Atminties diplomai – dar 36 nuo sovietų valdžios nukentėjusiems VU nariams

  • Teksto dydis:

Vilniaus universitetas (VU) ketvirtadienį Atminties diplomais pagerbs okupacijos metais iš jo pašalintus studentus ir darbuotojus.

Šv. Jonų bažnyčioje iš viso bus įteikti 36 Atminties diplomai, pranešė aukštoji mokykla.

VU rektorius Rimvydas Petrauskas tokį diplomą įteiks buvusiam studentui Andriui Tučkui, jis iš universiteto buvo pašalintas net du kartus (iš skirtingų studijų programų) „už elgesį, nesuderinamą su tarybinio studento vardu“.

Simbolinį diplomą atsiims ir buvęs VU darbuotojas kunigas Julius Sasnauskas, jis 1979 metų gruodžio 14 dieną nebeatėjo į darbą VU Pažangiosios mokslo minties muziejuje, nes buvo sulaikytas ir nuteistas už antitarybinę agitaciją ir propagandą. Už tai jam buvo skirta laisvės atėmimo bausmė vieniems metams ir šešiems mėnesiams bei trėmimas penkeriems metams.

Kitus 34 simbolinius diplomus atsiims artimiausi nominantų giminaičiai. Tarp jų šiemet – ir garsios Lietuvių literatūros katedros darbuotojų politinės bylos dalyvių – Meilės Lukšienės-Matjošaitytės, Vandos Zaborskaitės, Irenos Kostkevičiūtės, Aurelijos Rabačiauskaitės ir Stasės Litvinaitės – artimieji.

Atminties diplomus VU pradėjo teikti prieš septynerius metus. Taip siekiama įvertinti totalitarinių režimų poveikį universiteto bendruomenei, atrasti nuo jų nukentėjusius asmenis ir simboliškai grąžinti juos į bendruomenę.

Šiuo metu rasta ir simboliniais diplomais pagerbta apie 200 asmenų.

VU duomenimis, į atminties diplomą galėtų pretenduoti apie tūkstantį žmonių: lietuviai, lenkai, žydai. Pastarosios dvi žmonių grupės nacionalsocialistinės okupacijos metu šalintos iš universitetų vien dėl savo tautybės.

Sovietmečiu aktualesni tapo pašalintųjų pažiūrų, nelojalumo režimui, pačių ar giminių tremties, ryšių su Lietuvos partizanais ir rezistencija, socialinės kilmės motyvai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zoska z Wilna

Zoska z Wilna portretas
O man ar įteiks diplomą? Manęs nepriėmė mokytis,nes neišlaikiau lietuvių kalbos egzamino.

Cha

Cha portretas
Įdomu, o kokį diplomą tie išverstaskūriai , sugrįžus rusams įteiktų Paleckiui ?

tegul eina š...

tegul eina š... portretas
O manęs, buvusio tremtinio vaiko, niekas iš niekur nemetė, nors nebuvau nei pionierius, nei partinis, ir net gi mano tėvas nuolat viešai - su savo darbininkais šnekėjo apie okupaciją, Lietuvos išlaisvinimą, Molotovo - Ribentropo paktą, Rainių tragediją, apie savo tarnybą tarpukario kariuomenėje, drįso teigti kad TSRS žlugs, kai tuo tarpu dabartinė nomenklatūra buvo didžiausi tarybiniai "patriotai" (šūdmaliai). Ką man tėvas aiškino, iš viešos informacijos sužinojau tik kai visi nomenklatūrininkai "atsivertė" į kitą tikėjimą - tapo TSKDP-istais, lieberistais, kuriuose to krikščioniškumo nė nkvd-istai nebūtų aptikę su baisiausiais kankinimais, nes krikščioniškumas visų pirma yra ir pats didžiausias socialumas - "mylėk savo artimą kaip pats save".
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių