Akcija senjorams kvies atnaujinti vairavimo žinias ir įgūdžius

  • Teksto dydis:

Rytoj, gegužės 31 d., nuo 10 val. Lietuvos miestuose vyks socialinė akcija „Senjorai vairuoja saugiai“, kuri pakvies vyresnio amžiaus žmones atnaujinti savo vairavimo žinias. Akcijoje dalyvaujančios vairavimo mokyklos Trečiojo amžiaus universiteto studentams savo duris atvers Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Mažeikiuose ir Ukmergėje.

„Dalyvauti eisme gera, kai pasitiki savo žiniomis ir jautiesi užtikrintai. Tikimės, kad ši akcija, padėsianti vairuojantiems senjorams atnaujinti savo žinias ir įgūdžius, suteiks jiems komforto jausmą, padės patiems saugiai jaustis kelyje ir prisidės prie visų eismo dalyvių saugumo“, – sakė susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Saugaus eismo specialistų teigimu, vyresnio amžiaus vairuotojai, palyginti su jaunais, turi nemažai privalumų – jie yra linkę važiuoti atsargiau, nedaryti pavojingų manevrų, taip pat rečiau viršija greitį ar vairuoja apsvaigę. Tačiau praktika rodo, kad senjorai vairuoja rečiau ir mažiau, ypač šaltuoju metų laiku, todėl kartais vairavimo įgūdžiai pasimiršta. Sudėtingesnių situacijų jiems taip pat gali sukelti kiek ilgesnis reakcijos laikas, dažniau pasitaikantys sveikatos sutrikimai.

„Ačiū, kad atkreipėte dėmesį į senjorus, mokysit važiuoti, tikrinsit ne jų žinias, bet norėsit padėti mums, kad mes gerai vairuotume. Jūs suteiksit naujų žinių senjorams – tai yra labai smagu“, – atsiliepdama į rengiamą akciją sakė Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universiteto rektorė dr. Zita Žebrauskienė.

Pirmą kartą Lietuvoje rengiama senjorams skirta vairavimo akcija siekiama paskatinti vyresnio amžiaus žmones, ypač tuos, kurie po ilgesnės pertraukos vėl sėda prie automobilio vairo, pasinaudoti profesionalia vairavimo mokyklų pagalba.

„Bendradarbiaudami su Susisiekimo ministerija dalyvaujame iniciatyvoje, kurioje senjorai pasitikrins savo žinias ir gebėjimus vairuoti. Šiandien mes atkreipiame dėmesį į vairuotojus, kurie jau turi didžiulę patirtį vairuojant automobilius, bet šiandieniniuose pokyčiuose jiems reikia taip pat naujų žinių, kaip reikėtų elgtis, dalyvauti eisme, atkreipiant dėmesį ir į savo vairavimą, ir į kitus eismo dalyvius“, – teigia akcijoje dalyvaujančios vairavimo mokyklos vadovas Mindaugas Černius.

Konsultacijų metu vairavimo mokyklose senjorai galės pasitikrinti vairavimo žinias, susipažinti su naujausiais Kelių eismo taisyklų pakeitimais ir pasitarti su instruktoriais, kaip elgtis kelyje esant skirtingoms situacijoms. Akcijos dalyviai taip pat galės patys atlikti įvairaus sudėtingumo vairavimo pratimus mokymo aikštelėse ir išgirsti instruktorių patarimus.

Panašios akcijos rengiamos ir kitose Europos valstybėse. Pavyzdžiui, Latvija įgyvendino senjorų vairavimo įgūdžių atnaujinimo programą. Projekto sėkmę kaimyninėje šalyje rodo tai, kad pasibaigus šiai akcijai senjorai registravosi ir į mokamas vairavimo mokyklų konsultacijas savo įgūdžiams pagerinti.

Socialinę akciją „Senjorai vairuoja saugiai“ Susisiekimo ministerija organizuoja kartu su Lietuvos vairuotojų rengimo įstaigų asociacija ir Trečiojo amžiaus universitetu.

Senjorai, norintys dalyvauti socialinėje akcijoje „Senjorai vairuoja saugiai“, gali registruotis vairavimo mokykloje savo mieste.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aha

Aha portretas
Tik per tokius karščius "senjorams" po akcijas ir važinėt!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių