Nauja Operos teatro vadovė L. Vilimienė žada išklausyti darbuotojus, tęsti pradėtus darbus

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) komandai išreiškus abejones dėl konkurso skaidrumo, naujai išrinkta teatro vadovė Laima Vilimienė žada išklausyti darbuotojus, tęsti darbus, nekviesti Ukrainoje kariaujančią Rusiją palaikančių kūrėjų.

Kultūros ministras Simonas Kairys savo ruožtu tvirtina, kad konkurso skaidrumas nekelia abejonių ir sprendimo neketinama keisti.

„Pirmas mano darbas bus susitikti su darbuotojais ir juos išklausyti. Neabejoju. Tęsime gerus darbus ir kartu puoselėsime LNOBT nacionalinę misiją“, – trečiadienį feisbuke paskelbė L. Vilimienė.

Praėjusią savaitę paskelbus apie naujai išrinktą LNOBT vadovę, kolektyvas surengė spaudos konferenciją. Joje išreiškė esantis sunerimęs dėl savo ateities ir jaučiasi neįvertintas, vėliau darbuotojai rinkosi ir į protesto akciją.

Teatralai pabrėžė, kad įstaiga dirba pelningai, o anksčiau su buvusiu vadovu Gintautu Kėvišu administracijoje dirbant L. Vilimienei būta skolų. Kolektyvas tvirtino naujos vadovės atėjimą priimantys kaip visos komandos pralaimėjimą.

„Be abejonės, darbai bus tęsiami – su nuoširdžia pagarba kūrėjams, siekiant jų produkto vizijos kuo geresnio įgyvendinimo. Žinoma, atsiras ir naujų projektų, o taip pat ir inovatyvių, šiuolaikiškų darbo formų, siekiant įsitraukimo nacionaliniu mastu. LNOBT sutelkto talento, kompetencijų dėka kursime šiuolaikišką meninį skonį bei kartu nacionalinę tapatybę puoselėjančią meninę programą“, – pabrėžė vadovė.

Jos teigimu, būtent ant šių pagrindų bus formuojama nauja vizija, bus siekiama įvairaus ir subalansuoto repertuaro, atitinkančio pasaulyje pripažintus standartus, aprėpiantį nacionalinius ir pasaulinius veikalus.

„Mano pateiktoje programoje nėra vietos agresorę palaikantiems kūrėjams ar atlikėjams. Pagalbos Ukrainai projektai bus tęsiami ir ieškoma naujų bendradarbiavimo formų“, – skelbė vadovė.

Ji teigė kelianti sau tikslą plėsti auditoriją, „tenkinant ne tik jau esamus kultūrinius poreikius, bet ir formuojant aukštesnio lygio meninį publikos skonį“.

Pastaruosius penkerius metus teatrui vadovavo Jonas Sakalauskas. Jis į šias pareigas taip pat buvo atrinktas po vadovavimo Klaipėdos valstybiniam muzikiniam teatrui.

Sprendimo nekeis

Kultūros ministras Simonas Kairys BNS pabrėžė, kad ministerija nesitrauks nuo priimto sprendimo.

„Matysime, kokia evoliucija bus, bet Kultūros ministerija tikrai nesitrauks nuo savo sprendimo, konkursas tikrai yra aiškus. Žymiai daugiau klausimų turiu apie konkursą prieš penkerius metus, kai pats Jonas Sakalauskas laimėjo, bet leisiu sau nelįsti į pikantiškas detales, kurių mane pasiekė daug“, – BNS sakė S. Kairys.

Anot jo, viešumoje išreikšta nuomonė apie L. Vilimienę rodo bendruomenės nepagarbą. Ministerija kandidatę vadina viena profesionaliausių kultūros įstaigų vadovų Lietuvoje.

„Rodome nepagarbą kandidatei, kuri tikrai nepelnytai gavo didžiulę šmeižto kampaniją, ji to visiškai nenusipelnė. Jos paskutinių metų darbai rodo, kad ji viena sėkmingiausių ir geriausių kultūros įstaigos vadovių kalbant apie visą sektorių, tai manau yra faktas. Turime išmokti gyventi aplinkoje, suvokti, kas yra kadencijos, ir kad visada galima geriau, nors atrodo padarei viską“, – kalbėjo ministras.

Anot S. Kairio, reforma tam ir buvo padaryta, kad vyktų įstaigų vadovų kaita, nes būta situacijų, kai vienas vadovas tai pačiai įstaigai vadovavo ilgus dešimtmečius. Dabar visiems žinoma, kad vadovas paskiriamas vienai kadencijai ir po jos privalės dalyvauti konkurse.

„Tik pirmą kartą susiduriam su situacija, kai esamas vadovas nėra atleidžiamas už blogą darbą, visiškai ne ta situacija. Tiesiog konkurse geriau pasirodė kitas kandidatas ir tą reikėtų gerbti“, – pabrėžė kultūros ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Oi

Oi portretas
Kairys skaidruolis iš Kauno savivaldybės?

nuomonė

nuomonė portretas
Niekada neičiau ,jei taip jau dar neatėjus nenori jos žmonės,masiškai prieš,masiškai nenori.Ale ot naglumas.

Kaimietė

Kaimietė portretas
Lakštingala, kuri kumeliukus pjauna. Taip save išgyrė,tačiau pamiršo į kokią padėtį abu su Kėvišu buvo įvarę LNOBT tais "gerais" jiems laikais. Dabar ,kai teatras klesti,vėl kiša savo nagus, užuodė naudą.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių