Pereiti į pagrindinį turinį

Unikalioje parodoje – pokalbiai socialinėmis temomis

2019-02-07 07:31
DMN inf.

Martyno Mažvydo bibliotekoje veikia fotografijas ir garsą sujungianti paroda – "Sutikti. NYLA portretai", kurios eksponatais tapo tinklalaidžių (vadinamųjų "podcast") herojai ir pokalbiai su jais.

Atviri pokalbiai

Tamsi parodos salė, šviesdėžėse įrėmintos fotožurnalistų darytos profesionalios pašnekovų nuotraukos ir ausinėse girdimas jų balsas lankytojams leidžia asmeniškai pabūti su šiais žmonėmis, išgirsti jų istorijas, patirtis bei mintis įvairiausiomis temomis. Paroda leidžia susipažinti su žurnalistika bei prisiliesti prie sociopolitinių temų, o dar mažai susidūrusiems – ir sužinoti, kas yra tinklalaidės.

Nors pastarosios – garso medijos rūšis, kaip ir radijas, tik klausomas ne FM bangomis, o internete, pasaulyje atsirado seniau, tačiau prieš daugiau nei metus susikūręs NYLA tinklalaidė buvo pirmasis profesonalus tokio tipo projektas Lietuvoje.

NYLA autoriai – "Nanook" – nepriklausoma, klausytojų per "Patreon" platformą remiama žurnalistų komanda: Berta Tilmantaitė, Artūras Morozovas, Severina Venckutė, Karolis Pilypas Liutkevičius, Karolis Vyšniauskas, Martyna Šulskutė.

Pagrindiniai parodos herojai – penkiolika skirtingai pasaulį patiriančių ir savo mintimis, patirtimis bei istorijomis sutikusių pasidalyti pašnekovų, kurie gyvena Vilniuje arba yra su juo susiję. Tarp jų – menininkai Jonas Mekas ir Antanas Sutkus, holokaustą išgyvenusi profesorė Irena Veisaitė, anoniminių alkoholikų bendruomenei priklausanti mergina, romas paauglys šokėjas Ruslanas, Vilniuje studijuojanti musulmonė Feyzanur ar seksualinį priekabiavimą patyrusios moterys.

Netradicinis formatas

Vienas iš parodos bendraautorių, "Nanook" šiuolaikinių medijų agentūros komandai priklausantis fotožurnalistas A.Morozovas pasakojo, kad per daugiau nei metus su komanda jie išleido virš 60 epizodų. "Kartais pašnekovus pasirenkame atsižvelgdami į Lietuvos aktualijas. Taip pat manome, kad Lietuvoje yra žmonių ir nuomonių, kuriems nėra skiriama pakankamai dėmesio. Džiaugiamės, kad pavyksta tokius žmones pakalbinti ir parodyti jiems didesnį dėmesį, o klausytojams juos išgirsti. Turime nemažą komandą ir labai smagu, kad per daugiau nei metus atsirado tokia stipri bendruomenė mūsų klausytojų, iš kurių gauname daug laiškų su pasiūlymais, kokią temą ar pašnekovą jie norėtų išgirsti. Džiugu ir tai, kad mūsų klauso ir daug užsienyje gyvenančių lietuvių", – sakė A.Morozovas.

Siekėme betarpiškumo tarp klausytojo ir kalbėtojo. Norėjosi, kad niekas netrukdytų klausyti garso ir pažinti vaizdų.

Atrinkti tik penkiolika pašnekovų parodai nebuvę lengva, tačiau  didžiausias iššūkis buvo pasirinktas parodos formatas. "Norėjome kuo įvairesnių pašnekovų: kad nebūtų vien vyrai ar moterys, nebūtų vien menininkai ar tik visuomenės veikėjai. Tikslas buvo parinkti kuo įvairesnių portretų ir numatyti, kaip tai gali derėti tarpusavyje", – pasirinkimus aiškino A.Morozovas.

Pačios fotografijos yra eksponuojamos tamsoje, specialiai šiai parodai pagamintose šviesdėžėse, šialia kurių pakabintos ausinės, ir tamsoje, stovint šalia portreto, galima betarpiškai pabūti su pašnekovu, išgirsti jo mintis, ir tikime, kad tai sukuria tam tikrą gražų, intymų ryšį tarp lankytojo ir pašnekovų. "Siekėme betarpiškumo tarp klausytojo ir kalbėtojo. Norėjosi, kad niekas netrukdytų klausyti garso ir pažinti vaizdų. Jaudinomės, kaip tokį parodos formatą priims lankytojai, ir smagu, jog ne tik sudominti, bet ir išlaikyti jų dėmesį pavyko", – džiaugėsi pašnekovas.

Kitokia edukacija

Atidarymas paliko šviesų ir jautrų įspūdį. "Susirinko daug žmonių ir smagiausia, kad klausinėjo, reagavo, palaikė ir gavome tikrai daug gerų atsiliepimų. Tai rodo, kad žmonės pasiilgę ir jiems reikia tokio turinio – lėtesnių, intelektualesnių pokalbių", – sakė A.Morozovas.

Autoriui įspūdį paliko vienos vakare dalyvavusios  projekto pašnekovės, holokaustą išgyvenusios literatūrologės, teatrologės I.Veisaitės pastebėjimas: "Žinai, aš žiūrėjau į tuos žmones, kurie atėjo į parodos atidarymą, ir čia ir yra Lietuva, kurios mes taip norėjome."

Parodai erdvę suteikusios Martyno Mažvydo bibliotekos atstovai sakė projektą vertinantys kaip alternatyvią edukacijos formą. Tokio tipo žurnalistika ir edukacija esanti reikalinga, o biblioteka – tam puikiai tinkanti vieta.

Kas: paroda "Sutikti. NYLA portretai".

Kur: Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Kada: veikia iki kovo 15 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų