Nacionalinės bibliotekos leidinys – Knygos meno konkurso laimėtojas

  • Teksto dydis:

Vilniaus knygų mugės atidarymo dieną už knygos estetiką bus apdovanojami menininkai. Tarp jų – Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos išleistos knygos dailininkė Sigutė Chlebinskaitė.

Kultūros diplomas menininkei skiriamas už gilų vaiko pasaulio pajautimą ir nuoseklų tipografinį jautrumą atkuriant vaiko istoriją popieriuje knygoje „Autobiografija / Autobiography“ (autorė Beba Epštein / Beba Epstein, sudarytoja Lara Lempertienė, išleido Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir YIVO institutas Niujorke (YIVO Institute for Jewish Research),  spausdino „Petro ofsetas“). Tai antras serijos „Žydų paveldo skaitiniai“ leidinys. Šioje serijoje Nacionalinė biblioteka, nuolat bendradarbiaudama su YIVO institutu ir menininke Sigute Chlebinskaite, publikuoja šaltinius iš savo judaikos kolekcijos.

Tai pirmoji Nacionalinės bibliotekos išleista knyga, pelniusi Knygos meno konkurso apdovanojimą mokslinių, dalykinių knygų, vadovėlių kategorijoje.

Tačiau dailininkei S. Chlebinskaitei tai ne pirmas Lietuvos ir tarptautinis apdovanojimas už knygos meną. Ir šiemet dar viena jos knyga pelnė premiją – už estetiką knygos pasakojimo architektūroje, už apipavidalinimo sprendimų įvairumą ir profesionalią jų dermę knygoje „The Unlocked Diary. Collected Works“  (autorė Matilda Olkinaitė, sudarytojas Mindaugas Kvietkauskas, išleido Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, spausdino „Petro ofsetas“).

Konkursas vyksta jau trisdešimtą kartą: kokybiškiausiai apipavidalinti, tipografiškai vertingiausi ir profesionaliai iliustruoti išskirtinės estetikos leidiniai pirmą kartą apdovanoti 1993-iaisiais. Kultūros ministerija konkursą organizuoja ir kuruoja nuo 1996 metų.

Šių metų jubiliejiniame konkurse net 60 leidėjų pateikė 126 leidinius, iš jų premijomis ir diplomais bus pagerbta 21 knyga.

Apdovanotoji knyga „Autobiografija / Autobiography“ (autorė Beba Epštein / Beba Epstein) bus pristatyta Vilniaus knygų mugėje Rašytojų kampe vasario 26 d. 18 val.

Pristatyme dalyvaus Miglė Anušauskaitė, Sigutė Chlebinskaitė, viena knygos recenzenčių prof. Giedrė Jankevičiūtė, Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento direktorė dr. Jolanta Budriūnienė. Renginį moderuos serijos redaktorė, Judaikos tyrimų centro vadovė dr. Lara Lempertienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių