Išeivijos lietuvis, buvęs FTB agentas dovanoja muziejinius eksponatus ir atidaro jų parodą

  • Teksto dydis:

Išeivijos lietuvis, buvęs FTB agentas Henry Lazarus Gaidis (Henris Lazarus Gaidis) dovanoja daugiau nei pusę amžiaus kauptus muziejinius eksponatus ir atidaro jų parodą „Išpakuojam!“, trečiadienį pranešė Lietuvos nacionalinis muziejus.

Lietuviškos tematikos istorinė kolekcija bus eksponuojama Vilniuje, Naujajame arsenale.

Vertingiausia beveik toną sveriančios kolekcijos dalis yra karinės tematikos: tarp eksponatų – vienintelio tarpukario Lietuvos karo laivo „Prezidentas Smetona“ vėliava, taip pat ypač reti, pagal specialų užsakymą tarpukario Lietuvos kariuomenei gaminti ginklai su išgraviruotais Gediminaičių stulpais ir Lietuvos ginklų fondo žymenimis. Ne mažiau svarbi ir numizmatinė kolekcijos dalis, archyviniai ir rašytiniai šaltiniai, gausi ikonografinė medžiaga.

Vieno iš parodos kuratorių Tado Šėmos teigimu, dalis artefaktų į Lietuvą sugrįžo apkeliavę pasaulį – po šalies okupacijos ginklai buvo nacionalizuoti sovietų, į Ameriką pateko net iš Korėjos karo.

„Henry Gaidis puikiai suprato, jog vyrai į karą išeina su ginklais, o sugrįžta su trofėjais – tą matė dar vaikystėje, savo tėvams priklausiusiuose baruose, kuriuos mėgo lankyti ir iš karo grįžę kariai, ir lietuvių emigrantai“, – sakė kuratorius.

„Įvairiausius daiktus H. Gaidis su jais išmainydavo net ir į stiklą gėrimo. Susidomėjimas kolekcionavimu augo, todėl ir pastangos tapo tikslingesnės: Henry nuolat sekdavo spaudą, kur rašoma apie kariškius, netgi mirusių karininkų nekrologus, kontaktuodavo su artimaisiais prašydamas perduoti jų asmeninius daiktus“, – pridūrė jis.

Pasak T. Šėmos, atsakingas ir kryptingas kolekcionavimas H. Gaidžiui leido išsaugoti labai svarbią Lietuvos istorijos dalį, o kolekcijos vertę didina tai, jog ji nėra nebyli – dalies eksponatų istorijos yra žinomos, taip pat žinoma ir kam jie priklausė.

Kolekcijos tyrimas taps lankytojo patirtimi

Kolekcija muziejų pasiekė dar 2020-ųjų pabaigoje, supakuota į daugiau nei 60 dėžių. Jos priėmimo ir aprašymo procedūros užtruko ilgiau nei metus.

Nors išsamesni kolekcijos tyrimai dar nepradėti, jau dabar aišku, jog reikšmingą dalį sudaro unikalūs eksponatai ir muziejuje iki šiol neturėta medžiaga.

Kolekcijos vertė, skaičiuojant preliminariai, siekia daugiau nei 350 tūkst. eurų.

Muziejaus vadovė Rūta Kačkutė teigia, jog būtent kolekcijos dydis nulėmė parodos formatą.

„Sukūrėme pirmąją tokio pobūdžio eksperimentinę parodą. Atidarymui išeksponavome didžiąją dalį kolekcijos, kad stilizuotoje muziejinių saugyklų aplinkoje lankytojas padarytų savus atradimus. Tuo tarpu šalia įrengtame tyrėjo kabinete pirmus tris parodos mėnesius darbuosis neįprastam eksperimentui pasiryžę tyrėjai“, – sakė ji.

„Su jų pagalba lankytojas galės stebėti archyvuose ir saugyklose vykstantį procesą, sekti, kaip mokslininkai tiria ir atskleidžia muziejui padovanotos kolekcijos turinį, įdomiausi atradimai vėliau ir taps parodos dalimi“, – pridūrė muziejaus vadovė.

Paroda „Išpakuojam!“ atidaroma trečiadienį, ji veiks iki metų pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Apie trofejus

Apie trofejus portretas
Puikūs Stasio kailiniai, kišeniuke trys snargliai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių