Rusijai uždraudus sandorius su penkiomis Lietuvos įmonėmis, šios teigia jų neturinčios

Rusijai uždraudus karinio-techninio bendradarbiavimo sandorius su penkiomis Lietuvos lėktuvų bei sraigtasparnių remonto, technikos bei ginkluotės prekybos įmonėmis, jų atstovai sako neturintys jokių ryšių su Rusija, o kai kurios šių bendrovių teigia niekada jų ir neturėjusios.

Rusijos vyriausybė skelbia, kad tokio draudimo sąraše yra Lietuvos įmonės „Aviabaltika aviation Ltd.“ (tokia įmonė Registrų centre nėra registruota, tačiau veiklos aprašyme ji tapatinasi su „Aviabaltika“), „Helisota“, „Defensus“, „ASU Baltija“, „Defensa“.

Gedimino Žiemelio valdomos aviacijos verslo grupės „Avia Solutions Group“, kuri kontroliuoja Kauno sraigtasparnių remonto įmonę „Helisota“, komunikacijos vadovė Vilma Vaitiekūnaitė sako, kad bendrovei atsidurti tokiame sąraše yra garbė, o Rusijos skelbiamos sankcijos įmonei yra juokingos.

„Mes labai džiaugiamės, kad esame tame sąraše, nes tik prasidėjus karui Ukrainoje „Helisota“ paskelbė stabdanti visų rusiškų sraigtasparnių remonto veiklą, nes tokia veikla tiesiog neįmanoma moraliai“, – BNS sakė V.  Vaitiekūnaitė.

„Tas Rusijos pareiškimas praėjus metams nuo mūsų apsisprendimo atrodo truputį juokingas“, – pridūrė ji.

Pasak „Avia Solutions Group“ atstovės, „Helisota“ šiuo metu baigia remontuoti rusiškus orlaivius, tačiau ne Rusijos klientams. Įmonė visas orlaivių aptarnavimo ir priežiūros paslaugas dabar teikia tik „Airbus“ bei „Robinson“ gamintojų sraigtasparniams.

Su Kaune, Karmėlavoje veikiančios sraigtasparnių remonto, aviacijos technikos bei įrangos prekybos bendrovės „Aviabaltika“ valdoma ar su ja susijusia „Aviabaltika aviation Ltd.“ bei Kauno bendrove „ASU Baltija“, teikiančia orlaivių remonto ir priežiūros paslaugas, BNS kol kas susisiekti nepavyko.

„Aviabaltika“ priklauso buvusiam nušalintojo prezidento Rolando Pakso patarėjui ir vienam didžiausių jo rinkimų kampanijos rėmėjų Jurijui Borisovui. „ASU Baltiją“ valdo keturi fiziniai asmenys.

Kaune įsikūrusios bendrovės „ASU Baltija“, užsiimančios įvairių vakarietiškų saugumo priemonių diegimu į rusiškus orlaivius, komercijos direktorius Ričardas Rugevičius sakė, kad naujos rusų sankcijos yra popierinės – dėl varnelės, nes įmonė kontaktų su Rusijos klientais neturi nuo 2016 metų.

„Mes į šiuos juodus sąrašus esame patekę dar nuo 2016 metų, todėl dabartinės popierinės sankcijos mums jokios reikšmės neturi ir negali turėti. Tiesiog tai popierinė varnelė ir nieko daugiau“, – BNS sakė „ASU Baltijos“ atstovas.

Pasak R. Rugevičiaus, įmonė trečiųjų šalių privačioms ir karinėms įmonėms į jų rusiškus sraigtasparnius montuoja įvairias vakarietiškas saugumo priemones, pavyzdžiui, papildomus šarvus ant gyvybiškai svarbių orlaivio vietų, taip pat įrengia įvairias navigacines, gelbėjimo sistemas.

Ginklais ir specializuota apranga prekiaujančios Vilniaus įmonės „Defensus“ vadovė Asta Bataitytė BNS sakė, kad įmonė su Rusija nedirbo ir neplanuoja dirbti.

„Mes su jais niekada nedirbome ir neplanuojame“, – teigė ji.

„Defensus“ taip pat verčiasi konsultacijomis, susijusiomis su specialios įrangos ir gaminių rinka. Ją nuo spalio kontroliuoja vienas fizinis asmuo ir Latvijos įmonė „Scand energo system“.

Ginklais bei kitomis kariuomenei ir teisėtvarkai skirtomis prekėmis prekiaujančios įmonės „Defensa“ atstovas taip pat BNS sakė, kad su Rusijos rinka bendrovė niekada nedirbo ir tokių planų neturi.

„Defensą“ valdo vieno asmens kontroliuojama Vilniaus bendrovė „Arveka“.

Rusijos vyriausybės teigimu, atsakomosios sankcijos pritaikytos iš viso 74 įmonėms ir organizacijoms iš nedraugiškų šalių: Bulgarijos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Kanados, Lietuvos, Slovakijos, Lenkijos, Čekijos, Juodkalnijos, Estijos ir JAV. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geriau

Geriau portretas
pasipiktinkite kaip lt įmones čia užsidarineja

Vakar

Vakar portretas
Virš Kauno skrido keturi kariniai sraigstasparniai... Vaizdas bjaurus....

Slykatu

Slykatu portretas
Aha, neuzdaro nei karbauskio, nei matijosaicio kompaniju rusijoje. Greiciausiai dar privers juos kremlius ilgai dirbti pries lietuva su savo esamais kompromatais.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių