Pereiti į pagrindinį turinį

Artėja Rugsėjo 1-oji: ar sveikas maistas gali būti pigus?

2010-07-29 13:48
Tabu: bulvių traškučių, šokolado, saldainių, gazuotų ir energinių gėrimų mokyklų valgyklose nebeliks nė kvapo.
Tabu: bulvių traškučių, šokolado, saldainių, gazuotų ir energinių gėrimų mokyklų valgyklose nebeliks nė kvapo. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Nuo rugsėjo 1-osios mokyklų valgyklose dirbančioms virėjoms teks gerokai pasukti galvas, kaip pamaitinti moksleivius sveikais patiekalais pagal naują mokinių maitinimo tvarką.

Nebeliks pieniškų dešrelių

"Teks gerai pagalvoti, kaip išlaviruoti tarp sveiko maisto ir 3,38 lito", – šyptelėjo bendrovės "Vydūna" vadovė Aldona Lisovskaja. Būtent už tokią sumą, skirtą vienam nemokamą maitinimą gaunančiam moksleiviui, virėjos turės išvirti pietus iš sveikų produktų.

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys patvirtino mokinių maitinimo bendrojo lavinimo mokyklose tvarką, pagal kurią nuo rugsėjo 1 d. mokiniams nebus galima gaminti patiekalų iš produktų su sintetiniais dažikliais, konservantais, saldikliais, aromato ir skonio stiprikliais ar kitokiais priedais, iš mechaniškai atskirtos mėsos ir jos gaminių. Valgiaraščiuose nebeliks pieniškų dešrelių, o virėjoms teks suktis be sultinių koncentratų ir produktų, kuriuose yra genetiškai modifikuotų organizmų. Mokyklose bus draudžiama prekiauti bulvių traškučiais, kitais riebaluose virtais gaminiais, saldainiais, šokoladu ir jo gaminiais, konditerijos ir kitais gaminiais su šokoladu ar kremu, gazuotais bei energiniais gėrimais.

Ministras R.Šukys įsitikinęs, kad skubant ar taupant vaikams tiekiamas per daug sočiųjų riebalų, druskos, paprastųjų angliavandenių, o mažai skaidulų, vitaminų, mineralų turintis maistas, tačiau naujoji tvarka patiekalų neatpigins, tik kels didesnius reikalavimus. Juos teks vykdyti nebranginant patiekalų, kitaip moksleiviai jų neįpirktų.

Kol kas nepavyko gauti atsakymo, kaip Kaune bus sprendžiamas rebusas: sveika vaikų mityba už labai kuklią sumą. Savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas gynėsi negalintis nieko apie tai pasakyti ir pasiūlė kreiptis į Socialinės paramos skyrių. Tačiau šio skyriaus specialistai atsakingi už tai, kad vaikai iš skurdžiai gyvenančių šeimų galėtų pavalgyti nemokamai. Maisto kainos ir kokybės reikalų Socialinės paramos skyrius nesprendžia.

Švietimo ir kultūros įstaigų ūkio ir finansų skyriaus vedėjas Valentas Ražanskas tikino besirūpinantis sutartimis su maitinimo paslaugas mokyklose teikiančiomis bendrovėmis. O Savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistės atsakė, kad jų užduotis – tikrinti, kaip valgyklos laikosi maitinimo tvarkos.

Pieno upės reikalingos

Bendrovės "Vydūna" vadovė A.Lisovskaja svarstė, kad valgyklų darbuotojai nuo šiol privalės griežčiau kontroliuoti tiekėjų produktus ir jų sudėtį. Jos vadovaujama bendrovė teikia maitinimo paslaugas Kauno Kazio Griniaus vidurinėje ir Vydūno pagrindinėje mokyklose. "Kartais tokia informacija pateikiama tik ant didelių pakuočių, o mes perkame mažesnes, todėl iš tiekėjų teks reikalauti dokumentų, kuriuose būtų pateikta visa informacija apie produkto kilmę ir sudėtį", – įsitikinusi A.Lisovskaja.

Ji neabejoja, kad pagaminti sveikus pietus už 3,38 lito labai sunku. "Jei įpilsiu vaikui stiklinę sulčių, ką dar galėsiu duoti? Maiste turi būti mažiau riebalų, tad sriubas virsime vandenyje. Mokiniai turėtų gauti triušienos, jautienos, kalakutienos, žuvų, bet valgo pigesnę kiaulieną", – pasakojo A.Lisovskaja.

Abi mokyklos, kuriose "Vydūna" maitina vaikus, dalyvauja Europos Sąjungos programose "Pienas vaikams" ir "Vaisiai mokykloms". Valgyklų vadovė neslepia, kad neretai pienas išpilamas lauk, o varškės paprašo gal du vaikai per savaitę, tačiau moteris neabejoja projekto svarba. "Tegul plaukia tos pieno upės dabar, bet vaikus reikia po truputį pratinti. Ateis kita vaikų karta, kuri jau geria pieną darželiuose, ir situacija pasikeis", – optimistiškai nusiteikusi A.Lisovskaja.

Kiek kitaip vaikai priėmė obuolius ir morkas, kurie praėjusiais mokslo metais pradėti tiekti pagal programą "Vaisiai mokykloms". A.Lisosvskaja apgailestauja, kad kol kas nėra didelio vaisių ir daržovių pasirinkimo, tačiau programoje numatyta asortimentą plėsti.

Dar viena problema – Žemės ūkio ministerijos nustatytos kainos, už kurias vaikus maitinančios bendrovės gali įsigyti vaisių ir daržovių. Kilogramas morkų gali kainuoti ne daugiau kaip 80 centų, o obuolių – ne daugiau kaip 1–1,1 lito. "Rudenį obuoliai ir morkos būna švieži ir skanūs, ir kainos mažesnės, o kur gauti obuolių už litą pavasarį?" – svarstė A.Lisovskaja.

Kokybe rūpinasi tėvai

Kauno Panemunės pradinės mokyklos direktorės Virginijos Rupainienės nuomone, jų mokykloje nuo rugsėjo 1-osios mažai kas keisis, nes tėvų iniciatyva mokyklos pradinukai jau gerokai anksčiau maitinami sveiku maistu.

"Tiekiamų produktų kokybę itin kontroliuojame. Yra savanorių tėvų, kurie patys imasi iniciatyvos tai daryti. Jeigu pastebi ką nors, kas jų manymu, nesveika, braukiame iš sąrašo", – tėvų sąmoningumu džiaugėsi mokyklos vadovė. Anot jos, visi valgiaraščiai yra sudaromi konsultuojantis su tėvais, ir kone visi mokiniai pietauja mokyklos valgykloje. Panemunės pradinę mokyklą lanko 263 mažieji kauniečiai.

V.Rupainienės manymu, naujoji tvarka, reikalaujanti sveikai maitinti mokinius, galbūt sukels daugiau rūpesčių didžiosioms mokykloms, kuriose vaikų mitybai iki šiol buvo skiriama mažiau dėmesio.

"Mūsų vaikai labai noriai geria pieną. Jeigu žinome, kad gausime varškės, pasirūpiname uogiene jai paskaninti", – apie programos "Pienas vaikams" įgyvendinimą pasakojo V.Rupainienė. Pagal šią programą mokinukai gauna ir sūrio lazdelių bei kefyro, kurį mėgsta mažiau nei pieną. "Vaikams patinka jogurtai, bet tų, kuriuos mums siūlo, negalime imti, nes juose yra E raide žymimų priedų", – pastebėjo mokyklos vadovė.

Mokykla dalyvauja ir vaisių programoje. Direktorė pripažįsta, kad per pirmą pusmetį pasitaikė ir nelabai kokybiškų obuolių bei morkų, tačiau keblumus pavyko išspręsti.

Pasak V.Rupainienės, tokių programų įgyvendinimas atsieina viso labo vieno lapo ataskaitą mėnesio gale. "Privalome atsiskaityti, kaip buvo panaudotos Europos Sąjungos ir valstybės lėšos, o mokinius ir taip kasdien reikia skaičiuoti", – formalumų nesureikšmino mokyklos vadovė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų