Pereiti į pagrindinį turinį

Dainavos policija vargsta ir su automobilių vagimis

2012-09-18 18:00
Dainavos policija vargsta ir su automobilių vagimis
Dainavos policija vargsta ir su automobilių vagimis / Tomo Raginos nuotr.

Dainavos mikrorajonas – vienas tankiausiai apgyvendintų Kaune, todėl šio rajono policijos komisariato viršininkas Saulius Karosevičius neslepia: „Darbo netrūksta.“

Pranešimų gausa

Prieš penkiolika metų, rugsėjo 15 d., įsteigtas Dainavos policijos komisariatas, įsikūręs Taikos pr. 115-ajame pastate. Šio policijos dalinio žinioje dabar 21,5 kv. m teritorijos, kurioje gyvena apie 83 tūkst. žmonių.

Nuo metų pradžios Dainavos mikrorajone užregistruoti beveik 8,7 tūkst. pranešimų apie nusikalstamas veikas, pradėta beveik 1,4 tūkst. ikiteisminių tyrimų.

„Pareigūnų dirba tiek, kiek reikia“, – šyptelėjo komisariato viršininkas, tačiau tikslaus darbuotojų skaičiaus neatskleidė.

Dainavos mikrorajonas sovietmečiu buvo laikomas pramoniniu. Čia veikė daug didžiųjų Kauno gamyklų: „Dirbtinis pluoštas“, „Banga“ ir kitos. Dabar jį galima vadinti panašiai kaip Šilainius – miegamuoju. Tai nereiškia, kad gyvenimas šiame rajone apmiręs.

Išskirtiniai taškai

Dainava išsiskiria prekybos centrų gausa – jų net 15. Be jų, dar įsikūręs vienas didžiausių prekybos miestelis „Urmas“. „Gana probleminė vieta. Ten vyksta labai įvairių nusižengimų ir nusikaltimų“, – neslėpė S.Karosevičius.

Dainavos mikrorajone netrūksta ir turgaviečių. Dar viena ypatinga vieta – garsusis Kauno automobilių turgus.

„Negaliu pasakyti, kad šiame turguje vyksta kokie nors rezonansiniai nusikaltimai, tačiau į jį suvažiuoja žmonės iš kitų valstybių. Sudarant sandorius neretai paaiškėja, kad parduodamas automobilis yra vogtas. Prekiaujama ten ir automobilių dalimis, ir mašinų priedais, kurių kilmė ne visada būna aiški“, – dėstė S.Karosevičius.

Studentai trukdo žvėrims?

Išskirtine vieta Dainavos komisariato viršininkas pavadino Zoologijos sodą. Į šią, atrodo, žaismingą ir daugiausia į vaikus orientuotą vietą pareigūnai žvelgia iš dviejų pusių. Tėvai, atvežę vaikus į Zoologijos sodą mašinas palieka gatvėje ir jos tampa ilgapirščių jauku.

Šalia Zoologijos sodo įsikūrę Kauno technologijos universiteto padaliniai vos ne už nugaros gyvūnams rengia šventes. Vienas nusiskundimas pareigūnus buvo išmušęs iš vėžių – esą studentų rengiama šventė trukdo žvėrims.

Ko gero, gyvūnų riaumojimui žmonės gerokai tolerantiškesni. Poravimosi garsai pavasarį sklinda gerokai didesniu atstumu nei Zoologijos sodo tvora, tačiau nusiskundimų dėl gyvūnų keliamo triukšmo pareigūnai nėra gavę.

Veidų įvairovė

„Dainavos mikrorajono gyventojai – labai skirtingi: nuo iš kitų miestų atvažiuojančių studentų iki šiame mikrorajone gyvenančiųjų nuo jo įkūrimo“, – pasakojo viršininkas.

Globos namai „Atžalynas“ – nepilnamečių reikalų inspektorių galvos skausmas. Dažni pareigūnų vizitai ir į Chemijos gatvės bei A. ir J.Gravrogkų gatvės bendrabučius. „Ten gyvena specifinė publika. Jų gyvenimo būdas sunkiai keičiamas“, – lėbautojais garsėjančius bendrabučius vertino viršininkas.

 

35 proc. visų Dainavos mikrorajone įvykdytų nusikaltimų sudaro vagystės, susijusios su automobiliais.

Nepažįsta inspektorių

S.Karosevičius neneigė, kad toli gražu ne visi mikrorajono gyventojai pažįsta savo apylinkės inspektorių. „Inspektorių iš veido dažniausiai pažįsta tie, kurie daro nusižengimus“, – juokėsi komisariato vadovas.

Tiesa, vykdydami prevencinę akciją „Saugi kaimynystė“, pareigūnai buvo iškabinę apylinkių inspektorių nuotraukas ir jų telefonų numerius daugiabučių skelbimų lentose. Policija neatliko tyrimo, ar juos įsiminė žmonės, kuriems susidūrimas su pareigūnu yra retenybė.

„Tikrai sutinku, kad policininkai turėtų labiau bendrauti su žmonėmis“, – sutiko S.Karosevičius.


Nusikaltimus atskleidžia patys gyventojai

Dainavos policijos komisariato vadovas S.Karosevičius pastebi, kad patys gyventojai imasi iniciatyvos, jog nusikaltėliai būtų kuo greičiau sulaikyti.

Viršininkui įsiminė atvejis, kai triukšmą išgirdęs gyventojas pastebėjo, kad vagiama iš daugiabutyje įrengtos parduotuvės. Nieko nelaukdamas namo gyventojas pasiėmė fotoaparatą ir puolė fotografuoti. Įjungiamo aparato garsas atkreipė vagių dėmesį ir jie pakėlė akis. Tuo metu jie ir buvo užfiksuoti. Rytą po vagystės įtariamieji jau buvo sulaikyti.

Kitas nusikaltimas įsiminė dėl nukentėjusiojo išradingumo ir užpuolikų bukumo. Užpuolikai iš nukentėjusiojo atėmė piniginę, kitas kišenėse buvusias smulkmenas ir telefoną. Palikę auką, užpuolikai nuėjo. Atsisukę pastebėjo, kad nukentėjusysis, išlaikydamas saugų atstumą, kulniuoja iš paskos.

„Vyrai, atiduokite bent telefoną. Visa kitą galite pasilikti sau“, – nukentėjusiojo žodžius, adresuotus užpuolikams, persakė S.Karosevičius. Taip, išlaikydamas atstumą nuo jį užpuolusiųjų, vyras vis ėjo ir prašė, kad grąžintų tą telefoną.

Užpuolikai neapsikentė ir numetė savo aukai atimtą telefoną. Pastarasis nieko nelaukdamas surinko numerį 112. Kaltininkai netrukus buvo sulaikyti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų