Pereiti į pagrindinį turinį

A.Zuokas Niujorke dalijosi „airLithuanica“ įsteigimo planais

2012-03-20 09:17
A.Zuokas Niujorke dalijosi „airLithuanica“ įsteigimo planais
A.Zuokas Niujorke dalijosi „airLithuanica“ įsteigimo planais / Tomo Lukšio (BFL) nuotr.

Beveik 50 mln. surinksime iš investuotojų, dar 28 mln. litų investuos savivaldybė, ir oro bendrovė „airLituanica“ būtų įsteigta. Apie tokius savo užmojus Vilniaus meras Artūras Zuokas prabilo viešėdamas Niujorke.

Apie tai, kad bendrovę „airLituanica“ įsteigti planuojanti Vilniaus savivaldybė ketina iš vietos ir užsienio investuotojų surinkti veik 48 mln. litų, meras prabilo Niujorke, duodamas interviu naujienų agentūrai „Bloomberg“. Čia jis pristatė savo viziją: savivaldybė numato valdyti 34 proc. bendrovės ir pati investuoja 8 mln. eurų. Strateginiam partneriui atitektų 49 proc. akcijų, o likusi dalis – vietos verslininkams. A.Zuokas skelbė: „Mums reikia tiesioginių skrydžių į Vilnių.“ Meras tvirtino, kad savivaldybė bendrauja su potencialiais investuotojais iš Skandinavijos ir Islandijos. Galimos bendrovės ženklo eskizuose vaizduojamos senovinės monetos, Vytis.

Taip pat paaiškėjo, kad, Vilniaus miesto savivaldybei ruošiantis steigti naują oro bendrovę „airLituanica“, ją konsultuoja viena didžiausių Lietuvoje advokatų kontorų „Lawin Lideika, Petrauskas, Valiūnas ir partneriai“.

„Vilniaus savivaldybė pasamdė šią bendrovę konsultacijoms teikti. Jie dirba už simbolinį įkainį ir tai vertinama kaip indėlis į projektą“, – sakė Vilniaus meras A.Zuokas. Anot jo, teisininkų paslaugos kainuos 100 tūkst. litų. Advokatų kontoros vadovaujantysis partneris Rolandas Valiūnas šios informacijos nei patvirtino, nei paneigė.

A.Zuokas yra prognozavęs, kad pirmasis bendrovės „airLituanica“ skrydis gali įvykti jau kitų metų pavasarį.

Pastaruoju metu pigių skrydžių bendrovės iš Vilniaus vykdo vis daugiau skrydžių į įvairius Europos miestus. Dar daugiau krypčių atsiras vasarą, kai lietuviai rinksis atostogų keliones.

Savivaldybė ne kartą yra skelbusi, jog meras apie savivaldybės planus aktyviai dirbti, kad Vilniuje atsirastų bazinis oro vežėjas, jau anksčiau informavo susisiekimo ministrą Eligijų Masiulį. Šis esą palankiai vertina idėją turėti bazinę oro linijų bendrovę sostinėje. Tačiau ir Susisiekimo ministerijos atstovai yra tvirtinę, kad kol kas jokių konkrečių mero planų komentuoti negali, nes miesto vadovas nėra pateikęs jokios konkrečios informacijos apie galimus investuotojus.

Praėjusių metų vasarą sostinės savivaldybės atstovai yra pranešę apie mero A.Zuoko susitikimus su finansinių sunkumų turinčios latvių skrydžių bendrovės „airBaltic“ ir dabar jau bankrutavusio banko „Snoras“ atstovais.

Vilniaus savivaldybė anuomet tvirtino, kad „airBaltic“ akcininkas Bertoltas Flickas žada parengti konkrečius pasiūlymus, kokius žingsnius žengiant Vilniuje būtų galima įsteigti naują oro vežėją.

B.Flicko analizė turėjo parodyti, ar sostinei reikia verslo klasės skrydžių, turistinių kelionių skrydžių, kokios kryptys būtų reikalingiausios ir pelningiausios. Neaišku anuomet liko tik dėl banko „Snoras“, kurio atstovai neatskleidė, jis projekte dalyvautų kaip investuotojas ar kaip kreditorius, planų.

Gegužės gale A.Zuokas žiniasklaidai pranešė apie atnaujintas derybas su islandų kapitalo oro bendrove „Lithuanian Express“.

Ieškodamas partnerių oro linijų bendrovei steigti meras yra gyręsis susitikęs net su Kinijos ir Tailando vežėjų atstovais. Savivaldybė buvo išplatinusi pranešimą apie mero inicijuotą susitikimą su Tailando oro bendrove „Thai Airways“. Šiai meras siūlė tapti bendrais bazinio oro vežėjo steigėjais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų