Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl užrašo „Vilnius ant dviračių be pedalų“ LLRA gresia nemalonumai

2015-10-05 11:28
BNS inf.
fakty.interia.pl nuotr.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba kreipėsi į teisėsaugą dėl lenkų organizacijų sąskrydyje vasarą vilkėtų marškinėlių su užrašu „Vilnius ant dviračių be pedalų“ („Wilno na rowerach bez pedałów“), kuriuo, anot kritikų, įžeidžiami homoseksualai.

„Raštas Vilniaus apylinkės prokuratūrai išsiųstas penktadienį“, - BNS pirmadienį sakė tarnybos vyresnioji patarėja Danguolė Grigolovičienė.

Marškinėliai nešioti liepos 11-12 dienomis vykusiame politinės partijos - Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - ir su ja glaudžiai susijusios Lietuvos lenkų sąjungos sąskrydyje. Nuotraukos, kuriose sąskrydžio dalyviai dėvi vienodus marškinėlius su tokiais užrašais, paskelbtos LLRA interneto svetainėje.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba mano, jog politinės partijos organizuotame renginyje buvo kurstoma diskriminuoti asmenis lytinės orientacijos pagrindu.

„Kurstomojo pobūdžio informacija, kuri buvo ant kai kurių dalyvių marškinėlių, turi neigiamą emocinį vertinimą ir ja kurstoma apriboti homoseksualių asmenų teises (...), todėl tikslinga spręsti klausimą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo dėl galimai nusikalstamos veikos“, - teigiama tarnybos tyrimo išvadoje.

Baudžiamajame kodekse skelbiama, jog „tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų“.

Pačiai Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai nepavyko išsiaiškinti, kas pagamino minimus marškinėlius bei kokia tikroji užrašo ant marškinėlių prasmė, teigiama tyrimo išvadoje.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija teigia, kad sąskrydžio organizatoriai neturi informacijos, kas ir kur perka ar gamina sąskrydyje vilkėtus marškinėlius, nes sąskrydžio dalyviams reikalavimai dėl apsirengimo formos nėra keliami.

Visgi, partijos teigimu, užrašas ant marškinėlių „Vilnius ant dviračių be pedalų“ turi tiesioginę prasmę ir reiškia tik tiek, kad kažkas mėgsta ne tradicinius dviračius su pedalais, o šiuolaikiškus, motorizuotus su akumuliatoriais.

Partijos lyderis Valdemaras Tomaševskis vasarą neatsakė, ar LLRA užsakė šiuos marškinėlius, nors buvo to kelis kartus perklaustas. Jis tikino, kad užrašas nėra įžeidimas homoseksualių asmenų atžvilgiu.

„Kiekvienas žmogus laisvas, nešioja marškinius, kokius jam reikia. Aš manau, kad mes neturime lygioje vietoje ieškoti problemų. Šitie laikai praėjo, kai žmonės nešiojo vienodus rūbus (...). Jei kas nori prisikabinti, jų teisė, bet manau, kad čia ne ta tema. Mes esame tolerantiški kaip Lietuvos piliečiai, visi apie tai žino“, - BNS liepą sakė europarlamentaras.

Lenkijos žmogaus teisių gynėjo (ombudsmeno) Adamo Bodnaro pavaduotojas Stanislavas Trociukas Lietuvos tarnybai yra išreiškęs nuomonę, jog Lenkijoje epitetas „pedalas“ yra įžeidžiantis ir galėtų kurstyti neapykantą ir diskriminaciją lytinės orientacijos pagrindu

Pagal Egidijaus Zaikausko sudarytą Lietuvių žargono žodynėlį, kuriuo remiasi Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, epitetas ,,pedalas“ yra įžeidžiantis LGBT bendruomenės – lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų – atžvilgiu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų