vidaus teisės aktų, veiklos gairių ir kitų reikalavimų laikomasi daugelyje sričių.

Nesvarbu, kokią veiklą plėtoja įmonė, su teisine atitiktimi jai tenka susidurti viename iš vystymo, augimo ar plėtros etapų. Atitiktį derėtų analizuoti kartu su jos dalimis, tokiomis kaip pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos (PPTFP), duomenų apsauga, tvarumas ir daugelis kitų.

Atitiktis – vis įvairesnių įmonių aktualija

Iki šiol teisinė atitiktis buvo itin svarbi griežtai reguliuojamų ir prižiūrimų institucijų, tokių kaip finansų sektorius, dalis, bet pastaraisiais metais ji ima skverbtis ir į kitus sektorius. Šiuo metu atitiktis aktuali ir aplinkos apsaugos, energetikos, maisto ir veterinarijos, viešųjų pirkimų bei daugelyje kitų sričių. Reguliaciniai reikalavimai griežtinami kasmet, jų pastebimai daugėja, tad natūralu, kad įvairios organizacijos, dar nesulaukusios įpareigojimų, jau ima vertinti šią temą kaip prioritetinę. Investuodamos į atitikties sritį, organizacijos daug laimi – taip galima išvengti ne tik staigių vidinių pakitimų, bet ir palaipsniui gerinti vidaus politiką, vykdyti būtinus pokyčius.

Auganti atitikties reikšmė paskatino įkurti „Lewben“ Atitikties akademiją – renginių ciklą, kuriame atitiktis teisės aktams, įvairioms taisyklėms, standartams, principams bus nagrinėjama visais verslui svarbiais aspektais. Daugiau informacijos apie ciklą rasite LEWBEN svetainėje.

Pagrindinės mokymų kryptys – ne tik įpareigotoms organizacijoms

Atitikties akademijoje išryškinamos įmonėms aktualiausios temos – šiemet bus kalbama apie PPTFP tiek įpareigotoms, tiek neįpareigotoms organizacijoms ir „fintech“ sektoriaus veikėjams. Ne mažiau dėmesio sulauks ir tvarumo bei taksonomijos klausimai, pranešėjų, duomenų apsaugos aktualijos bei konkurencijos teisės atitiktis. Išskirtinai plačiai bus kalbama apie PPTFP sritį, nes būtent joje reguliavimo svarba auga tiesiog žaibiškai. Nors dalis įmonių ir organizacijų dar nėra įpareigotos atlikti šių veiksmų, jos jau dabar diegia atitikties kultūrą, padedančią pažinti naujus klientus ir partnerius, užtikrinančią užmezgamų dalykinių santykių patikimumą ir leidžiančią valdyti su tuo susijusią finansinę, reputacinę bei operacinę riziką. Tokiu būdu užkertamas kelias papildomiems rūpesčiams, galintiems kilti bendradarbiaujant su įvairiomis finansų įstaigomis ir bankais. Pastebėtina ir tai, kad vis daugiau dėmesio atitikčiai skiria įmonės, bendradarbiaujančios su užsienio partneriais, užsiimančios prekių eksportu ar importu, tarptautine logistika. Beje, šioms įmonėms prekybos reikalavimų atitiktis (angl. trade compliance) yra privaloma, o pažeidimai šioje srityje gali sukelti grėsmę verslui ir kainuoti įmonės reputaciją.

Daugiau sričių, kurioms aktuali atitiktis, – daugiau ir temų

Kadangi daugėja sričių, kurioms atitiktis vis aktualesnė, „Lewben“ Atitikties akademijoje pasirodys ir naujų atitinkamoms įmonėms ar organizacijoms skirtų temų. Žinoma, bus tęsiamos ir ankstesnės temos, bet mokymai pamažu pereis prie jau minėtų konkurencijos teisės atitikties ir pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos (PPTFP) klausimų. Dėmesio sulauks ir tvarumo tema. Vis dėlto šiais laikais versle turi derėti tiek ekonominio augimo perspektyva, tiek maža žala aplinkai. Kiekviena įmonė ar organizacija su šiuo klausimu susiduria kurdama naujus produktus ir siūlydama paslaugas. Nauji teisės aktai lemia atitikties svarbą, tad mokymai pravers tiek naujiems rinkos žaidėjams, tiek patyrusiems lyderiams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių