Pereiti į pagrindinį turinį

Daugiabučių būklė nedžiugina

2013-04-25 23:59
Daugiabučių būklė nedžiugina
Daugiabučių būklė nedžiugina / Aleksandro Koreikos nuotr.

Trūkinėjantys vamzdžiai, kiauri stogai, neveikiantys liftai, neapšiltinti pamatai. Naujosios Vilnios daugiabučių būklė nepavydėtina, tad sutvarkyti juos ne taip jau ir paprasta.

Namų bėda – amžius

Daugumos daugiabučių gyventojus kamuoja panašios problemos: nuo kanalizacijos avarijų iki varvančio stogo. Senstant namui problemų ne tik nemažėja, netgi priešingai – prie senųjų prisideda naujos.

Ko gera, geriausiai tai žino Naujosios Vilnios, rajono, kur naujausias daugiabutis skaičiuoja trečią dešimtį metų, gyventojai. O ne pirmus metus Naujosios Vilnios daugiabučius administruojančios įmonės "Priemiestis" direktorius Rimvydas Ramanauskas, paklaustas apie savo valdomo ūkio problemas, jas gali vardyti nesustodamas.

"Jeigu visas problemas reiktų įvardyti vienu sakiniu, pagrindinė bėda, sakyčiau, būtų įsisenėjusių problemų sprendimas. Iš mūsų administruojamų daugiabučių naujausiam – 25 metai, o dauguma tokių, kuriems ir po 40, ir po 50 metų. Tie pastatai morališkai ir fiziškai pasenę", – pasakojo R.Ramanauskas.

Atlieka įvairius tyrimus

Iš viso "Priemiestis" administruoja 360 Naujosios Vilnios daugiabučių. Pernai įmonė savo lėšomis atliko brangius namuose esančių vamzdynų tyrimus su specialia įranga. Rezultatas nenudžiugino – kas ketvirto patikrinto namo vamzdyną ar jo dalį būtina keisti.

"Dažnai būna taip, kad apie problemą sužinome tik tuomet, kai įvyksta avarija. Tik atlikę specialų tyrimą matome, kokia kritinė yra vamzdynų būklė, – jie ima trūkinėti, be to, kanalizacijos vamzdžiai užsikemša, nes per daugybę metų ant jų sienelių susikaupia riebalų sluoksnis", – dėstė R.Ramanauskas.

Dar viena amžina problema – stogai. Šią problemą aštrina tai, kad nemažai įmonės administruojamų daugiabučių sudaro namai su šlaitiniais stogais, kuriuose gyvena daugiausia aštuonios šeimos.

"Standartinio penkiaaukščio ar devynaukščio stogo remonto sąmata neviršija 12 tūkst. litų, o namo su šlaitiniu stogu remontas kur kas brangesnis – jis gali siekti ir 40, ir 50 tūkst. litų. O dabar įsivaizduokite, kad šias išlaidas turi padengti aštuoni gyventojai. Susidaro milžiniška suma. Ieškome bendrų sprendimų, tariamės su gyventojais, galvojame, kaip padėti. Iš tiesų namo administratoriaus dalia nelengva, esi tarytum tarpininkas tarp gyventojo ir jo problemos", – dėstė "Priemiesčio" vadovas.

Pasigesta gyventojų pilietiškumo

R.Ramanauskas neabejojo, kad visas namo problemas galėtų išspręsti renovacija. Tačiau kol kas tai sunkiai įgyvendinamas projektas. Pirmiausia dėl savo brangumo, antra – todėl, kad nėra aiškiai patvirtintos namų renovacijos programos. Todėl namo administratoriai siūlo pigesnes, tačiau efektyvias alternatyvas.

"Rengiame susitikimus su gyventojais ir siūlome priemonių paketą. Pavyzdžiui, pasikeisti langus, apšiltinti pamatus, sutvarkyti stogus. Mūsų atlikti tyrimai parodė, kad būtent taip iššvaistoma daugiausia šilumos. Vien per du pastaruosius mėnesius surengėme 25 tokius susitikimus. Taip pat skatiname gyventojus, kad jie būtų pilietiškesni. Juk tvarka name labiausiai turi rūpėti gyventojams. O jeigu žmonės norės, tai ir mes pagelbėsime, kaip galėsime", – apibendrino R.Ramanauskas.

PR

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų