Valdovų rūmuose bus eksponuojamas Gegužės 3-osios Konstitucijos rankraštis

  • Teksto dydis:

Spalį Valdovų rūmuose Vilniuje vyksiančioje parodoje bus eksponuojamas Gegužės 3-iosios Konstitucijos ir Tarpusavio įžado rankraštis, pirmadienį pranešė Kultūros ministerija.

Tarptautinėje parodoje, skirtoje Abiejų Tautų Respublikos 1791 metų Konstitucijos ir Tarpusavio įžado 230 metinėms, taip pat bus eksponuojami daugelio Konstitucijos epochos valstybininkų portretai, kitos praeities relikvijos ir ženklai.

Šias bei kitas Lietuvos ir Lenkijos kultūrinio bendradarbiavimo aktualijas su Vilniuje viešinčiu Lenkijos kultūros, nacionalinio paveldo ir sporto ministru Piotru Glinskiu pirmadienį aptarė Lietuvos kultūros ministras Simonas Kairys.

Ministrai lankėsi Valdovų rūmuose, kur apžiūrėjo muziejaus ekspozicijas. Vėliau ministrai aptarė abiejų šalių kultūrinio bendradarbiavimo aktualijas. Tarp jų – Valdovų rūmuose spalį ruošiamą atidaryti tarptautinę parodą, skirtą Abiejų Tautų Respublikos 1791 m. gegužės 3 d. Konstitucijos ir Tarpusavio įžado 230 metinėms. Seimas 2021 metus yra paskelbęs Abiejų Tautų Respublikos Gegužės 3-osios Konstitucijos ir Tarpusavio įžado metais. 

Lenkijos vicepremjeras, kultūros, nacionalinio paveldo ir sporto ministras padėkojo S. Kairiui už jo dalyvavimą Tuskulėnų rimties parko memorialiniame komplekse atidarytoje parodoje „Po Didžiojo karo. Naujoji Europa 1918–1923 m.“. Lietuvos  kultūros ministras pasidžiaugė, kad naujo kultūrinio sezono pradžia mūsų šalyje jau pažymėta turiningomis bendradarbystėmis su lenkų kūrėjais. Pavyzdžiui, Lietuvos nacionalinis dramos teatras, po rekonstrukcijos atvėręs naujosios savo salės duris, šiai progai pasirinko lenkų režisieriaus Grzegorzo Jarzynos spektaklį „Soliaris 4“.

„Dėkoju, kad Lietuvai ir jos kultūrai asmeniškai skiriate savo laiką bei dėmesį, ir tikiuosi, kad ateityje abiejų šalių bendradarbiavimą stiprins dar daug vertingų kūrybinių partnerysčių“, – kreipdamasis į P. Glińskį sakė kultūros ministras S. Kairys.

Gegužės 3-iosios Konstitucija laikoma pirmąja Konstitucija Europoje. Ji priimta Abiejų Tautų Respublikos Ketverių metų Seimo 1791 metų gegužės 3 dieną.

Lenkijoje gegužės 3-oji yra svarbi valstybinė šventė, tuo metu Lietuvoje ši data minima kukliau, nes Konstitucija, kai kuriais vertinimais, sumažino Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės savarankiškumą bendroje valstybėje su Lenkija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių