Pereiti į pagrindinį turinį

Atliekų deginimas: politikai sutriko ir klausimą atidėjo (papildyta)

Atliekų deginimas: politikai sutriko ir klausimą atidėjo (papildyta)
Atliekų deginimas: politikai sutriko ir klausimą atidėjo (papildyta) / Tomo Raginos nuotr.

Apie Ateities plente planuojamą statyti atliekų deginimo įmonę išgirdę gyventojai žada priešintis. Kauno politikai vakar puolė teisintis ir kalbėti apie mistišką klaidą.

Klausimą atidėjo

Kauno miesto tarybos posėdžio darbotvarkėje aiškiai parašyta, kad politikai turėtų apsispręsti dėl atliekų deginimo įmonės statybos Ateities plente. Ketvirtadienį ryte, tvirtindami posėdžio darbotvarkę, politikai atidėjo šio klausimo svarstymą.

Arvydo Garbaravičiaus vadovaujama liberalų ir centro frakcija pasiūlė atidėti šį klausimą kaip neparuoštą.

Kauno mero Andriaus Kupčinsko teigimu, ūkio ir energetikos komitetas taip pat prašė išsamiau panagrinėti ir pasiruošti šio klausimo svarstymui ateityje.

Prieš tarybos posėdį prie savivaldybės pastato piketavo apie 20 žmonių iš Jungtinio demokratinio judėjimo skyriaus „Vytis“. Piketuotojai taip pat prieštaravo miesto valdžios sprendimui atliekų deginimo stotį statyti Ateities plente.

Grasina teismais

"Įvyko klaida. Pirmiausia, ji vadinsis ne atliekų deginimo, o rūšiavimo įmonė. Antra, vieta jai dar tikrai neparinkta", – vakar Karmėlavos seniūnijoje įvykusiame susitikime su gyventojais teisinosi Kauno savivaldybės Ūkio ir energetikos komiteto pirmininkas Gediminas Žukauskas.

Nors dar nėra aišku, nei koks atliekų deginimo būdas yra tinkamiausias, nei kokia vieta tam labiausiai tiktų. Apie tai parašius "Kauno dienai", sunerimo Karmėlavos ir Neveronių seniūnijos gyventojai, su kuriais ir suskubo susitikti G.Žukauskas.

"Namas juk nepradedamas statyti nuo stogo. Pirmiausia išsiaiškinkit, pagal kokią technologiją bus deginamos atliekos, o paskui spręskit, kur statyti", – svečią iš miesto tarybos mokė Karmėlavos seniūnas Henrikas Petrusevičius.

"Atliekas reikia tvarkyti, bet vieta bloga. Jeigu ją pasirinksite, prasidės teismai", – G.Žukauską perspėjo į susitikimą atėjęs Karmėlavos seniūnijos gyventojas Alfonsas Milašauskas.

Dar nežino, ką statys

G.Žukauskas teisinosi, kad esą sklypas prie Ateities plento šalia Kauno termofikacijos elektrinės paminėtas tik todėl, kad tame sklype panašią įmonę galvota įsteigti dar sovietmečiu. Neva tarybos sprendimas statybų neinicijuos, o tik leis pradėti pasirengimo darbus – pasamdyti specialistus, kurie ir atsakys į visus klausimus.

G.Žukauskas aiškino, kad atliekos pirmiausia būtų rūšiuojamos, o deginama tik dalis jų. Gyventojai dėl pernelyg didelės taršos neturėtų jaudintis, nes jos normas nustato ir griežtai prižiūri ES.

Savivaldybė paklibino projektą, nes praėjusią savaitę Aplinkos ministerija patvirtino tokiems atliekų rūšiavimo centrams įkurti numatytų ES lėšų skyrimo tvarką. Visai Lietuvai numatyta skirti 400–450 mln. litų. Maždaug tiek ir galėtų kainuoti visa įmonė Kaune. Todėl nebus įmanoma apsieiti be privačių lėšų. Tačiau G.Žukauskas patikino, kad dalininku tikrai nebus Kauno termofikacijos elektrinė (KTE).

"Labiausiai atliekų deginimo nenori "Gazprom", nes atliekų deginimo įmonė būtų KTE konkurentė. Taip pat būtų nuodėmė elektrinei atiduoti atliekų deginimą. Ir taip jie yra monopolininkai. Būtų visiška baudžiava", – teigė G.Žukauskas.

Vieta patraukli finansiškai

Karmėlavos seniūnijos pastate susirinkę gyventojai labiausiai nerimavo dėl galimos didelės taršos sklaidos, bei piktinosi, kad čia bus vežamos atliekos ne tik iš visos Kauno apskrities, bet ir Marijampolės bei Alytaus.

"Kiekvienas tvarkingas šeimininkas veža šiukšles iš savo kiemo, o Kaunas šiukšles vežasi pas save", – pastebėjo A.Milašauskas.

G.Žukauskas teigė, kad nepasimoka statyti nedidelių atliekų rūšiavimo ir deginimo stočių kiekvienoje savivaldybėje, o vežant atliekas toli nuo miesto gerokai išaugtų sąskaitos už šiukšlių išvežimą.

Atliekų rūšiavimo ir deginimo įmonei vieta Ateities plente yra bene pati patraukliausia finansiniu požiūriu, nes čia pat yra atliekoms deginti būtinų dujų trasa ir šilumos tinklų linijos. Tačiau taip pat netoli galimo būsimo taršos šaltinio yra kelios Kauno rajono gyvenvietės ir Dainavos mikrorajonas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų