Danijos kronprincesė Mary atidarys naują danų „aukso amžiaus“ tapybos parodą Vilniuje

  • Teksto dydis:

Minint oficialių diplomatinių santykių pradžios tarp Danijos ir Lietuvos 100 m. jubiliejų, naujojoje parodoje „Bundančios tautos“ Vytauto Kasiulio dailės muziejuje Vilniuje bus pristatoma per 40 danų „aukso amžiaus“ šedevrų.

Parodą „Bundančios tautos“ rugsėjo 30 d. atidarys Danijos kronprincesė Mary ir Lietuvos pirmoji ponia Diana Nausėdienė.

Paroda bus atvira lankytojams nuo 2021 m. rugsėjo 30 iki lapkričio 7 d. Vytauto Kasiulio dailės muziejuje su išankstinės peržiūros galimybe nuo rugsėjo 23 d.

46 „aukso amžiaus“ šedevrai iš Danijos

Parodą „Bundančios tautos“ sudaro 46 paveikslai, sukurti žymių XVIII a. pab.–XIX a. pr. danų „aukso amžiaus“ tapytojų: Nicolaiʼaus Abildgaardo, Christofferio Wilhelmo Eckersbergo, Christeno Købke ir kitų. Paroda perteikia stiprų nacionalinio identiteto ir istorijos jausmą. Joje pristatomi simboliai, vaizdiniai ir istorijos atsirado iš daugybės didžiulių krizių, dėl kurių Danija sumenko tiek geografiškai, tiek finansiškai, tiek politiškai. Vis dėlto šie sunkūs laikai nulėmė meno ir kultūros suklestėjimą, o „aukso amžiaus“ menininkų sukurti simboliai ir idėjos milžiniška dalimi prisidėjo prie iki šių dienų išlikusių „daniškumo“ bei Danijos vientisumo sampratų.

„Tiek Danijai, tiek Lietuvai labai svarbu aptarti ir atrasti, kaip menas ir kultūra apskritai atspindėjo, formavo ir tebeformuoja mūsų istoriją. Menine prasme danų „aukso amžius“ yra ryškus ir įdomus šio reiškinio pavyzdys,“ – teigė Simonas Drewsenas Holmbergas, Danijos kultūros instituto Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje direktorius.

Nuo Romos iki Vilniaus

Anaiptol ne sutapimas, kad šiuo metu Vilniaus paveikslų galerijoje taip pat rodoma Pranciškaus Smuglevičiaus paroda „Nuo antikinės Romos iki Vilniaus universiteto“. Savo gvildenamomis temomis ji artima „Bundančioms tautoms“, tad tarp abiejų parodų norisi ieškoti paralelių. Sąveikaudamos tarpusavyje, šios dvi parodos atskleidžia, kaip mūsų nacionalinis identitetas siejasi su bendromis vertybėmis, kultūra ir menu. Abi parodos taip pat rodo pavyzdį, kaip kultūra ir menas gali klestėti sunkiais laikais. Šiuo atžvilgiu jos gali suteikti įkvėpimo ir šiandien.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių