Susibūrusios draugėn, kūrė advento vainikus

Belaukiant gražiausių žiemos švenčių stebuklo, kone pusšimtis „Vikonda grupės“ įmonių darbuotojų susibūrė advento vainikų kūrybos bendrystei. Jaukią šventinių dirbtuvių erdvę užliejęs nuostabiausias šio ypatingo laiko aromatas – tikras žalios eglės dvelksmas, magišką įkvėpimą dovanojo net toms auksarankėms, kurios svarbiausią advento simbolį gaminti pasiryžo pirmąsyk. Kiekvienos kūrėjos rankose gimė savitas vainikas, jau šį sekmadienį, uždegus pirmąją advento žvakę, namus pripildysiantis šviesos bei džiugaus ir viltingo laukimo iki pat šv. Kalėdų.

Advento vainikas – su meile gamtai

Advento vainikų kūrybos vakarą „Vikonda grupės“ įmonių moteris kūrybinėje kelionėje savo praktiniais patarimais lydėjo kūrybos namų „Basomis miške“ siela Aušra Galvanauskė, puoselėjanti meilę gamtai.

„Mano įkvėpimas – miškas, todėl visada siekiu įžiebti žmogaus širdyje meilės gamtai liepsną. O šiandien, gaminant advento vainiką, kviečiu jį sukurti iš gamtos lobių. Toks vainikas kvepės mišku ir atneš šilumą į mūsų namus, – patikino kūrėja. – Septynių rūšių kankorėžiai, dekoratyvinės gilės, natūralūs augalai, sausi medvilnės žiedeliai, miskantai – visa tai ir dar daugiau šiandien naudosime advento vainiko dekorui. Taigi gamta išties dosni. Pažinkite jos dovanas ir pamatysite, kad sukurti gražų advento vainiką be blizgučių ir plastiko tikrai įmanoma.“

A. Galvanauskė: advento vainikas turi būti apskritas, nes ši forma simbolizuoja gyvybės ratą. O puošti vainiką pagal tradiciją būtina žaliomis šakelėmis. Tai įprasmina atgimimą. G. Minelgaitės-Dautorės nuotr.

Savo veikloje tvarumą akcentuojanti kūrėja advento vainiko karkasui kvietė naudoti šiaudus arba šieną. Tokia medžiaga suyra ir ją galima kompostuoti.

G. Minelgaitės-Dautorės nuotr.

„Šakelėms prie karkaso tvirtinti bei vainikui pakabinti naudoju džiuto virvelę. Ji taip pat suyra, – pabrėžė A. Galvanauskė. – Jei iki šiol advento vainikui naudojote tik eglės šakas, labai kviečiu prisiminti nuostabų lietuvišką medį pušį. Jos spygliai nenubyra, negeltonuoja, puikiai išsilaiko, irgi kvepia. Taip pat galima naudoti kadagį. Būtent šio augalo šakelę senovės lietuviai smilkydavo tikėdami, kad taip apsaugos savo namus nuo piktų dvasių. O kadagio uogas naudodavo gamindami kalėdinius patiekalus.“

Vainikas – tik apvalus ir žalias

A. Galvanauskė edukacijos metu papasakojo ir apie svarbiausius advento vainiko simbolius bei jų reikšmes.

G. Minelgaitės-Dautorės nuotr.

„Advento vainikas turi būti apskritas, nes ši forma simbolizuoja gyvybės ratą, – dėmesį atkreipė viešnia. – O puošti vainiką pagal tradiciją būtina žaliomis šakelėmis, nes tai įprasmina atgimimą, ateinantį pavasarį, atbudimą.

Kitas svarbus advento vainiko akcentas – keturios žvakės, po vieną kiekvienai advento savaitei iki Kristaus gimimo šventės. Pirmoji žvakė simbolizuoja viltį, antra – tikėjimą, trečia – džiaugsmą, o ketvirtoji – ramybę. Tikiuosi, kiekvieną savaitę degdami vis kitą žvakę pagalvosite, kas jums teikia vilties, tikėjimo, kur atrandate džiaugsmą, ramybę.“

Nauja tradicija

„Vikonda grupės“ Personalo direktorė Alina Leonavičienė pasidžiaugė, kad įmonių darbuotojos su didžiuliu entuziazmu įsitraukė į advento vainikų kūrybos šurmulį, todėl pirmąsyk organizuotos šventinės dirbtuvės gali tapti dar viena „Vikonda grupės“ darbuotojų bendrystės tradicija.

Kai lauke niūru, o nuotaika artėjant metų pabaigai gana įtempta, labai norisi įkvėpti ramybės, pajusti bendrystės šilumą. Džiaugiuosi, kad advento vainikų gaminimo edukacija sulaukė gausaus darbuotojų susidomėjimo.

 

G. Minelgaitės-Dautorės nuotr.

„Noras prieš Kalėdas susiburti šventinei veiklai ėmė kirbėti dar pernai, – sakė A. Leonavičienė. – Kai lauke niūru, o nuotaika artėjant metų pabaigai gana įtempta, labai norisi įkvėpti ramybės, pajusti bendrystės šilumą. Džiaugiuosi, kad advento vainikų gaminimo edukacija sulaukė gausaus darbuotojų susidomėjimo. Šįsyk prisijungė tik moterys, o kitąmet lauksime ir vyrų – pažadame padėti kuriant advento vainiką.

Smagu, kad kelios darbuotojos atėjo su vaikais, nes advento vainiko pynimas yra tradicija, kurią, kaip ir senovėje, turime perduoti iš kartos į kartą. Tai šeimą jungianti ir stiprinanti bendra veikla.“

„Vikonda grupės“ Personalo direktorė atskleidė, kad jos šeimoje advento laikas itin svarbus.

„Esame praktikuojantys katalikai. Anksčiau su vaikais puoselėdavome tradiciją drauge kurti advento vainiką ir kiekvieną sekmadienį, uždegę naują žvakę, pasikalbėdavome apie jos simboliką ir šio laikotarpio prasmę. Advento tradicijų šeimoje laikomės ir dabar“, – pasidalino A. Leonavičienė.

Mamos ir dukros duetas

UAB „EVA paslaugos“ darbuotoja Jolanta Smalinskienė advento vainiką kūrė kartu su dukrele Milda.

G. Minelgaitės-Dautorės nuotr.

„Advento laiko visada laukiame ir jam ruošiamės, – sakė pašnekovė. – Bet advento vainiką šį vakarą gaminame pirmą kartą, tad džiaugiuosi, jog čia esame kartu su dukra. Ji labai norėjo ateiti.“

„Iki šiol neteko gaminti advento vainiko – nė nežinojau nuo ko pradėti. Todėl šaunu, kad turime mokytoją, kuri viską paaiškina. Kol kas mudviem su mama sekasi puikiai. Manau, abi advento vainiką gaminsime ir kitais metais“, – nusišypsojo mažoji kūrėja Milda.

„Smagu, kad į tokį jaukų šventinį vakarą susibūrė skirtingų „Vikonda grupės“ įmonių darbuotojai. Galime susipažinti, pabendrauti. Jaučiuosi kaip šeimoje“, – atskleidė J. Smalinskienė.

Į namus – su Kalėdų dvasia

Kėdainių konservų fabriko darbuotoja Ramūnė Stefanovičienė sakė prieš šventes visada skirianti laiko namams papuošti, bet štai advento vainiką jos rankos kūrė pirmąsyk.

G. Minelgaitės-Dautorės nuotr.

„Norisi Kalėdų dvasios namie. Tikiu, jog šis advento vainikas sukurs taip laukiamą šventinę nuotaiką, – kalbėjo pirmą mėnesį „Vikonda grupės“ komandoje besidarbuojanti R. Stefanovičienė. – O dar smagiau šventėms ruoštis visiems kartu. Man labai patinka tokie susibūrimai, nes tai artina kolegas.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vos

Vos portretas
ne pramonine revoliucija,anot teksto!

Fui

Fui portretas
Trūksta žodžių,švenčia reptiska šventė.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių