Artėja festivalis „Pirmoji banga“: nuo homoseksualios meilės iki britiško humoro

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 12-22 d. Vilniuje ir Kaune vyks satelitinis Europos šalių kino forumo „Scanorama“ renginys – ankstyvojo kino festivalis „Pirmoji banga“. Šiais metais prie ekranų kviečiami ne tik tokio kino mėgėjai, bet ir skeptikai. Įprasta manyti, kad senas kinas yra neįdomus, nejuokingas ir visomis prasmėmis primityvus. Festivalio organizatoriai kasmet įrodo, kad yra priešingai.

„Vienas iš „Pirmosios bangos“ tikslų yra griauti mitus apie ankstyvąjį kiną. Į mūsų festivalį atėję žiūrovai dažnai nustemba pamatę, kad XX a. pr. filmai nėra tik strakaliojančių nespalvotų paveiksliukų kratiniai. Kartais tai tiesiog genialūs ir laikui nepavaldūs šedevrai. Juk tuo metu nebuvo jokių taisyklių, režisieriai kūrė iš nuojautos, visomis jėgomis bandydami atskirti kino kalbą nuo teatro. Tuo metu viskas buvo originalu, su niekuo nepalyginama, o tai stebina ir įkvepia“, – sako festivalio „Pirmoji banga“ sumanytojas Aleksas Gilaitis.

Programoje – nuo kontroversiško siaubo, homoseksualios meilės iki britiško humoro

„Pirmoji banga“ šiemet į Vilniaus ir Kauno kino sales grąžins vienuolika ankstyvojo kino juostų. Kai kurios jų buvo rodytos Lietuvoje tarpukario laikotarpiu, kitos – visai nematytos arba tik neseniai prikeltos naujam gyvenimui.

Ne vienas „Pirmosios bangos“ filmas savo laiku sulaukė kritikos ar buvo iš viso uždraustas. Vienas tokių – siaubo kino pradininko Todo Browningo filmas „Išsigimėliai“ („Freaks“, 1932 m.). Iš pirmo žvilgsnio savo įtaigumu stebinantys kostiumai, pasirodo, visai ne kostiumai, o fizinių negalių turintys tikri žmonės. Filmas iškart sulaukė neigiamų reakcijų, žiūrovai filmo nepriėmė iki pat 7-ojo dešimtmečio, kai juosta buvo atrasta ir įvertinta iš naujo.

Panašios reakcijos sulaukė ir „Merginos su uniformomis“ („Mädchen in Uniform“, 1931 m.). Kultiniu laikomas revoliucingas filmas, keliantis vienalytės meilės ir feminizmo temas, už nusižengimą moralinėms normoms buvo uždraustas nacistinėje Vokietijoje.

Stop kadras

Festivalyje savo seansą tradiciškai ras ir mažieji žiūrovai. Šiemet jiems numatytas pirmasis ilgametražis animacinis filmas „Princo Achmedo nuotykiai“ („Die Abenteuer des Prinzen Achmed“, 1926 m.), sukurtas pasitelkus iš popieriaus iškarpytus siluetus. 

Linksmų emocijų filmuose ieškantys žiūrovai galės pamatyti  vieną pirmųjų ankstyvųjų britų garsinių komedijų „Lažybos“ („It's a bet“, 1935 m.).

Nebylius seansus įgarsins profesionalūs muzikantai

Visus „Pirmosios bangos“ seansus pristatys ne tik Lietuvos, bet ir užsienio šalių kino profesionalai. Festivalio svečių gretose – Prancūzų sinematekos sklaidos kuratorė Emilie Cauquy, San Francisko nebylaus kino festivalio vadovas Robert'as Byrne'as ir britų kompozitorius, bene žymiausias pasaulio kino pianistas John'as Sweeney'is.

Pastarasis festivalyje akomponuos rekonstruotai programai „Phono-Cinéma-Théâtre“, kuri 1900 m. buvo specialiai sukurta pasaulinėje mugėje dalyvavusios Prancūzijos paviljonui. Kompozitorius šiai programai pats atkūrė autentišką muzikinį takelį, kurį ir atliks žiūrovams. „Phono-Cinéma-Théâtre“ vertinama kaip garsinio kino epochos pradžios užuomazga, nors pirmas tikrai garsinis filmas pasirodė dar tik po kelių dešimtmečių.

Stop kadras

Atskiro paminėjimo vertas filmo „Ragana“ (Häxan, 1922 m.) ir roko grupės „Sraigės efektas“ duetas. Ritmingi ritualiniai muzikiniai eksperimentai, kuriais pasižymi grupės stilistika, puikiai papildys dokumentinės fikcijos ir siaubo filmą, kuris buvo cenzūruotas daugelyje kitų šalių, o JAV iš viso uždraustas. Festivalyje bus parodyta pilna restauruota filmo versija.

Ankstyvojo kino festivalis „Pirmoji banga“ vyks rugsėjo 12-15 dienomis Vilniaus kino centre „Skalvija“ ir rugsėjo 20-22 dienomis Kaune, kino centre „Romuva“. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kada kurs?

Kada kurs? portretas
Vel griauti?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių