Pereiti į pagrindinį turinį

Bakalauro diplomai – laisvos Lietuvos vaikams

2013-06-19 08:05
Bakalauro diplomai – laisvos Lietuvos vaikams
Bakalauro diplomai – laisvos Lietuvos vaikams / Artūro Morozovo nuotr.

Kaune prasidėjo diplomų įteikimo iškilmių maratonas. Mieste dvi savaites klegės pasipuošę mantijomis, nešini gėlėmis jauni žmonės. Šie metai – išskirtiniai. Pirmą kartą bakalauro diplomai įteikiami absolventams, gimusiems Lietuvai atgavus nepriklausomybę.

Užvaldė šventinis jaudulys

Šį birželį pirmieji diplomai Kaune įteikti Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Katalikų teologijos fakulteto absolventams, tačiau tarp jų nesutikome nė vieno gimusio po 1990-ųjų kovo 11-osios – bakalauro studijos čia trunka penkerius metus.

Tinkamų pašnekovų lengvai radome per VDU Menų fakulteto diplomų įteikimo šventę, kuri vyko keliomis valandomis vėliau nei religijos studijas pasirinkusiems jaunuoliams.

Prieš iškilmingą ceremoniją lauke būriavęsi jau buvusieji studentai net neturėjo minčių apie šių metų išskirtinumą. Universiteto baigimas jau savaime jiems yra svarbus įvykis. Vis dėlto užvaldyti šventinio jaudulio absolventai neslėpė ir nerimo dėl ateities: kas toliau?

Atviresni ir drąsesni

Apie ką svajoja šie absolventai? Kokius savo laidos privalumus ir trūkumus įžvelgia?

„Mes esame atviresni, drąsesni“, – savo kursą su ankstesnių metų laidomis lygino VDU Menų fakulteto absolventė Laura Stalauskaitė.

Kaip ji vertina žiniasklaidoje pasirodžiusius pastebėjimus, esą jaunoji karta nepasižymi kantrybe, o viską tikisi gauti lengvai, čia ir dabar?

L.Stalauskaitė tikino visiškai neatitinkanti tokių teiginių. Ji sakė nusiteikusi varginančioms darbo pagal specialybę paieškoms. „Žinau, kad darbo greitai negausiu“, – kalbėjo mergina.

Ji gautas menotyros žinias planuoja panaudoti teatrologijoje, tačiau mokydamasi nesibaidė ir kitokio darbo – prekiavo kvepiančiomis žvakėmis. „Nereikia bijoti ir paprasto darbo. Manau, kad bet kokio darbo patirtis vėliau labai praverčia“, – įsitikinusi L.Stalauskaitė.

Pašnekovė pasakojo, kad laisvo nuo studijų laiko rasdavusi ne tik darbui, bet ir savanoriškai veiklai jaunimo dienos, šeimos centruose.

Tebemąsto standartiškai

Diplomais vakarykštę popietę džiaugėsi ir pirmaisiais nepriklausomybės atgavimo metais gimusios Agnė Vainauskaitė, Simona Lėliutė ir Milda Gvergždytė.

Merginos sakė pastebėjusios, kad jos ir jų bendraamžiai yra dar tik tarpinis variantas, kalbant apie naująją kartą. „Mes kažko jau norime, bet dar nesame tokie laisvi, nesame tokie sugadinti ir pripratę prie technologijų, kaip trejais ketveriais metais už mus jaunesni žmonės“, – viena kitą papildė VDU absolventės.

M.Gvergždytė neslėpė, kad jos vienmečiams vis dėlto dar dažnai būdingas standartinis sovietinis mąstymas: baigti mokyklą, stoti į universtetą, gavus diplomą ieškoti darbo ir jau tada kurti šeimą. Anot merginos, dabartiniai pirmakursiai, planuodami gyvenimą, kur kas dažniau laužo stereotipus.

Pasiteiravome, kuo, pašnekovių nuomone, dabartinių absolventų svajonės ir problemos skyrėsi nuo aukštąsias mokyklas baigusiųjų prieš 20 metų.

„Jiems darbo vietos buvo garantuotos. Žinojo, kur juos pasiųs dirbti. O mūsų laukia nežinomybė: tarsi esame išleidžiami į tuščią lauką“, – sakė S.Lėliutė.

Vis dėlto merginos pritarė, kad iš dalies tai yra gerai: blaškantis ir ieškant darbo, pragyvenimo šaltinio galima rasti tikrąjį savo kelią.


Švęs ir „Žalgirio“ arenoje

Šiemet VDU baigė net 1 939 studentai – 1 270 bakalaurų, 557 magistrai ir 112 kvalifikuotų pedagogų. Šiais metais 92 universiteto absolventai baigė ne tik pasirinktos pagrindinės specialybės studijas, bet ir antrąją, gretutinę, studijų programą.

Savaitės pabaigoje 90-ąją absolventų kartą išlydės Kauno technologijos universitetas.

Kitą savaitę diplomai bus įteikti ir Lietuvos sporto bei Lietuvos sveikatos mokslų universiteto absolventams. Pastariesiems šventė organizuojama Kauno „Žalgirio“ arenoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų