Pereiti į pagrindinį turinį

Jaunieji bardai pakvietė į dainuojamosios poezijos festivalį

2012-10-07 21:58
Jaunieji bardai pakvietė į dainuojamosios poezijos festivalį Jaunieji bardai pakvietė į dainuojamosios poezijos festivalį Jaunieji bardai pakvietė į dainuojamosios poezijos festivalį Jaunieji bardai pakvietė į dainuojamosios poezijos festivalį Jaunieji bardai pakvietė į dainuojamosios poezijos festivalį Jaunieji bardai pakvietė į dainuojamosios poezijos festivalį Jaunieji bardai pakvietė į dainuojamosios poezijos festivalį Jaunieji bardai pakvietė į dainuojamosios poezijos festivalį Jaunieji bardai pakvietė į dainuojamosios poezijos festivalį Jaunieji bardai pakvietė į dainuojamosios poezijos festivalį Jaunieji bardai pakvietė į dainuojamosios poezijos festivalį Jaunieji bardai pakvietė į dainuojamosios poezijos festivalį Jaunieji bardai pakvietė į dainuojamosios poezijos festivalį Jaunieji bardai pakvietė į dainuojamosios poezijos festivalį Jaunieji bardai pakvietė į dainuojamosios poezijos festivalį Jaunieji bardai pakvietė į dainuojamosios poezijos festivalį

Šeštadienį sostinės senamiesčio gatvėmis nešini spalvingais skėčiais ir balionais traukė jaunieji bardai. Šia smagia įžanga jie kvietė miestiečius į netrukus prasidėsiantį jubiliejinį tarptautinį dainuojamosios poezijos festivalį „Tai – aš“.

Surengė muzikines eitynes

Spalio 15 d. prasidėsiančiam ir savaitę truksiančiam festivaliui šiemet – jau dešimt metų. Šventinės eitynės – vienas festivalį pristatančių renginių. Nuo Rotušės aikštės jaunieji bardai keliavo muzikinių eitynių maršrutu: Didžiąja, Pilies, Šv. Jono, Dominikonų, Stiklių, Savičiaus, Bokšto gatvėmis, užsuko į K.Sirvydo skverą. Marširuodami jie piešė nematomą smuiko raktą.

Eitynėse dalyvavusi atlikėja Neda Malūnavičiūtė džiaugėsi šiuo renginiu ir pačia festivalio iniciatyva. „Dainuojamoji poezija – tikra, gyva ir prasminga. Jos klauso žmonės, kurie jaučia ir mąsto. Smagu, kad yra tokių festivalių, – žmonės pavargę nuo paviršutiniškumo ir elektronikos“, – teigė atlikėja.

Per dešimtmetį įvyko pokyčių

Festivalio vadovas Juozas Žitkauskas neslėpė šypsenos, kad festivalis sulaukė gražaus jubiliejaus. Per dešimtmetį, pasak jo, daug kas pasikeitė: „Dainuojamoji poezija visada išliks mįslingas žanras – iki šiol neapibrėžiama, kas tai yra, ji nuolat keičiasi. O pats festivalis nuo pirmais metais buvusių trijų dienų ir septynių koncertų išaugo iki savaitės ir 37 koncertų. Kas nors nauja atsiranda kasmet – kūrybinio meistriškumo dirbtuvės, naujos koncertų vietos.“

Jo teigimu, pirmas festivalis, kuriame dalyvavo bardai iš Skandinavijos ir Prancūzijos, buvo europinis, šiandien jo taip nebevadina, nes prie festivalio yra prisijungusios ir JAV, ir Lotynų Amerikos šalys. Pasak J.Žitkausko, per dešimtmetį keitėsi ir pati dainuojamoji poezija.

„Manau, kad sudarėm galimybę Lietuvos bardams, ypač jauniesiems, labiau pažinti svečių šalių šio žanro muziką, pamatyti kitų valstybių atlikėjus. Ir jie šį tą pasiėmė. Iki mūsų festivalio visuomenė daugiausia žinojo tik Rusijos bardus ir labai stebėjosi išgirdę, kad bardų yra ir kitose šalyse“, – pasakojo festivalio, kuriame užsieniečiai turi dainuoti savo gimtąja kalba, vadovas.

Pristatys knygą

Šventinę festivalio įžangą vainikavo jaunųjų bardų koncertas gyvos muzikos klube „Aula“. Koncerte dalyvavo Valerijus Šerelis, Gabrielė Malinauskaitė, broliai Romanas ir Dmitrijus Timofejevai, savo poeziją skaitė Aidas Baublys.

Kitas artėjantis renginys – rytoj 18 val. Vilniaus mokytojų namuose vyksiantys „Pasidainavimai su Veronika“. Per jį bus pristatyta festivalio vadovo J.Žitkausko knyga „Tai – aš“. Bardų istorija. Pirmasis tarptautinis festivalis„ ir kompaktinė plokštelė “Tai – aš", kurią sudarė Gediminas Storpirštis. Vakarą ves dainininkė Veronika Povilionienė.

Šiemet spalio 15–21 d. vyksiančiame festivalyje dalyvaus apie 80 atlikėjų iš trylikos pasaulio šalių, Lietuva – keturiolikta. Koncertai vyks ne tik Vilniuje ir Kaune, bet ir kituose miestuose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų