Tai video konferencijoje penktadienį jie aptarė su prezidentu ir žemės ūkio ministru.
Pokalbyje dalyvavęs Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos vadovas Egidijus Mackevičius sako, kad dabartinis Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) reguliavimas dėl kontaktavusiųjų su apsikrėtusiais žmonėmis yra bendras, tuo metu maisto pramonei turėtų būti sudarytos išimtys.
„Šiuo atveju, jeigu mėsos sektoriuje yra 4-5 įmonės, kurios aprūpina didžiąją dalį Lietuvos vartotojų ir tinklų šviežia mėsa, tai vienos iš jų sustojimas reiškia, kad apie 20 proc. mažėja pasiūla. Tai reiškia, kad galima laukti labai neadekvačių visuomenės reakcijų į šitą problemą, galime sulaukti dar vienos pirkimo bangos, nesilaikymo karantino ir bendro chaoso“, – BNS sakė E. Mackevičius.
Anot jo, įmonės galėtų elgtis lanksčiau ir galbūt pačios spręsti, kuriuos darbuotojus karantinuoti, be to, gal būt reikėtų kasdien atlikti testus visiems darbuotojams.
Pasak žemės ministro Andriaus Palionio, jei gamyklos darbuotojui būtų nustatytas koronavirusas, galbūt nebūtina uždaryti visų pamainų, o tik vieną. Pasak jo, dėl to ketinama konsultuotis su SAM.
„Diskusijoje kilo minčių, kad gal perdirbimo sektoriui turėtų būti tokia pati tvarka, kaip infekcinėse ligoninėse, darbuotojai naudotų maksimalias apsaugos priemones, nemažai sektoriaus ir pasakė, ką naudoja, netgi daro pertraukas tarp besikeičiančių pamainų, kad galėtų išvėdint patalpas. Yra sektorių, kur pamainos net per atskirus įėjimus įeina, kad būtų kuo mažesnė tiesioginio kontakto tikimybė“, – BNS sakė A. Palionis.
„Reikalingos didesnė konsultacijos su SAM, nes dabar yra siūlymai karantinuoti visas darbo pamainas, kurioje nustatytos, bet gal galima tam, kad procesai nestrigtų, vieną pamainą sektoriui eliminuot, bet jei dvi, gali atsirast sunkumų“, – pridūrė jis.
A. Palionio teigimu, galbūt vertėtų tikrinti visus darbuotojus, turėjusius kontaktą su užsikrėtusiuoju, o jei testai būtų neigiami, jei galėtų grįžti į darbą ir nelaukti 14 dienų.
Naujausi komentarai