Daugiau nei 30 metų gyvuojanti grupė „Trys keturiõse“ kviečia patirti sutartinių magiją

  • Teksto dydis:

Vilniaus etninės kultūros centras jau trečiąjį kartą pakvies susipažinti su etninės muzikos atlikėjais. Nestilizuotą tradicinę muziką visuomenei pristatantis projektas „Folkloro dažniai“ kas mėnesį kviečia geriausias Vilniuje veikiančias folkloro grupes į profesionalią įrašų studiją, kurioje nufilmuoti koncertai vėliau bus visiems prieinami Vilniaus etninės kultūros centro „Youtube“ paskyroje.

Trečiajame koncerte pasirodys garsiausia Lietuvoje sutartinių atlikėjų grupė „Trys keturiõse“. Daugiau nei 30 metų gyvuojančios grupės narės bando perprasti senojo intonavimo ir artikuliavimo paslaptis, drauge atskleisdamos ir savo balso tembrų specifiką. Tai koncertų gausa ir įvairumu stebinantis kolektyvas, atpažįstamas visame pasaulyje, savo susigiedojimu žavintis muzikos melomanus.

Visų pirma, tai yra giedojimas sau – ne klausytojui.

Atlikėjos teigia, kad joms sutartinės nėra vien koncertinė muzika – tai kūrybinis procesas, kurio metu ieškoma bendro ritmo pulsavimo, susiklausymo, bendro alsavimo.

„Visų pirma, tai yra giedojimas sau – ne klausytojui. Tai aukščiausia bendrystės giedojimo metu forma. Be to, sutartines giedame ir švenčių metu, kai dalyvaujame žymiai didesniame žmonių būryje. Tiesa, ir pats koncertas mums nėra tik vienokia ar kitokia „koncertinė programa“. Tai tam tikras muzikinis ritualas, bendra visų grupės narių kūryba, kaskart vykstanti vis kitaip, čia ir dabar“, – teigė grupės įkūrėja ir vadovė Daiva Vyčinienė.

Sutartinės – tai dar XX a. pradžioje pradėjusios nykti daugiabalsės dainos, kurių puoselėjimu jau daugybę metų užsiima etnomuzikologė, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė prof. dr. D. Vyčinienė. Sutartines giedoti pradėjusi dar mokykloje, ji subūrė bendraminčių būrelį.

Pradėjus giedoti ir pajutus sutartinių muzikoje slypinčias gelmes ir įvairiausias galias, neįmanoma sustoti.

„Galima sakyti, kad sutartinės pasirinko mane, o aš pamažu pritraukiau kitas grupės giedotojas. Aš pradėjau giedoti dar būdama M. K. Čiurlionio menų mokyklos folkloro ansamblio nare, nuo 1982 m. – vadove. Tad sutartinių giedotojų grupelė, vėliau pasivadinusi „Trys keturiõse“, užgimė šiame ansamblyje“, – kalbėjo D. Vyčinienė.

Unikalus skambesys, rituališkumas ir paslaptingumas sužavėjo dainininkes: „Pradėjus giedoti ir pajutus sutartinių muzikoje slypinčias gelmes ir įvairiausias galias, neįmanoma sustoti… Norisi perprasti visas sutartinių kalbos subtilybes, atskleisti jų magiškumo paslaptis, vėl ir vėl patirti tą nepakartojamą įsitraukimo ar įtraukimo į sutartinių muziką jausmą, bendrystės svarbą“, – teigė atlikėjos.

Giedotojos neatsisako amžių nugludintos vertybės – autentiško giedojimo, tačiau mielai eksperimentuoja, autentišką sutartinių giedojimą derindamos su šiuolaikiniais menais. Savitas „Trys keturiõse“ atlikimo stilius ir unikalūs giedotojų tembrai patraukia šiuolaikinės muzikos kūrėjus ir atlikėjus, sutartinės jungiamos su elektronine ir kitokia alternatyvia muzika, vizualiaisiais menais. „Specialaus tikslo jungti sutartines su įvairių kitų žanrų menais neturėjome. Daugelis projektų gimė kaip eksperimantai, meniniai ieškojimai, bendraujant su menininkais. Vis dėlto, modernus sutartinių pateikimas mums nėra būtinybė ar pareiga. Tai įdomūs meniniai ieškojimai, kartais atveriantys netikėtas tiek sutartinių muzikos, tiek ir mūsų pačių raiškos galimybes“, – sakė grupės vadovė.

Ieškant giesmių, atlikėjų akį ir ausį patraukia neįprastos melodijos, reti tekstai, įvairių žanrų sutartinės. Sudomina ir skirtingų kraštų giesmės, kiekvienoje vietovėje turinčios savitų bruožų. Savo meninius ieškojimus grupė taip pat yra sudėjusi į ne vieną albumą, kurtą įvairias sutartines jungiant į savotiškus ciklus.

„Per ilgą gyvavimo laikotarpį sukauptas didžiulis repertuaras. Tuomet ir atsirado poreikis dėlioti sutartines tarsi mozaiką, jungti jas į dideles temas, bandant atskleisti įvairius prasminius simbolius, moters gyvenimo virsmus ir kita. Taip gimė DVD „Lino laikas“, vėliau – CD „Kas tar taka“, kuriame skamba sutartinės, susijusios su tekėjimu – moters / saulės, vandens / laiko. Visos jos suvertos ant vieno prasminio siūlo. CD „Bitela“ sutartines taip pat vienija savotiška kosmologinė tema, moterų ir bičių gyvenimo (audimo, verpimo, visatos darnos kūrimo) lygiagretės“, – teigia D. Vyčinienė.

Sutartinių klausytis intymioje žiūrovų aplinkoje grupė „Trys keturiõse“ kviečia jau balandžio 22 d., 19 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Muzikos inovacijų studijų centre. Tai unikali galimybė patirti sutartinių magiją iš arti ir pamatyti filmavimo užkulisius. Čia skambės įvairių grupės kūrybinių etapų sutartinės – daugiausiai kosmologinės tematikos giesmės apie linus, tekėjimą, bites. Tai jau ilgą laiką atlikėjų repertuare skambančios sutartinės, per daugelį metų kiek pakitusios ir prisitaikiusios prie atlikėjų. Koncerto įrašo premjera įvyks balandžio 29 d. 18 val. Vilniaus etninės kultūros centro „Youtube“ paskyroje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių