„Sidabrinėms gervėms“ nominuoti lietuviški filmai – „Skalvijoje“

  • Teksto dydis:

Lietuvių kino akademijos „Sidabrinių gervių“ ceremonija, kurioje paaiškės metų geriausieji, įvyks birželio 13 d., ją tiesiogiai transliuos Lietuvos televizija.

Šia proga žiūrovai kviečiami svarbiausius praėjusių metų lietuviškus filmus pamatyti kino ekrane. „Skalvijos“ kino centras visą birželio mėnesį rodys ciklą „Lek gervė, lek gervelė“, kurį sudarys apdovanojimams nominuoti filmai.

„Jau keletą metų prieš „Sidabrinių gervių“ apdovanojimus ir po jų rengiame ciklą, kuriame norime suteikti žiūrovams galimybę apžvelgti, kokie filmai buvo sukurti Lietuvoje praėjusiais metais. Į programą įtraukiame visus „Sidabrinėms gervėms“ nominuotus pilnametražius vaidybinius ir dokumentinius filmus. Deja, filmas „Kvėpavimas į marmurą“ (rež. Giedrė Beinoriūtė), kuris nominuotas 5-iose kategorijose, nebus parodytas. Kino žiūrovai jį galės pamatyti tik rudenį“, – sako „Skalvijos“ kino centro programos koordinatorė Sonata Žalneravičiūtė.

Specialų „Sidabrinės gervės“ nominantų ciklą pradės režisierių Roko Darulio ir Ronaldo Buožio dokumentinis filmas „Rūta“ (birželio 4 ir 15 d.), nominuotas geriausio dokumentinio filmo kategorijoje. Pasakojimą apie nepaprastai sudėtingą ir iššūkių kupiną sportininkų pasaulį pratęs Arūno Matelio filmas „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ (birželio 5 ir 14 d.), iki šiol keliaujantis po tarptautinius kino festivalius. Ekrane taip pat išvysite su pastaraisiais filmais toje pačioje kategorijoje besivaržančius dokumentinius pasakojimus: Jūratės ir Vilmos Samulionyčių „Močiute, Guten Tag!“ (birželio 8 ir 19 d.) ir jau antrąją „Sidabrinę gervę“ pelnyti pretenduojančio Mindaugo Survilos filmą „Sengirė“ (birželio 12 ir 20 d.), pirmąją už geriausią dokumentinį filmą „Stebuklų laukas“ režisierius pelnė dar 2012 m.

Vienas žiūrimiausių praėjusių metų vaidybinių filmų – Audriaus Juzėno „Pelėdų kalnas“ bus parodytas birželio 6 ir 18 d. Filmas nominuotas vienai „Sidabrinei gervei“. Ji skirta aktorei Aleksandrai Metalnikovai už geriausią antraplanį vaidmenį. Birželio 9 ir 16 d. žiūrovai išvys Šarūno Barto filmą „Šerkšnas“, nominuotą 3-ose kategorijose, iš kurių ir už geriausią režisieriaus darbą. O štai vienas iš daugiausiai nominacijų sulaukusių filmų (6-iose kategorijose) – Eglės Vertelytės „Stebuklas“ bus parodytas birželio 10 ir 20 d.

Jau antrus metus, vertinimams buvo pateikti ir bendros gamybos filmai, kurie taip pat varžysis dėl „Sidabrinių gervių“. Birželio 7 ir 13 d. bus parodytas metų geriausio aktoriaus vaidmens kategorijoje besivaržantis bendras Rusijos, Lietuvos ir Makedonijos gamybos filmas „Charmsas“, o birželio 11 ir 17 d. – net 6-iose kategorijose nominuotas Sergejaus Loznicos „Nuolankioji“ (Prancūzijos, Vokietijos, Olandijos, Ukrainos ir Lietuvos bendra gamyba), kurio premjera įvyko pernykščiame Kanų kino festivalyje.

Lietuvos nacionalinio kino apdovanojimus „Sidabrinė gervė” Lietuvių kino akademija nuo šių metų organizuoja kartu su Lietuvos kino centru. Jais siekiama skatinti, vystyti ir motyvuoti Lietuvos filmų kūrimą, įvertinant ir pagerbiant lietuvių kino autorius ir kūrėjus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių