Pereiti į pagrindinį turinį

Dangoraižis laukia konservatorių krikštynų

2008-10-16 09:00
Dangoraižis laukia konservatorių krikštynų
Dangoraižis laukia konservatorių krikštynų / Roko Medonio nuotr.

Paskelbus į Seimą patekusių politikų sąrašus, paaiškėjo, kad Vilniaus savivaldybėje permainos laukia tik konservatorių frakcijos. Kitų partijų frakcijų politikai Seimo nepasiekė.

Laukiama dviejų naujokų

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai daugiamandatėje apygardoje iškovojo 18 mandatų. Į Seimą iš šios partijos iškart pateko ir du  savivaldybės tarybos nariai: Kęstutis Masiulis bei Stasys Šedbaras, sąrašuose įtraukti 10 ir 11 numeriais. Jų vietas Vilniaus taryboje užims konservatoriai: verslininkas Dainius Kreivys ir buvęs Antakalnio seniūnas Algimantas Vaitkus.

Kol kas už brūkšnio lieka konservatorių frakcijos taryboje seniūnas Raimundas Alekna. Jis konservatorių sąrašuose į Seimą tėra 30 vietoje. Nors vienmandatėje apygardoje politikas laimės nebandė, jo šansai patekti į Parlamentą gana realūs. Mat, nors į Seimą iškart pateko apie 18 konservatorių, didžioji jų dalis vienmandatėse apygardose iškovojo teisę grumtis antrame ture. Dauguma jų savose apygardose gerokai lenkia politinius konkurentus.

"Vilniaus dienos" skaičiavimais, apie 10 konservatorių turėtų laimėti po poros savaičių vyksiančiuose pakartotiniuose rinkimuose, todėl dabar VRK skelbtas sąrašas gali gerokai kisti. Jeigu šiuo metu būsimais parlamentarais tituluojami pirmieji 18 konservatorių, po antrojo rinkimų turo brūkšnys gali nusileisti ties 30 numeriu ir dar žemiau.

Seimas – ne rojus

Sąrašuose 30-as esantis R.Alekna kol kas galimybės išeiti į Seimą nesvarstęs. Savivaldybės frakcijoje taip pat nekalbėta, kas galėtų tapti naujuoju konservatorių seniūnu. Pats R.Alekna tikino į Seimą nesiveržiąs.

„Man jau teko būti Seimo nariu, todėl iš patirties žinau, kad ir Seime, ir savivaldybėje atlyginimo niekas už dyką neduoda. Visur reikia dirbti. Suprantu, kad kai kam Seimas atrodo tarsi rojus, bet taip nėra. Tokiu sunkiu laiku, manau, yra ką veikti ir  savivaldybėje“, - tikino R.Alenkna.

Jeigu politikas visgi patektų į Seimą ir šio mandato neatsisakytų, jo vietą Vilniaus miesto taryboje užimtų konservatorius Žibartas Juozas Jackūnas.

Merui mielesnis Vilnius

VRK duomenimis į Seimą pateko ir Vilniaus meras Juozas Imbrasas. Tvarkos ir teisingumo partijos sąrašuose įtrauktas antru numeriu po rinkėjų reitingavimo politikas nusileido vos vienu laipteliu ir užima 3-ąją vietą. Jeigu Vilniaus meras postą iškeistų į parlamentaro kėdę, jo vietą Vilniaus miesto taryboje užimtų žentas Darius Radvila.

Tiesa, meras kol kas būtų linkęs ir toliau vadovauti sostinei, tačiau galutinai apsispręsti žada po antrojo rinkimų turo. „Man labiau patinka dirbti mieste. (...) Čia jaučiuosi pakankamai kompetentingas“, - vakar BNS sakė J.Imbrasas.

Tačiau jis neatmetė galimybės, jog mero postą gali tekti keisti į Seimo nario mandatą. Tam įtakos turėtų būsimos valdančiosios koalicijos sudėtis: jei ją sudarysiančios partijos priverstų J.Imbrasą trauktis iš pareigų, jis keltųsi į Seimą. Kas tokiu atveju galėtų taptų naujuoju sostinės meru, J.Imbrasas neprognozavo, tepasakęs: „Norinčių yra sočiai“.

Sėkmė nuo jų nusisuko

Į Seimą nepateko šie Vilniaus miesto tarybos nariai

Tvarkos ir teisingumo frakcija:

Gediminas Rudžionis
Leonas Andrejauskas
Jonas Juodka
Nina Šesternikova
Janas Tomaševičius

Konservatorių frakcija:

Vidas Urbonavičius

Liberalų ir centro sąjungos frakcija:

Algimantas Vakarinas
Gintautas Kėvišas
Darius Maskoliūnas
Kęstutis Nėnius

Socialdemokratų frakcija

Romas Adomavičius
Juras Požėla

Liberalų sąjūdžio frakcija

Arūnas Štaras
Algirdas Gricius
Vidmantas Martikonis

Nepriklausoma frakcija

Sergejus Dmitrijevas
Larisa Dmitrijeva

Nepriklauso nė vienai frakcijai

Algirdas Paleckis

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų