Siūlo įstatymu įpareigoti reguliuotoją vertinti Telecentro paslaugų LRT kainas

Vykstant ginčui tarp nacionalinio transliuotojo bei Lietuvos radijo ir televizijos centro (Telecentro) dėl šio taikomų signalų perdavimo paslaugų kainų, Seimo narys siūlo įstatymu įpareigoti jas vertinti Ryšių reguliavimo tarnybą (RRT).

Tai numatančias su Susisiekimo ministerija bei ryšių rinkos reguliuotoju suderintas Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) įstatymo pataisas pirmadienį registravo Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas konservatorius Kazys Starkevičius.

Anot parlamentaro, RRT panaikinus televizijos transliacijų perdavimo antžeminiais tinklais reguliavimą, nuo 2025 metų Telecentras nebeprivalės savo apskaitos tvarkyti pagal ryšių rinkos reguliuotojo reikalavimus bei teikti jam su sąnaudų apskaita susijusią informaciją apie centro finansinę padėtį. Tuo metu RRT dėl šių pokyčių nebeturi pagrindo inicijuoti Telecentro nepriklausomą auditą.

„Įstatymo projekte siekiama aiškiai įtvirtinti pareigą RRT tikrinti Telecentro teikiamų LRT paslaugų kainų pagrįstumą. Priėmus įstatymo projektą bus sukurtas teisinis aiškumas ir užtikrinamas nepriklausomo elektroninių ryšių rinkos reguliuotojo vaidmuo skaidriai ir pagrįstai nustatant Telecentro teikiamų LRT paslaugų kainas“, – teigiama pataisų aiškinamajame rašte.

Liepos pradžioje K. Starkevičius komiteto posėdyje pabrėžė, kad RRT rodė per mažai pastangų Telecentro ir LRT ginče dėl signalų perdavimo paslaugų kainų. Komitetas problemą žadėjo aptarti su Kultūros komitetu ir pateikti siūlymus, kaip ją spręsti. 

LRT vadovė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, be kita ko, Seimo komitete teigė, kad Telecentro paslaugos per artimiausius 10 metų nacionaliniam transliuotojui brangs beveik 60 proc.

Savo ruožtu, Telecentro vadovo Remigijaus Šerio teigimu, 2015 metais Telecentras investavo daugiau negu 2 mln. eurų ir pastatė naują LRT programų siutimo tinklą, o šias investicijas reikia atpirkti.

Kaltindamas Telecentrą nesąžininga kainodara ir piktnaudžiavimu dominuojančia padėtimi, nacionalinis transliuotojas prašė teismo grąžinti 326,7 tūkst. eurų – juos LRT traktavo kaip permoką už 2021 metais suteiktas signalų perdavimo paslaugas. Vilniaus apygardos teismas birželį šį nacionalinio transliuotojo ieškinį atmetė.

Pasak teismo, RRT taryba, remdamasi 2022 metais atliktu Telecentro auditu, konstatavo, jog bendrovės pajamos už LRT suteiktas paslaugas 2021 metais buvo mažesnės nei dėl to patirtos sąnaudos. Anot Telecentro, jas labiausiai didino parduotas „Mezon“ verslas, brangesnė elektra, tik LRT skirto turto ir jo aptarnavimo išlaidos (dėl tinklų plėtros Alytuje bei Lazdijuose padidėjusio radijo siųstuvų skaičiaus, „LRT Lituanica“ ir „LRT Klasika“ transliacijų), didesnis darbo užmokestis ir pabrangę resursai. 

Nacionalinis transliuotojas šį teismo sprendimą žadėjo skųsti.


Šiame straipsnyje: LRTtelecentras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Siulau

Siulau portretas
uzdaryt SolovjovTV TS-LKD melo maluna.

Siūlau

Siūlau  portretas
Uždaryti tą pinigų čiulpėję
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių