Nuo gegužės 1 d. įsigaliosiantys KET pokyčiai – aktualūs ne vien vairuotojams

  • Teksto dydis:

Susisiekimo ministerija paskelbė, kad nuo 2023 m. gegužės 1 d. Lietuvoje įsigalios svarbūs Kelių eismo taisyklių (KET) pakeitimai, o nuo lapkričio 1-osios – naujas kelio ženklas.

Telefonai ir sąlygos

KET pokyčiai susiję su vaiko vežimu specialioje kėdutėje, mobiliojo ryšio priemonių naudojimu vairuojant, eismo tvarka automobilių stovėjimo aikštelėse ir dviratininkais.

Nurodoma, kad mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant galima naudotis tik tada, kai telefonas valdomas prijungta papildoma laisvų rankų įranga ir laikomas specialiame laikiklyje.

Telefonu taip pat galima kalbėti naudojantis automobilyje jau sumontuota, originalia laisvų rankų įranga ir ant vairo ar multimedijos ekrane esančiais mygtukais.

Į rankas mobiliojo ryšio priemonę imti vairuojant yra draudžiama visais atvejais, išskyrus tada, kai transporto priemonė stovi vietoje.

Išimtis galioja tik sustojus ilgesniam laikui. Stovint eismo spūstyse, prie šviesoforo raudono signalo ar praleidžiant pėsčiuosius ši išimtis negalioja.

KET: bauda už pažeidimą sustoti ir stovėti vietoje, pažymėtoje ženklu „Neįgalusis“, padvigubėjo. Vytauto Petriko nuotr.

Į rankas mobiliojo ryšio priemonę imti vairuojant draudžiama visais atvejais, išskyrus tada, kai transporto priemonė nevažiuoja.

 

Draudimas – ir kiemuose

Nuo šių metų gegužės 1-osios gyvenamojoje zonoje, daugiabučių kiemuose ir stovėjimo aikštelėse bus draudžiama lenkti. Taip bandoma užtikrinti kuo didesnį pėsčiųjų saugumą tankiai gyvenamose zonose.

Siekiant išvengti piktnaudžiavimo, KET taip pat nustatytas ir aiškus, neginčijamas draudimas sustoti ir stovėti vietoje, pažymėtoje ženklu „Neįgalusis“. Už šį pažeidimą baudos dydis padvigubėjo.

Griežtinamos taisyklės automobilių vairuotojams – lengvinamas judėjimas pėstiesiems ir dviratininkams.

Gyvenamojoje zonoje dviratininkams nebebus taikomas reikalavimas važiuoti viena eile, kuo arčiau dešiniojo krašto. Judėti bus galima visa juosta.

Pėstiesiems bus galima transporto priemonių stovėjimo aikštelėse judėti visa važiuojamąja dalimi ir būtent žmonės tokiose vietose turės pirmumo teisę. Tačiau pėstieji taip pat privalės netrukdyti automobilių eismui. Jei šalia yra perėja – ja naudotis bus privaloma.

Rekomendacija tėvams

Neliko nuošalyje ir keturračių vairuotojai. Ratinio traktoriaus (T3b kategorijos), kuris pagamintas keturračio konstrukcijos pagrindu, vairuotojui privaloma dėvėti šalmą ir vairuoti abiem rankomis.

Jam taip pat draudžiama važiuoti automagistrale ir greitkeliu ir vežti vaikus iki dvylikos metų.

Į KET įtraukta nauja rekomendacija apie vaikų vežimą specializuotose kėdutėse.

Vaikas specialioje sėdynėje, atsuktoje prieš automobilio važiavimo kryptį, būtų vežiojamas kaip galima ilgiau – bent iki penkiolikos mėnesių (tai siūlo ir naujo tipo kėdučių gamintojai). Esminis dalykas – kėdutė turi būti pritaikyta vaiko ūgiui ir svoriui.

Raiteliai: apie kelio ruožą, kur dažnai jodinėjama ar vedami žirgai, įspės naujas ženklas. „Twitter“ nuotr.

Kelyje – žirgai, raiteliai

KET įtvirtinamas naujas įspėjamasis kelio ženklas Nr. 152 „Raiteliai“ – jis įspės apie kelio ruožą, kuriuo dažnai joja raiteliai ar vedami žirgai.

Atsisakoma neaktualių paslaugų kelio ženklų mėlyname fone Nr. 706 „Telefonas“ ir Nr. 725 „Lankytina vieta“.

Ženklas „Telefonas“ tapo neaktualus Lietuvoje nebelikus taksofonų, o lankytinos vietos jau žymimos kitokiais kelio ženklais rudame fone su rodykle į lankytiną vietą arba su lankytinos vietos pavadinimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
cia apsiruke ir pavartoja gali prisigalvoti tokiu NESAMONIU!

Blaivus protas nugalejo

Blaivus protas nugalejo portretas
Visdar neuzdrausta masturbuoti vairuojant

Virginija

Virginija portretas
Kaip vežti tik gimusį vaiką iš miesto į kitą miestą,yra tokia prie vežimėlio nesioiklė kur galima ant sėdynės padėt ir vaikas gules joje,pagal vaiko dydį reiks keisti Kėdutės pirkti,nuostabus biznis tėvams bėda,rašo taisyklės kas vaikų neturi
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių