Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centras ketina atleisti 39 laboratorijos darbuotojus

Kėdainių rajone, Dotnuvoje, įsikūręs Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centras, ketina atleisti 39, arba 8 proc. savo darbuotojų, tačiau įstaigos planus gali pristabdyti politikai.

Apie galimus atleidimus centras pranešė Užimtumo tarnybai, nurodęs, kad dėl to įspėti 39 darbuotojai.

Tarnyba pirmadienį BNS pranešė, kad Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centras nori atleisti 11 chemikų, septynis mokslo darbuotojus, penkis chemijos technikus, keturis dirvožemininkus. 

Centras aiškina, kad Mokslo taryba kovo 27-ąją nutarė patvirtinti naują struktūrą – be dirvožemio, durpių, vandens ir nuotekų, maisto, pašarų, pesticidų ir trąšų tyrimais užsiimančios Kaune įsikūrusios Agrocheminių tyrimų laboratorijos.

Jos uždarymo priežastis – nepakankama mokslinė veikla. 

Kaip BNS sakė centro direktorius Gintaras Brazauskas, laboratorijos atsisakoma „dėl finansavimo klausimo“: „Jeigu bus rastas finansavimas, gali būti ir kiti sprendimai – centro Mokslo taryba jį gali atšaukti“. 

Jis taip pat pabrėžė, kad darbuotojams dar kol kas neįteikiami atleidimo lapeliai.

„Nes yra tam tikras politinis kontekstas, yra svarstymai įvairiame politiniam lygmenyje, kaip tą laboratoriją išsaugoti, todėl žiūrime, koks bus politinis sprendimas“, – BNS teigė centro vadovas.

Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis BNS teigė, kad Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Agrocheminių tyrimų laboratorijos klausimą komitetas svarstys trečiadienį.  

Komiteto vadovas tvirtino, kad laboratoriją reikia išsaugoti.

„Ji reikalinga ir bus reikalinga įsigaliojus naujiems (Europos Sąjungos – BNS) reglamentams, tame tarpe ir dirvožemio. Tyrimai bus privalomi. O akredituotos laboratorijos galime ir neturėti, o ji yra akredituota, tai gerai, nes jos duomenys, kitaip tariant, yra patikimi“, – aiškino parlamentaras.

„Mes ieškosime, kas galėtų būti tos laboratorijos „tėvai“, nes Žemdirbystės institutui ji pasidarė nebereikalinga“, – BNS teigė V. Pranckietis.

Iš viso dabar Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centre dirba 481 darbuotojas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas Pakutinskas--socialiniu(ekonomikos) mokslu daktaras.

Jonas Pakutinskas--socialiniu(ekonomikos) mokslu daktaras. portretas
Agrocheminiu tyrimu laboratorijos likimas priklausys nuo to,koki sprendima 2023 05 15 priims Seimo Kaimo reikalu komitetas(pirmininkas prof.Viktoras Pranskietis).As tikiu to komiteto darbuotojais ir tikiu,kad jie priims teisinga sprendima,t.y.neleis sunaikinti Agrocheminiu tyrimu laboratorijos.Sioje istaigoje daug graziu darbu padare akademikas,prof.habil.dr.G.STAUGAITIS,doc.dr.J.MAZVILA ir kiti.Tyriant zemes naudojimo ekonominio efektyvumo klausimus,kurie tikiu bus Lietuvoje pradeti vykdyti,agrocheminiai tyrimai yra tikrai reikalingi.Galima sia laboratorija atiduoti ir VDU Zemes ukio akademijai,jei Lietuvos agrariniu ir misku mokslu centras nesusitvarko su jos darbu.

Visa menantis.

Visa menantis. portretas
Tai kad ponai čia viskas labiausiai susieta su tos laboratorijos dislokacija ir sklypu, kuris turi aukso vertę, mes puikiai žinom kad tokiais atvejais spjaunama į milijoninius valstybės ir žemės praradimus, svarbu kad bus patenkinamos kažkieno juodos užmačios, o visa tai daroma kai tik vyksta rinkimai ir artėja valdžių kaita ir tau jau ko gero trečias kartas, niekas nieko nemato arba nenori matyti. O tam buvo rengiamasi seniai, nepratęsiamos naudingos sutartys su laisvų plotų nuomininkais, uždraustos ir kitos sutartys, LAMMC padaryta viešoji įstaiga ir tada pasirodo laboratorija neatitinka įstatų punkto ir strategijos, o faktiškai nuo pat jos perėjimo iš žemės ūkio min. pavaldumo į LAMMC niekas nepasikeitė, to mokslo nei padidėjo nei sumažėjo.

re

re portretas
Tai gal šią laboratoriją reikėtų prijungti prie VDU Žemės ūkio akademijos?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių