Pereiti į pagrindinį turinį

Bute elektra išjungta, skaitiklis sukasi, o savininkai gyvena Norvegijoje

2010-06-08 10:20
Fenomenas: kauniečiai sužinojo, kad skaitiklis gali suktis ir pats.
Fenomenas: kauniečiai sužinojo, kad skaitiklis gali suktis ir pats. / Tomo Raginos nuotr.

Butas tuščias, visi elektros prietaisai atjungti, bet skaitiklis sukasi – tokio siurprizo sulaukė aštuonerius metus Norvegijoje gyvenantys kauniečiai.

Sulaukė įspėjimo

Prieš aštuonerius metus į Norvegiją dirbti išvykusi kauniečių šeima butą Žaliakalnyje paliko tuščią. Neseniai jie sulaukė laiško iš VST su raginimu sumokėti beveik 181 lito skolą už sunaudotas 402 kWh. Butą prižiūrintis emigrantų bičiulis susirūpino: jeigu bute niekas negyvena ir nesinaudoja jokiais prietaisais, kaip galėjo susidaryti tokia skola? Iškvietęs elektros energijos tiekėjus, jis išgirdo atsakymą – skaitiklis sukosi pats.

"Skolos mokėti nereikėjo. Elektrikas konstatavo, kad kasmet skaitiklis pats pasistūmėdavo po 50 kWh, kurių vertė – 22 litai", – pasakojo vyras.

Apžiūrėjęs visą butą specialistas atjungė įeinantį skaitiklio laidą ir užtikrino, kad dabar problemos neliko. VST darbuotojas užfiksavo, kad iki 6577 kWh rodmenų mokėti nereikės. Norėdamas įsitikinti, kad skaitiklis tikrai nebeveikia, šeimos bičiulis po mėnesio dar kartą nuvyko į butą ir apstulbo pamatęs, kad prietaiso rodmenys pasistūmėjo 7 kilovatvalandėmis.

"Jeigu tokiais tempais judės, tai per metus ir vėl susidarys apie 20 litų, – būgštavo jis. – Ką daryti? Laukti grasinamojo laiško sumokėti skolą už "savaeigę" elektros energiją?" Kaunietis susirūpino, ar yra žinoma, kiek mokame už nesunaudotą, bet skaitiklių prisuktą elektros energiją.

Reiškinį paaiškinti sunku

Energetikos instituto Energetikos kompleksinių tyrimų laboratorijos vadovas Vaclovas Miškinis įsitikinęs, kad nenaudojant elektros energijos bute skaitiklis suktis gali, bet labai lėtai ir tik kurį laiką iš inercijos.

"Suktis turėtų pradėti tik tada, kai įjungiamas koks nors prietaisas, pavyzdžiui, šaldytuvas", – aiškino V.Miškinis. Tikimybę per metus iš inercijos prisukti 22 litų vertės elektros energijos jis vadino neįtikima.

"Viena kita kilovatvalandė gali prisidėti, bet ne dešimtys. Čia kažkas negerai", – susimąstė V.Miškinis. Esą taip galėjo atsitikti dėl kelių priežasčių: sugedo skaitiklis, bute liko nuotoliniu būdu valdomų daiktų, pavyzdžiui, televizorius, arba turima reikalų su nesąžiningu kaimynu.

Lietuvos energijos konsultantų asociacijos prezidentas Vykintas Šuksteris pabrėžė, kad savaime skaitiklis suktis negali, nes jo veikimo principas yra toks pat kaip ir elektros variklio: jeigu nėra srovės, jis nesisuka. Jis taip pat atkreipia dėmesį į prietaisus, kurie vien būdami bute naudoja elektros energiją. Pavyzdžiui, vandens siurblys, signalizacija, budėjimo režimu veikiantis kompiuteris arba televizorius.

Kauno technologijos universiteto (KTU) Teorinės elektronikos katedros vedėjas profesorius Juozapas Arvydas Virbalis siūlo pasidomėti, ar gyvename šalia sąžiningų kaimynų. Daugiau šia tema skaitykite antradienį "Kauno dienoje".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų