Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvos paštas: siunčiant siuntas į ES šalis per tris dienas kaina didėtų iki 10 kartų

2023-11-20 10:02

Ryšių reguliavimo tarnybai (RRT) skyrus Lietuvos paštui beveik 185 tūkst. eurų baudą už pernelyg ilgą pirmenybinių laiškų ir kitų smulkių siuntų į Europos Sąjungos (ES) šalis siuntimą, įmonė teigia, kad norint jas nusiųsti per tris dienas, kaip reikalaujama, paslaugos kaina galėtų didėti iki 10-ies kartų.

L. Balandžio / BNS nuotr.

„Šios paslaugos, korespondencijos siutimo per tris dienas Europos Sąjungoje, neužtikrina nė vienas Europoje veikiantis paštas. Neužtikrina, nes tokių kokybinių reikalavimų yra neįmanoma užtikrinti“, – BNS sakė Lietuvos pašto Komunikacijos departamento vadovė Deimantė Žebrauskaitė.

„Norint užtikrinti šį rodiklį paslauga, priklausomai nuo krypties, turėtų brangti kartais. Šis brangimas galėtų siekti ir 5–10 kartų“, – komentare BNS nurodė Lietuvos paštas.

D. Žebrauskaitės teigimu, didžioji dauguma klientų padidinus kainą nebesinaudotų šia paslauga.

Padarėme savo klientų apklausą, ar jie naudotųsi šiomis paslaugomis, jeigu kaina kiltų, pavyzdžiui, 5 arba 10 kartų ir apie 85 proc. mūsų klientų atsakė, kad tikrai nesinaudotų.

 

„Padarėme savo klientų apklausą, ar jie naudotųsi šiomis paslaugomis, jeigu kaina kiltų, pavyzdžiui, 5 arba 10 kartų ir apie 85 proc. mūsų klientų atsakė, kad tikrai nesinaudotų. Paslaugų kaina galėtų kilti, tik jeigu mes bendradarbiautume su privačiomis avialinijomis – kaip žinome, DHL teikia šias paslaugas ir tikriausiai tie, kurie naudojasi tarptautinėmis paslaugomis, žino, kokios siuntos kainos šioje bendrovėje“, – LRT radijui pirmadienį sakė D. Žebrauskaitė.

Anot jos, skirtingai nei iš Latvijos, iš Lietuvos daugiausia skraidina pigių skrydžių oro linijos, kurios nepriima pašto siuntų, be to, nėra nacionalinio vežėjo, o per kitas šalis ir jų paštus siuntos keliauja ilgiau.

Lietuvos pašto atstovės teigimu, iš Lietuvos siuntos į ES keliauja 50 proc. ilgiau nei iš Latvijos, nes Latvija turi nacionalinį vežėją.

„Latvija turi nacionalinį vežėją, kuris užtikrina daug daugiau krypčių tiesiai į tą šalį, mes tuo tarpu iš Vilniaus turėdami daugiausiai pigių skrydžių oro linijas, kurios pašto neima, (...) tai nuvežimas į Rygą mums iš karto užtrunka vieną papildomą dieną“, – BNS aiškino D. Žebrauskaitė.

RRT praėjusį penktadienį pranešė, kad Lietuvos paštas neužtikrino tarptautinių pirmenybinių korespondencijos siuntų pristatymo tarp Europos Sąjungos šalių per nustatytus terminus – anot RRT, iš Lietuvos siunčiamos siuntos į ES šalis vidutiniškai keliauja 16 proc. ilgiau nei iš Lenkijos, 43 proc. ilgiau nei iš Estijos ir 49,5 proc. ilgiau nei iš Latvijos.

Į kai kurias ES šalis šios siuntos iš Lietuvos keliauja ilgiau nei 10 dienų, pavyzdžiui, į Bulgariją, Čekiją, Daniją, Suomiją, Rumuniją, Ispaniją, o į Kiprą keliauja apie pusę mėnesio.

Trijų dienų pirmenybinės korespondencijos siuntų siuntimo terminą nustato ES direktyva, kuri Lietuvoje įtvirtinta susisiekimo ministro įsakymu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų