Trys patarimai, kurie padės padės sutaupyti ir būti draugišku aplinkai

  • Teksto dydis:

Koronaviruso pandemija iškėlė naujų iššūkių ne tik sveikatos srityje, bet ir aplinkosaugos – auga iš plastiko gaminamų produktų apimtys. Tačiau, palyginti su pernai tuo pačiu metu, plonųjų vienkartinių maišelių nuo karantino pradžios sunaudota mažiau, rodo prekybos tinklo „Maxima“ duomenys. Kaip alternatyvą jiems lietuviškas prekybos tinklas nuo kovo siūlo ir specialius daugkartinius maišelius daržovėms.

„Mūsų tinkle plastikinių maišelių naudojimas stabiliai po kelis procentus mažėja nuo 2015 metų. Karantino metu plonųjų plastikinių maišelių vartojimas, palyginti su pernai tuo pačiu metu, sumažėjo apie 2 proc.“, – sako Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė.

Laikantis Europos Sąjungos direktyvos, prekybos tinkluose iki 2021 m. liepos turi būti atsisakyta visų vienkartinių plastikinių produktų (vienkartiniai indai, šiaudeliai, ausų krapštukai ir pan.), kuriems rinkoje egzistuoja alternatyva.

„Maxima“ iš savo pusės įsipareigojo iki 2025 m. sunaudojamo plastiko kiekį sumažinti 30 proc. Šiuo metu jau visos prekybos tinklo privačių prekės ženklų gaminių plastiko pakuotės, yra 100 proc. tinkamos perdirbti.

„Savo asortimentą nuolat pildome aplinkai draugiškomis alternatyvomis. Be daugiau nei 10 skirtingų daugkartinių pirkinių maišelių, nuo 2019 metų liepos pirkėjai gali rinktis popierinius pirkinių maišelius. Augantys jų pardavimų skaičiai rodo, kad popieriniai maišeliai pirkėjams patinka. O nuo šių metų kovo mūsų parduotuvėse, daržovių ir vaisių skyriuose, jau galima įsigyti ir specialių daugkartinių maišelių, kurie gali pakeisti plonuosius plastikinius maišelius. Beje, net ir plonieji plastikiniai maišeliai „Maximos“ parduotuvėse yra tinkami perdirbti, todėl klientams panaudojus tereikia juos išrūšiuoti“, – pabrėžia Ernesta Dapkienė.

Nuo kovo klientai įsigijo apie 12 tūkst. naujųjų daugkartinių maišelių vaisiams ir daržovėms. Vieno jų kaina – 0,79 euro. Didžiausia paklausa yra Kaune, Vilniuje, Šiauliuose, Klaipėdoje ir Marijampolėje.

Pasak „Maximos“ atstovės, klientai, laikydamiesi trijų paprastų patarimų, visi galime ne tik būti draugiškesniais aplinkai, bet ir sutaupyti.

„Pirmiausia, raginame savo klientus eiti apsipirkti susidarius pirkinių sąrašą. Antras patarimas – atsinešti savo daugkartinį pirkinių maišelį ir pagalvoti, ar tikrai reikia visus perkamus produktus, tokius kaip vaisiai ir daržovės, pakuoti į plonuosius plastikinius maišelius. Jei manote, kad vis tik reikia, pakuokite į daugkartinius maišelius. Trečias patarimas – rūšiuoti panaudotus plastikinius maišelius. Visi „Maximos“ parduotuvėse esantys plastikiniai vienkartiniai maišeliai yra tinkami perdirbti. Tad tinkamai juos surūšiavus galima prikelti antram gyvenimui“, – sako Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pelė

pelė portretas
iškirsim visus Lietuvos miškus dėl popierinių maišelių,?O kodėl verslas negali gaminti iš medžiagų,būtų daugkartiniai maišeliai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių