Dainos atgaivino sostinę

Vakar vėlai vakare Vilniuje baigėsi grandiozinė Dainų šventė. Baigiamąjį koncertą Vingio parke stebėjo keliasdešimt tūkstančių žmonių.

Išsiskyrė D.Grybauskaitė

Dainų šventės uždarymo koncertą pradėjo Lietuvos ir užsienio valstybių vadovai. Pilnutėlį Vingio parką ir, regis, Prezidentą V.Adamkų gerokai nustebino šalių kaimynių vadovai.

Latvijos prezidentas Valdis Zatleras į minią kreipėsi taisyklinga lietuvių kalba. Jo pavyzdžiu, tiesa, skaitydamas iš lapelių, pasekė ir Estijos premjeras Andrusas Ansipas. Nors ir su estišku akcentu, šalies kaimynės Vyriausybės vadovas kalbėjo raiškiai ir aiškiai, negailėdamas liaupsių Lietuvos istorijai ir kultūrai. Daugiatūkstantinė minia A.Ansipo kalbą įvertino šypsenomis ir ovacijomis.

V.Zatlerui ir A.Ansipui baigus kalbas Prezidentas V.Adamkus simboliškai perdavė dirigento lazdelę Dainų šventės meno vadovui Vytautui Miškiniui. Paskutinis grandiozinio renginio koncertas prasidėjo tūkstančiams žmonių giedant Lietuvos himną.

Šalia oficialius postus užimančių Lietuvos ir užsienio politikų buvo ir V.Adamkaus įpėdinė, netrukus šalies vairą perimsianti Dalia Grybauskaitė. Išrinktoji prezidentė išsiskyrė iš politikų minios, mat į Vingio parką atėjo pasidabinusi tradiciniais lietuviškais drabužiais.

Įspūdingos eitynės

Į baigiamąjį koncertą Vingio parke Dainų šventės dalyviai iš sostinės centro atėjo pėsčiomis. Milžiniška šventės dalyvių kolona į Vingio parką traukė porą valandų.

Priešakyje žygiavo pučiamųjų orkestras "Trimitas", už jo rikiavosi tūkstančiai šventės dalyvių iš visos Lietuvos.

Kiekvienas kolektyvas turėjo ką parodyti eitynių stebėti susirinkusiems vilniečiams ir sostinės svečiams. Koja kojon su dainininkais žygiavo ir viduramžių kultūros entuziastai, apsitaisę anuomečiais lietuvių ir kryžiuočių šarvais, o kai kurie kolektyvai demonstravo tradicijų ir modernumo mišinį – pavyzdžiui, šokėjos buvo apsitaisiusios moderniai persiūtais tautiniais drabužiais, ne tik neslepiančiais merginų kūno linijų, o jas kaip tik išryškinančiais.

Kone kiekvieną eitynių dalyvių dainą, maršą ar giesmę susirinkę žiūrovai pasitiko šypsenomis ir gausiomis ovacijomis.

Rekordinis šokių vakaras

Sekmadienio vakarą Dainų šventės dalyviai ir žiūrovai užtvindė "Žalgirio" stadioną. Nors bilietai buvo mokami, šokių pasižiūrėti susirinko tiek, jog organizatoriai nusprendė nebetikrinti bilietų.

Aštuoni tūkstančiai dalyvių ir daugiau, nei yra vietų, žiūrovų – tokio šokių vakaro "Žalgirio" stadionas veikiausiai dar nebuvo regėjęs.

Tūkstantmečio dainų šventės šokių vakare pasirodė ir užsienio lietuviai iš JAV, Kanados, Brazilijos, Lenkijos, Baltarusijos, Švedijos, Ukrainos, Argentinos, Australijos.

Iš tribūnos koncertą stebėjo išrinktoji prezidentė D.Grybauskaitė, premjeras Andrius Kubilius, kiti valstybės vadovai.

Šeštadienį Vilnius taip pat virte virė. Sostinės senamiestyje šurmuliavo Dainų šventės dalyviai, amatininkai, liaudies meistrai ir muzikantai. Katedros aikštėje supiltas simbolinis Lietuvos žemėlapis, o Gedimino kalne pabudinta žemė. "Įspūdinga. Tokio gyvo Vilniaus seniai neregėjau", – prisipažino dienraščio kalbintas vilnietis Jogaila.


Nuotykis Gedimino kalne

Tiesa, ne visiems dalyviams Dainų šventė baigėsi linksmai. Viena lenkų turistė, kopdama į Gedimino kalną, šeštadienį susilaužė koją. Laimė, jai į pagalbą operatyviai atskubėjo greitoji pagalba. Medikų automobilis padėti nelaimėlei užvažiavo iki pat kalno viršaus.

Moters bendražygiams iš Lenkijos tai tapo savotiška pramoga. Šie paeiliui fotografavosi prie greitosios pagalbos automobilio Gedimino bokšto fone. Medikams buvo ne taip linksma, kai greitosios pagalbos automobilio vairuotojas, supratęs, jog kalno viršuje negalės automobilio apsukti, stačiu ir vingiuotu Gedimino kalno serpantinu buvo priverstas leistis atbulas. Vis dėlto po puikaus vairuotojo "solo" lenkų turistė sėkmingai buvo išvežta į ligoninę.


Šiame straipsnyje: Dainų šventė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Dalia

Dalia portretas
laukiu nesulaukiu nuotrauku is dainu sventes
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių