Šiandien miškininkai vilniečiams dalijo eglių šakas

Visų laukiamai gražiausiai metų šventei beldžiantis į duris Aplinkos ministerija, Generalinė miškų urėdija ir visos šalies miškų urėdijos penktadienį surengė akciją „Parsinešk Kalėdas į namus“. Per ją žmonėms ketinama išdalyti per 100 tūkst. eglių šakų.

Jau ketverius metus organizuojama šakų dalijimo akcija sulaukia vis daugiau visuomenės dėmesio. Ir šiemet ji vyksta visoje Lietuvoje, didžiųjų miestų ir miestelių centrinėse aikštėse, prie papuoštų miestų eglių.

Tokių akcijų tikslas, pasak organizatorių, atkreipti Lietuvos gyventojų dėmesį į miškų niokojimą, tačiau taip pat pasirūpinti, kad visi žmonės namuose turėtų gyvą miško dalelę - eglės šaką.

„Tokias akcijas organizuojame norėdami padėti žmonėms - jiems nereikia pirkti. Kitas to gal ir negali, kad ir litą tekainuoja. Šiandien kiekvienas litas žmogui yra brangus. Taip pat, kad niekam nekiltų noras prieš šventes genėti urbanistinių želdinių. Jie išlieka apsaugoti, aišku, gal tiek šakų ir nenukirstų, kiek atvežame, bet vieną kitą ir taip pagnaibo“, - Rotušės aikštėje prie sunkvežimio, iš kurio buvo dalijamos eglių šakos, sakė Vilniaus miškų urėdas Artūras Nanartavičius.

Kasmet miškininkai išdalija per 100 tūkst. eglių šakų, paruoštų miško kirtimų valksmuose. Kaip teigė pašnekovas, šis sunkvežimis nėra vienintelis. Paprastai kasmet jie turi ir dar porą papildomų mažesnių, kuriuose taip pat - eglių šakos.

„Sunkvežimis ištuštėja gana greitai - per valandą dvi. Kitaip tariant, akcija vyksta iki sutemų. Visada dar turime rezervo, būname paruošę porą mažesnių mašinų. Turim ir šiemet“, - šypsodamasis kalbėjo A. Nanartavičius.

Paklaustas apie atvežtas šakas urėdas sakė, kad nukirtus egles jos yra nugenimos, o jų šakos atvežamos į miestus žmonėms.

Artėjant gražiausiai metų šventei – Kalėdoms – norime namuose turėti eglutę. Tačiau teikdami džiaugsmą sau ir namiškiams pamirštame, kad kenkiame gamtai – miške nukertamas dar vienas medelis. Taigi miškininkai siekia atkreipti visų dėmesį, kad namus galima originaliai papuošti ir eglės šaka, kuri taip pat suteiks džiaugsmo, o miškai patirs gerokai mažiau žalos.

Vilniuje eglių šakos buvo dalijamos Rotušės, Katedros ir Europos aikštėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių