Skaudžiausios akistatos – su raguotais girių karaliais

  • Teksto dydis:

Draudimo bendrovės „Gjensidige“ duomenimis, lapkritis ir gruodis – pavojingiausi metų mėnesiai, vertinant pagal eismo nelaimes, kai transporto priemonės susiduria su laukiniais gyvūnais.

Latvijoje įvykių – daugiau

„Gjensidige“ šiemet Lietuvoje užregistravo 225 automobilių susidūrimus su laukiniais gyvūnais.

Dar daugiau – 277 – tokių atvejų užfiksuota kaimyninėje Latvijoje. Lietuvos ir Latvijos klientų nuostoliams atlyginti jau išmokėta 800 tūkst. eurų.

„Pastarąjį mėnesį, deja, dažniau fiksuojame draudžiamuosius įvykius, kai transporto priemonės, o kartais ir žmonės kelyje nukenčia nuo tokių incidentų“, – sakė „Gjensidige“ žalų departamento vadovė Baltijos šalims Viktorija Katilienė.

Dažniausiai eismo nelaimės įvyksta, kai į kelią išbėga stirnos, o pačios skaudžiausios avarijos – susidūrimai su briedžiais: smūgis į šį gyvūną prilygsta susidūrimui su sunkiasvore transporto priemone.

„Šiemet mūsų šalyje didžiausia išmokėta žala po susidūrimo su laukiniu gyvūnu – daugiau nei 15 tūkst. eurų“, – teigė V.Katilienė.

Policija? Būtinai!

Pasak draudikės, susidūrimas su laukiniu žvėrimi priskiriamas eismo įvykiui ir jam yra taikomos mūsų šalyje galiojančios Kelių eismo taisyklės.

Pagal jų nuostatas, policiją privaloma kviesti, kai nesutariama, kas yra įvykio kaltininkas, taip pat, kai yra sužalotų ar žuvusių asmenų arba eismo įvykio vietoje nėra nukentėjusio turto savininko.

V.Katilienės teigimu, būtent pastarajam atvejui priskiriamas transporto priemonės susidūrimas su gyvūnu.

„Laukiniai žvėrys dažniausiai priklauso valstybei, todėl apie eismo įvykį reikia informuoti policiją. Jei gyvūnai priklauso konkrečiam asmeniui, tuomet reikėtų pranešti nukentėjusiajam, o jei nukentėjęs asmuo nežinomas, tuomet kreiptis į policiją. Visada pilietiškas turi būti ir įvykio liudininkas, kuris, pastebėjęs partrenktą kelyje gyvūną, praneša pareigūnams“, – tvirtino V.Karalienė.

Visada pilietiškas turi būti ir įvykio liudininkas – pastebėjus partrenktą kelyje gyvūną reikia pranešti policijai.

Stabdžių netausoti

V.Katilienė vairuotojams rekomenduoja atsižvelgti į tai, kad gyvūnai, ypač jauni, negeba adekvačiai reaguoti į galimą transporto priemonės grėsmę.

„Pastebėjus šalikelėje stovintį gyvūną, būtina sumažinti greitį ar visai sustoti, kad stirna ar šernas galėtų pasitraukti, kol automobilis dar prie jo nepriartėjo. Sumažės tikimybė, kad jis staiga iššoks priešais automobilį“, – patarė draudikė.

Kelyje netikėtai pasirodžius laukiniam gyvūnui, anot V.Katilienės, reikėtų stipriai stabdyti, nebijoti spausti pedalą visa jėga.

„Stabdžių antiblokavimo, stabilumo kontrolės ir kitos sistemos tokiais atvejais padeda automobilį išlaikyti kelyje ir efektyviai sustabdyti. Jei matote, kad susidūrimo išvengti nepavyks, galite bandyti apvažiuoti kliūtį, tačiau prieš tai būtina įvertinti, ar manevras nesukels skaudesnių padarinių. Be to, visa įranga veiks tunkamai tik tuomet, kai automobilio padangos, važiuoklė ir stabdžių sistema bus tvarkingos. Taip pat ypač svarbu, kad automobilio žibintai būtų gerai sureguliuoti, o priekiniai priešrūkiniai labiau apšviečia kelkraščius“, – akcentavo V.Katilienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pastaba

Pastaba portretas
Tai ji V. Katilienė ar V. Karalienė?

Yra zmoniu,

Yra zmoniu, portretas
kurie tycia lenda po masina. O cia gi - tik gyvuliai.

okmnrgfb

okmnrgfb portretas
Kada baigsis šis gyvūnų genocidas? jei negalima be susidūrimų, tai nėra ko važiuoti. kai reikia persekioti žmones, tai atsiranda technika, aptinkanti ir pasislėpusius. tad turi būti įdiegtos ir atomobiliuose priemonės aptikti visus gyvus objektus - žmones ir kitus gyvūnus, pav. šiltų objektų indikacija ir įspėjimas apie juos. O šiaip dar yra vairuotojų, kurie sąmoningai važiuoja ir ant žmonių.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių