„Toksika“ saugiai utilizuoja koronavirusu užkrėstas medicinines priemones

  • Teksto dydis:

Pavojingųjų atliekų tvarkymo bendrovė „Toksika“ teigia saugiai utilizuojanti infekuotas medicinines atliekas pavojingųjų atliekų deginimo įrenginyje.

Šiuo metu į „Toksiką“ keliauja medicininės atliekos, medicininės priemonės, panaudotos nustatant ir gydant koronavirusą iš mobiliųjų patikros punktų, ligoninių ir karantinui skirtų objektų.

„Toksika“ vienintelė Lietuvoje turi specialią atliekų tvarkymo liniją, skirtą iš infekuotų medicininių atliekų galutiniam saugiam sutvarkymui. Ši linija, kaip skelbiama bendrovės pranešime, užtikrina, kad įmonės darbuotojams visiškai nereikėtų liestis prie atvežtų atliekų, o atliekos būtų perduodamos į deginimo įrenginį, kur yra saugiai sudeginamos 1200 laipsnių temperatūroje.

„Mes galime sudeginti 6-10 tonų medicininių atliekų per parą. Tikimės, kad visos medicinos įstaigos, kurios dirba su koronavirusu užkrėstais pacientais, užtikrins saugų atliekų surinkimą ir supakavimą, o ne išmes šias užkrėstas atliekas į buitinių atliekų sąvartynus. Tai būtų neatleistinas nusižengimas, nes tik dar labiau platintų aplinkoje pavojingą virusą. Viskas, kas lieka po užkrėstų pacientų tikrinimo ir gydymo, turi būti saugiai sunaikinta“, – pranešime perspėja „Toksikos“ generalinis direktorius Arūnas Dirvinskas.

Pasak jo, „Toksika“ valdo valstybinės reikšmės objektą – pavojingųjų atliekų deginimo įrenginį, kuriame yra įrengta speciali medicininių atliekų deginimo linija. „Toksikos“ darbuotojai yra apmokyti, kaip reikia saugiai utilizuoti infekuotas atliekas, turi visą reikiamą apsaugančią aprangą, priemones, užtikrinančias saugų darbą.

„Toksika“ parašė atskirą kreipimąsi į Sveikatos apsaugos ministeriją su nurodymais, kaip medicininės atliekos turėtų būti pakuojamos ir atiduodamos utilizuoti – jos turi būti atskirtos nuo kitų atliekų, sudedamos į skysčiams nepralaidžius plastiko maišus, maišas įdedamas į specialią medicininėms atliekos skirtą paženklintą kartoninę dėžę, dėžė saugiai užklijuojama ir perduodama galutiniam tvarkymui.

Į „Toksiką“ atkeliavusios atliekos yra papildomai apipurškiamos dezinfekcine priemone. Atliekas priimantys darbuotojai dėvi apsauginius kombinezonus, prijuostes, vienkartinius antbačius, apsauginius šalmus, akinius, pirštines, vienkartinius respiratorius.

Darbuotojai atvežtų atliekų dėžių neliečia – tam yra skirtas pneumatinis įrenginys, kuris dėžes pakelia ir padeda ant specialiai šioms atliekoms skirtos transportavimo juostos. Medicininės atliekos iš čia tiesiai keliauja į deginimo krosnį, kur 1200 laipsnių temperatūroje saugiai sudeginamos ne tik infekuotos priemonės, bet ir cheminės medžiagos, kurios gali būti pavojingos, pvz., chloras ir kiti chemikalai.

„Toksikos“ vadovas sakė, kad darbuotojų apsaugos priemonių įmonei netrūksta. Pasirengimo pandemijai patirtį įmonė pradėjo kaupti dar tada, kai pasaulyje kilo Ebolos virusas. „Toksika“ jau tuomet buvo pasiruošusi tvarkyti užkrėstas medicinines atliekas.

Šiuo metu, kaip teigiama bendrovės pranešime, pavojingųjų medicininių atliekų tvarkytojai dirba įprastu režimu ir sako turintys pakankamai rezervo priimti medicinines atliekas iš visos Lietuvos. Svarbiausia, pasak „Toksikos“ vadovo, kad užkrėstos atliekos būtų atskirtos nuo buitinių atliekų ir neiškeliautų į komunalinių atliekų rūšiavimo įrenginius ar sąvartynus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių