Poledinės žūklės mėgėjus tikrino ir ministras

Aplinkos apsaugos ministras Valentinas Mazuronis drauge su aplinkosaugininkais šeštadienį tikrino žvejų pasirengimą poledinei žūklei.

Pirmiausia inspektoriai kreipė dėmesį, kaip vykdomas šiemet sausio 4 d. įsigaliojęs naujas Aplinkos ministerijos įsakymas dėl smaigų. Kiekvienas poledinės žūklės mėgėjas, susiruošęs žvejoti ant ledo, su savimi turėtų turėti smaigus – specialius atsuktuvo formos prietaisus, kurių pagalba galėtų bandyti gelbėtis, jei įlūžtų ledas.

Aplinkos apsaugos departamentas nuo šiandien pradėjo reidų seriją visoje Lietuvoje. V. Mazuronis ir jį lydintys inspektoriai nusprendė apsilankyti Trakuose ant Babruko ežero.

Vizito nebūta beprasmio. Iš dešimties ant ledo susėdusių žvejų du neturėjo privalomų smaigų, dar du žvejojo be leidimų. Senyvo amžiaus vyriškis tikino girdėjęs apie privalomus turėti smaigus, tačiau tikino, kad Trakuose nėra kur jų nusipirkti.

„Sąžiningai ieškojau, bet niekur nėra. Reikės važiuoti į Vilnių ir nusipirkti. Bet kur čia dabar įlūši, kai ledas toks storas. Gal kokių 20 centimetrų“, – svarstė vyras.

Nors už smaigų neturėjimą yra numatytos baudos nuo raštiško įspėjimo iki 200 litų, šį kartą pažeidėjas ne tik nebuvo nubaustas, bet netgi apdovanotas – iš ministro rankų gavo naujus smaigus.

Kiti žvejai nors ir neturėjo pirktų, bet galėjo pasigirti savadarbiais smeigais. Vieni juos pasigamino iš statybinių vinių, kiti perdarė atsuktuvus.

„Džiugu, kad žmonės rūpinasi savo saugumu, tačiau gaila, kad dar ne visi. Kol kas inspektoriai dalins įspėjimus, tačiau vėliau bus išrašomos baudos. Jeigu žmonės nenori rūpintis savo gyvybėmis, reikia finansinės paskatos“, – šmaikštavo ministras.

Tikrinant Babruko ežero žvejus, inspektoriams įkliuvo ir du galimi brakonieriai.  Vienas netoli kito ant ledo sėdintys vyriškiai tikino, kad šiuo metu namuose daro remontą, todėl leidimai žvejoti pasimetė. Tačiau pažeidėjai greitai buvo išaiškinti, paklausus, kada šie įsigijo leidimus žvejoti. Vienas iš jų nurodė laikotarpį, kuomet leidimai nėra parduodami.

„iš tikrųjų patikrinti pažeidėjus labai paprasta. Inspektoriai turi prietaisus, yra duomenų bazė ir net jei žmogus pamiršta pažymėjimą, užtenka jo asmens kodo, ir tampa aišku, turi jis leidimą ar ne. O pasiteisinimų būna pačių įvairiausių – nuo remonto namuose, kaip girdėjote dabar, iki nuskendusių eketėj kelnių su visais dokumentais“, – dėstė reide taip pat dalyvavęs Vilniaus regiono Aplinkos apsaugos departamento direktorius Rolandas Masilevičius.

V. Mazuronis stebėjosi, kaip žmonės gaili pinigų leidimui, kuris metams žvejui mėgėjui tekainuoja 50 litų. Ministras, apeliuodamas į žvejų sąžinę, pabrėžė, kad surinkti pinigai nenueina vėjais. Jau šį pavasarį apie 1 mln. litų bus skirta vandens telkinių įžuvinimui.

Gyvosios gamtos apsaugai taip pat turėtų pagelbėti ir keliskart išaugsiančios baudos už pažeidimus. „Aš labai gerbiu ir žvejus, ir medžiotojus. Tai, ką jie daro yra net ne darbas, ne profesija, bet gyvenimo būdas. Tačiau niokoti gamtos, pažeidinėti taisyklių negalima. Su brakonieriais kovosime griežtai ir už žvejybos pažeidimus baudos augs iki 5 kartų“, – patikino Aplinkos ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ina

Ina portretas
Ministruks ant tiek nubiednėjo, kad net savo striukės su kepure neturi. Ima valdiškas drapanas. O dar architektas

VLADIMIR

VLADIMIR portretas
PONE MINISTRE -AČIU ,KAD IVEDATE TVARKA LIETUVOJE.

RIVER

RIVER portretas
reidai turi buti pastovi , kasdiene aplinkosaugininku darbo praktika o ne pigios parodomosios akcijos kaip si , ministras savo karjera galejo pradeti ne nuo banaliu sprendimu o reformuodamas aplinkosaugininku darbo struktura , kad jie ne kabinetuose sedetu popieriais uzsiverte o savo darba dirbtu realiai prie upiu ir ezeru kasdien , iprastu zvejai tureti ir leidimus zuklei ir asmenines apsaugos priemones , o ir brakonieriai zinotu kad dirbantys aplinkosaugininkai nepaliks erdves ju darbeliams.
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių