Trys parodos sostinėje: kurias verta aplankyti?

I.Budrytės tapybos paroda „Iškasti ir išnirę“

Inos Budrytės kūrybos kelias prasidėjo nuo freskos studijų, tačiau po jų nuvingiavo kita kryptimi – menininkė ėmė lieti akvareles, tapyti, piešti. Naujausioje parodoje dailininkė pristato daugiau kaip penkiolika tapybos kūrinių. Visi jie ryškūs, spalvoti, talpinantys personažus, įgyvintus daiktus, matyt, asmeniškas kūrėjai istorijas. Kai kurios jų, kaip rašo menininkė, išniro lengvai, o kai kurias su pastangomis reikėjo iškasti. Pastangų prireiks ir žvelgiantiems į I.Budrytės tapybos kūrinius. Juose daug fragmentiškumo, reikšmių, įvairių nuojautų. Unikalu, kad visa tai įvilkta į paprastą, kasdienišką formą ir spalvą. Darbuose nesunkiai atpažinsite plaukiką, sunkiaatletį, moterų figūras, egzotiškus ir įprastus akiai peizažus. Tačiau tai tik atspirties taškai kiekvieno vaizduotei austi naują pasakojimą.

Paroda veiks iki gruodžio 22 d. „The Room“ galerijoje (Polocko g. 17, Vilnius)

Paroda „Deivės ir kariai: Marijai Gimbutienei – 100“

Prieš 100 metų gimė viena žymiausių pasaulio archeologių iš Lietuvos – Marija Gimbutienė. Apie jos nuveiktus darbus, archeologinius radinius ir asmenybę surengta išsami paroda. Į ją atkeliavo per 300 eksponatų iš penkiolikos įvairių Europos muziejų ir įstaigų. Didžiausią dalį parodoje sudaro moterų skulptūrėlės, kai kurioms jų – daugiau nei 6 000 metų! Remdamasi jomis, mokslininkė iškėlė hipotezę apie Senosios Europos kultūrą, kurioje vyravo Deivės religija. Išskirtinis požiūris ir vizionieriškos idėjos išgarsino M.Gimbutienę. Dar ir šiandien jos darbai daugeliui yra įkvėpimo šaltinis kuriant meną, rašant prozą, skleidžiant feminizmo idėjas.

Parodoje daug tekstų, kurie vienur papildo, o kitur tampa svarbiausia parodos dalimi, pasakojančia apie archeologės karjerą, šeimą, asmenybės bruožus. Čia išvysite išskirtinių fotografijų, vaizdo įrašų apie šią mokslininkę ir atkurtus iš molio drėbtus namelius, gražiai įsiliejančius į „deivių“ ekspoziciją.

Paroda veiks iki 2022 m. kovo 13 d. Istorijų namuose (T.Kosciuškos g. 3, Vilnius)

P.Burako plakatų paroda

Grafikos dizainerio Pijaus Burako kuriami plakatai prikausto dėmesį ir stebina simbolių deriniais, vaizdingomis metaforomis. Naujausioje parodoje dailininkas pristato ne tik naujai sukurtus plakatus, bet ir niekada neafišuotus darbus. Jų temas padiktavo užsakovai, su kuriais menininkas bendradarbiauja ilgą laiką. Tai Kirtimų kultūros centras, įvairūs teatrai ir daugelis renginių organizatorių Lietuvoje.

Paroda veiks iki gruodžio 19 d. Menų spaustuvėje (Šiltadaržio g. 6, Vilnius)


Šiame straipsnyje: 370parodosmenas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių