Pereiti į pagrindinį turinį

Advokatas: kai įstatymai taikomi aklai, policininkas matomas kaip priešas

2012-06-16 05:00
Advokatas: kai įstatymai taikomi aklai, policininkas matomas kaip priešas
Advokatas: kai įstatymai taikomi aklai, policininkas matomas kaip priešas / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Policija vis dar svarsto, kaip elgtis su jaunuoliais, kurie piešimo kreidelėmis Nemuno krantinėje užrašė „Tiesos“. Šioje vietoje rengiama viena akcija po kitos.

Savivaldybė žinojo

Ketvirtadienio vakarą Nemuno krantinėje sušvito užrašas „Tiesos“. Jis birželio pradžioje buvo nuspalvintas kreidelėmis, o jo autoriai atsidūrė policijoje. Dalis kauniečių pasipiktino tokiu pareigūnų elgesiu, todėl užrašai „Tiesos“ atsirado įvairiose miesto vietose, o naujausia akcija surengta ketvirtadienį – „Tegul Tiesa šviečia“. Per akciją užrašas „Tiesos“ buvo išdėliotas iš žvakučių.

„Minėdami Gedulo ir vilties dieną ir užžiebdami žvakes parodykime, kad nenorime, jog Tiesa dar kartą taptų Lietuvos tremtine, kad prieš Lietuvos žmones vėl būtų naudojama prievarta, smurtas ir melas, kad žiauriausiais būdais būtų šalinami ir nutildomi tie, kurie išdrįsta siekti tiesos“, – teigė vienas akcijos dalyvių Nepriklausomybės Akto signataras Algirdas Patackas.

Šį kartą organizatoriai pretenzijų iš policijos nesulaukė.

Pasak Kultūros ir turizmo plėtros skyriaus Kultūros ir meno poskyrio vedėja Nomeda Prevelienė, akcija organizuota su savivaldybės žinia. Leidimas renginiui suteiktas akcijos išvakarėse.

Akcijų bumas

Dėl kreidelėmis užrašytos „Tiesos“ sulaikytų jaunuolių advokatas Saulius Dambrauskas mano, kad dėl kilusios akcijų Nemuno krantinėje bangos kalta policija. „Kas šią situaciją užaštrino? Draudimas. Bukas draudimas visados priverčia žmones priešintis“, – neabejojo teisininkas.

Advokatas įsitikinęs, kad jo ginamiesiems viskas baigsis be padarinių, ir pradėta byla pareigūnams už įgaliojimų viršijimą. „Norinčiai išsukti nuo atsakomybės tuos pareigūnus ir įrodyti savo nekaltumą policijai teks verstis per galvą. Tai bus labai sudėtinga, nes pažeidimai yra labai šiurkštūs“, – įsitikinęs S.Dambrauskas.

Žeidžia bukumas

„Manęs nedomina Kedžių ir Venckų problema, bet pradeda žeisti teisės bukumas. Būtent dėl to, kad neretai įstatymai taikomi aklai, policininką visuomenė mato kaip priešą, o ne kaip draugą, kuris gali pagelbėti“, – apgailestavo S.Dambrauskas.

Jis pateikė dar kelis absurdiškus pavyzdžius, kai įstatymai buvo pritaikyti aklai. „Laisvės alėjoje elektrikas keitė lemputes, bet važiuodamas nuo stulpo prie stulpo automobilyje neužsisegdavo saugos diržo. Už tai buvo nubaustas. Kita situacija. Paežerėje vasaroja grupelė žmonių, geria alkoholinius gėrimus. Atvažiavę pareigūnai atostogautojų paprašo patraukti automobilį. Prašymą įvykdžius, vairuotojo paprašo papūsti į alkotesterį“, – vardijo advokatas.

Policijai žvakutės nekliudė

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas spaudai Kęstutis Kasciukevičius, paklaustas, kaip policija vertina žvakučių akciją, tikino, kad „visi renginiai, jei yra laikomasi įstatymų nustatytos tvarkos, yra išduoti ir turimi reikalingi leidimai, nedaromi teisės pažeidimai ir pan., policijos yra vertinama teigiamai“.

Policijos atstovas, paprašytas pakomentuoti S.Dambrausko teiginius, sakė, kad „tai yra advokato nuomonė“. Pasak jo, dėl pareigūnų veiksmų yra atliekamas tarnybinis patikrinimas, kuris turėtų būti baigtas artimiausiu metu.

K.Kasciukevičius teigė, kad jaunuolių elgesio „sprendimai turėtų būti priimti artimiausiu metu“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų