Seime eksponuojama paroda „Išgelbėjęs vieną gyvybę, išgelbėja visą pasaulį“

  • Teksto dydis:

Minint 80-asias žydų holokausto aukų atminimo metines, birželio 17 d., ketvirtadienį, 13 val. Seimo III rūmų parodų galerijoje bus pristatyta valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus parengta paroda „Išgelbėjęs vieną gyvybę, išgelbėja visą pasaulį“. Paroda pristatys jos iniciatorė – Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkė Paulė Kuzmickienė.

Parodos stenduose pasakojamos 105 gelbėtojų istorijos, nacių okupacijos metais gelbėjusių žydus įvairiuose Lietuvos miestuose, miesteliuose ir kaimuose.

Parodą pradeda rašytojo Icchoko Mero žodžiai, skirti Pasaulio Tautų Teisuoliams: Jie buvo Tautos dorovės žiedas, Tautos dvasios didikai, nesvarbu, išsimokslinę žmonės ar paprastuoliai rašto nepažinę, nešę tikrą artimo meilę. Jie sąmoningai ar nesąmoningai priešinosi naikinančiai nacių jėgai ir jos įrankiui – tiems, kurie žudė.

Parodoje pateikiamas ir istorinis kontekstas, atspindintis masinių žudynių eigą Lietuvos provincijoje, getų steigimą didžiuosiuose Lietuvos miestuose Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose, pagrindines žudynių akcijas, vykusias getuose ir getų likvidaciją.

Parodą lydintis katalogas „Išgelbėjęs vieną gyvybę, išgelbėja visą pasaulį“ – tai unikalus informatyvus leidinys, supažindinantis su iškiliausiais Lietuvos Pasaulio Tautų Teisuoliais, rizikavusiais gyvybe ir gelbėjusiais žydus nacių okupuotoje Lietuvoje, iliustruotas daugybe senų fotografijų, gelbėtojų ir išsigelbėjusiųjų laiškų faksimilėmis. Į katalogą įtrauktas ir Lietuvos piliečių, Jad Vašem pripažintų Pasaulio Tautų Teisuoliais, sąrašas.

Seimo III rūmų parodų galerijoje paroda eksponuojama 2021 m. birželio 16–30 d.


Šiame straipsnyje: holokaustasžydaiparodaSeimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

yra ir tokių "gyvybių"

yra ir tokių "gyvybių" portretas
Profesorius svėrė apie 200 kg ir nuolat smirdėjo. Bet rašė „mokslo“ darbus apie tai, kaip turi atrodyti valdininkai, tarnautojai, kaip juos atrinkti tarybiniu laikotarpiu. Be abejo, bet kokia normali moteris nuo tokio bėgo. Tačiau jau susenęs profesorius kada tapo iš viso nebepanašus į daugmaž žmogišką pavidalą nukabino Zenką, ji iš bybiotekininkių, kurių viename kurse būdavo apie 100, nors kiek padoresnį darbą buvo gauti neįmanoma. Iš bybiotekininkių visi tyčiojosi, bendrabučiuose jos buvo naudojamos tik kaip beveik nemokamos prostitutės, tekainavusios butelį pigaus rašalo, bernai ir diedai atvažiuodavo nakčiai būriais – juk nemokamai. Tad bybiotekininkė Zenka pati kai jau suseno profesoriui pagimdė vaiką. Auginti pati nebegalėjo, neturėjo tam sveikatos, be to, įkišta buvo į katedrą švariam darbui, gavo mokslo laipsnį, 10 minučių kelią nuo namų iki univero važiuodavo mašina, išsigimęs vaikas buvo numestamas auklei. Karjera... o išsigimusiam vaikui paaugus ir jam reikėjo „karjeros“

Briedai žd

Briedai žd portretas
Tai kek pasaulyje yra gyvybiu?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių