Spektaklis „Šauksmas“: apie šauksmą gyventi, o ne vegetuoti

  • Teksto dydis:

Režisierius Jonas Vaitkus gruodžio 19 dieną pristato naujausią savo spektaklį pagal Tennessee Williamso pjesę „Šauksmas“.

Jam talkina didelį indėlį į spektaklį įnešusių dviejų gabių aktorių duetas - Ainis Storpirštis ir Gabija Urniežiūtė. „Šauksmą“ apipina į savo neišnaršytus klodus nunešančios Alinos Orlovos melodijos ir pojūčius sustirpina Renatos Valčik scenografija bei Valdo Latono šviesų žaismė, rašoma pranešime..

Tai paini istorija apie dviejų aktorių – brolio ir sesers baimę, uždraustą meilę, kūrybą, šauksmą, kuris virsta ne panikos šauksmu, o skausmo išraiška. Tai istorija, kurioje jei jau šaukti, tai šaukti iš širdies, jei nekęsti – tai iš širdies, jei mylėti – tai daryti visa širdimi. Izoliuoti, palikti savo trupės, užstrigę savo savižudžių tėvų namuose pagrindiniai spektaklio herojai stato „Pjesę dviem personažams“, ir čia Filisas ir Kler ima tapatintis su savo vaidinamais personažais, darosi sunku atskirti, kur vaidyba, o kur tikrieji brolis ir sesuo. Realybė su fantazijomis ima maišytis – kurie yra kurie? Ar tai tas pats vaidmuo? Ar vaidmens čia net nėra?

Apie artėjančią premjerą A. Storpirštis pasakoja: „Šauksmas“ bus sąžiningas, tikras šauksmas. Spektaklyje yra vietų, kurios supurto ir kaip žmogų, ir kaip visuomenės narį. Tai geniali pjesė, didžiulė padrika dėlionė, išmėtyta į neįtikėtinus kampus: nuo Williamso poezijos, kurioje susirandi trūkstamas vietas, iki R. M. Rilke elegijų apie angelus. Pati pjesė – neįtikėtina mįslė. Besigilindamas į spektaklį pradėjau tai matyti aplinkui – kiek daug žmonių šaukia. Jie šaukia ne balsu, bet šaukia priversti gyvenimo, kai normos, standartai, sugalvoti nelaimingų žmonių, ima varyti į nemeilę gyvenimui. Pjesė ir spektaklis žavi tuo, kad rodo žmones, kurie be jokios išorinės įtakos priima teisingą sprendimą. Jų šauksmas vis dėlto tampa išsigelbėjimo šauksmu, o ne priešmirtiniu šauksmu ant kryžiaus.“

Netradicinis, mįslingas spektaklis vyks kitokioje, ne teatrinėje, urbanistinėje erdvėje – Kultūros bare „Kablys“. Kaip ir spektaklis, vieta yra kiek išmušanti iš komforto zonos, ši spektaklio ir vietos dermė  patrauks visus ieškančius kitokių potyrių, čia pečius apsigobsime paltais, o mintis – T. Williamso žodžiais.

A. Storpirštis kiekvieną, norintį įsiklausyti į šauksmą gyventi, kviečia: „Jeigu nori išgirsti, pamatyti tai, kas šaukia tave gyventi, ne vegetuoti, ne plūduriuoti, o gyventi – ateik. Noriu pašaukti tuos, kurie pavargę, kurie jaučia, jog nori pamatyti istoriją apie žmones, kurie nepasiduoda, juda, išgyvena ir tampa dar stipresni, dar sąžiningesni negu buvo prieš tai.“

Spektaklio „Šauksmas“ premjera įvyks gruodžio 19 dieną, 18.30 val., kultūros bare „Kablys“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių