Pereiti į pagrindinį turinį

Bausmė – pavyzdys kitiems

2009-06-03 23:59
Nejauku: nubaustos moterys nepanoro rodyti savo veidų.
Nejauku: nubaustos moterys nepanoro rodyti savo veidų. / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Miesto valdžia užsimojusi sutramdyti miesto šiukšlintojus, vakar pademonstravo, kad nejuokauja. Savivaldybės Administracinė komisija nubaudė pirmus pažeidėjus už ne vietoje numestą nuorūką. Šešioms teršėjoms skirtos baudos nuo 300 iki 350 litų.

Sunervino egzamino rezultatai

Į komisiją atvykusios dvi studentės, nepanorusios prisistatyti, dievagojosi nerūkančios ir preciziškai besilaikančios visų šalyje galiojančių taisyklių.

"Net autobusu nesu be bilietėlio važiavusi, visuomet nuolatinį bilietą nusiperku", – tikino viena merginų, laukdama už komisijos kabineto durų.

Vis dėlto užfiksuotas pažeidimas byloja, kad studentės tvarkos paiso ne visuomet. Rūkančios merginos sučiuptos Konstitucijos aikštėje, prie pat šiukšliadėžės, tačiau šia jos nepasinaudojo. Pareigūnų darytose nuotraukose matyti, kaip prie merginų kojų pūpso pora nuorūkų.

"Studentės pasakojo, kad yra nerūkančios, bet tąkart neišlaikė egzamino ir užtraukė Konstitucijos aikštėje. Komisija atsižvelgė į tai, kad merginos gailisi nusižengusios, ir skyrė joms po 300 litų baudos. Ją privalu sumokėti per 40 dienų arba, jei nesutinkama su komisijos sprendimu, per 10 dienų galima kreiptis į teismą", – pasakojo komisijoje dalyvaujantis savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Tamošiūnas.

Bedarbei bauda – 350 litų

Kitai moteriai, taip pat ne vietoje numetusiai nuorūką, ne taip pasisekė. Kadangi moters pasakojimas komisijai pasirodė nenuoširdus, jai skirta 50 litų didesnė bauda nei studentėms.

"Mes jos klausėme, kodėl nuorūką numetė ant žemės, o ne į šiukšliadėžę. Moteris atsakė, kad jai nuorūka netyčia iš rankų iškrito. Pasiteiravome, kodėl ji tos nuorūkos nepakėlė ir nenunešė iki šiukšliadėžės. Tada ji pakėlė akis, truputį pamąstė ir pasakė, kad nuorūka nukrito į balą, tai šios pakelti ji negalėjusi. Kadangi moteris nebuvo nuoširdi, mes jai skyrėme 350 litų baudą", – pasakojo G.Tamošiūnas.

Pati pažeidėja jau prie komisijos durų tikino prastai besijaučianti, labai išgyvenanti dėl jai gresiančios baudos, nes yra bedarbė. Išgirdusi Administracinės komisijos verdiktą, pažeidėja tikino, kad jai paskirta bauda, palyginti su jos pajamomis, per didelė. Tačiau komisijos sprendimo skųsti teismui ji neketina.

Dar trys savivaldybės policijos sučiuptos pažeidėjos laiku į komisijos posėdį neatvyko. G.Tamošiūnas patikino, kad jeigu šios moterys nepasirodys, jų atvejai vis vien bus svarstomi komisijoje, o apie paskirtas baudas pažeidėjos bus informuotos raštu.

Baudos nėra drastiškos

Tai pirmi atvejai sostinėje, kai piniginėmis baudomis drausminami taisyklių nesilaikantys rūkaliai. Nustatytoje tvarkoje pabrėžta, kad už numestą nuorūką gresia įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 2 tūkst. litų. Komisijos nario nuomone, nustatytosios baudos nėra per didelės.

"Žmogaus įspėjimas nedrausmina taip kaip piniginė bauda. Nuobaudas skiria septynių asmenų komisija. Kiekvienas jų pasako savo nuomonę kiekvienu iš nagrinėjamų atvejų. Dėl baudos dydžio balsuojama. Jeigu asmuo nesutinka su paskirta bauda, gali kreiptis į teismą. Teismų praktika parodė, kad pažeidėjams skirtos baudos sušvelninamos", – sakė G.Tamošiūnas.


Vilius Navickas, Vilniaus miesto meras

Jeigu žmonės nesupranta, ką jie daro, juos būtina drausminti. Anksčiau, kai niekas nieko nedarė, žmonės aplinką teršė. Dabar atvažiuoja policija, savivaldybės pareigūnai, rašo protokolus, kai ką įspėja, kai ką nubaudžia. Baudos pažeidėjus drausmina.

Manau, kad šiandien pažeidėjams skirtos baudos nėra per didelės. Pavyzdžiui, Kanadoje už šiukšlinimą pro langą bauda siekia 10 tūkst. dolerių arba konfiskuojamas teršėjo automobilis. Tai yra pavyzdys, kaip reikėtų daryti, norint gyventi švarioje šalyje. Kai bauda siekia 20 litų, niekas apie teršimą ir nesusimąsto.

Kita vertus, pastebėjome, kad šiukšliadėžių mieste trūksta, todėl ėmėmės priemonių. Senamiestyje pastatėme keletą papildomų šiukšliadėžių, kitos jau perkamos. Taip pat ketiname intensyviau informuoti gyventojus apie teršėjams gresiančią atsakomybę už šiukšlinimą sostinėje. Jau kabinami su akcija "Vilnius – mano namai" susiję plakatai, transliuojami reklaminiai filmai miesto ekranuose. Ir apie nuorūkas bus filmukai. Informacija bus skleidžiama visą vasarą.


Baudos gali būti neteisėtos

Advokatų kontoros "Zabiela, Zabielaitė ir partneriai" advokato padėjėjas Artūras Razgūnas dienraščiui teigė, esą 300–350 litų baudos neadekvačios padarytam pažeidimui. Pašnekovo teigimu, vakar nubausti vilniečiai gali kreiptis į teismą, o jis baudas turėtų bent jau sumažinti. Tačiau labiausiai tikėtina, anot advokato, kad teismas baudą anuliuos ir ją pakeis įspėjimu. "Žinoma, jeigu tai pirmas tų žmonių pažeidimas. Jei žmogus už tą patį pažeidimą baudžiamas nebe pirmą kartą, baudos kažin ar išvengs", – pridūrė A.Razgūnas.

Advokatas taip pat dvejoja ir dėl baudų dydžio. Pasak jo, sunku nustatyti, kokią žalą daro viena numesta nuorūka, tačiau kažin ar ta žala siekia 300 litų. Be to, A.Razgūnas skeptiškai vertina ir savivaldybės užmojus nedrausmingų rūkalių pavardes viešinti gėdos lentoje. Jeigu joje atsidurs vilniečiai, nubausti už tai, kad numetė nuorūką, ir šį sprendimą apskundę teismui, tai gali būti rimtas jų teisių pažeidimas.

A.Razgūnas kiek suabejojo ir dėl paties baudimo už numestą nuorūką teisėtumu. Pasak jo, viskas priklauso nuo informacijos prieinamumo – jeigu savivaldybės taisyklės, apibrėžiančios tokius pažeidimus, nėra pakankamai viešos ir prieinamos, teismas gali nutarti, kad baudos skirtos neteisėtai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų