Dešimtys vakcinų nuo COVID-19 dozių – išmetamos: įvardijo priežastis, kodėl taip nutinka

Sostinės meras Remigijus Šimašius prašo Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) leisti laisviau naudoti vakcinų nuo COVID-19 likučius, kad nereiktų dozių išmesti.

„Jau anksčiau neformaliai tartasi, o šiandien Vilniaus miesto meras oficialiai kreipėsi į SAM prašydamas sudaryti galimybę dienos pabaigoje liekančias vakcinas – neatvykus užsiregistravusiems žmonėms – leisti naudoti laisviau, taip išvengiant netekčių“, – BNS antradienį sakė mero atstovas spaudai Karolis Vaitkevičius.

Portalui kauno.diena.lt daugiau apie išmetamus vakcinos nuo koronaviruso likučius papasakojo Vilniaus miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Viktorija Turauskytė.

Anot jos, Vilniaus miestui gaunant vis daugiau vakcinų nuo COVID-19 ligos, kai kurie vakcinacijos centrai darbo dienomis nebesuspėja jų visų panaudoti, todėl darbas organizuojamas ir savaitgaliais.

„Vilniaus miesto savivaldybės administracija stebi, kad dažnai pasitaiko atvejų, kai neatvyksta skiepytis iš anksto užsirašę asmenys, o skiepijančiai įstaigai praktiškai neįmanoma skubiai surasti kitą tai pačiai prioritetinei grupei priklausantį asmenį. Atsižvelgdama į tai, kad Vilniaus mieste prarandama apie 0,09 proc. visų gautų COVID-19 vakcinų dėl neatvykusių skiepytis asmenų ir siekdami racionaliai panaudoti visas gaunamas COVID-19 vakcinas Vilniaus miesto savivaldybė yra pateikusi prašymą sudaryti galimybę dienos pabaigoje liekančias vakcinas (neatvykus užsiregistravusiems žmonėms) panaudoti kitoms žemiau esančioms prioritetinėms grupėms skiepyti nesilaikant prioritetų eilės tvarkos. Verta pabrėžti, kad po dienos neištrauktos šeštos dozės (būna natūrali netektis – nulaistymas) arba likučių atsiradusių dėl skiepo atsisakiusių pacientų yra visoje Lietuvoje“, – teigė V. Turauskytė.

Pagal dabar galiojančią SAM tvarką, nepanaudotas likutis gali būti panaudojamas tik skiepijant nuosekliai prioritetinės grupės asmenis.

„Nuo sausio vidurio iki šios dienos bendras vakcinų kiekis siekia 70, tačiau verta pabrėžti, kad tai likučių suma – natūrali netektis (nes neatvyksta pacientai jiems paskirtu laiku ir lieka nepanaudotos vakcinos), o ne ištisos vakcinos“, – sakė Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja.

Anksčiau skelbta, kad Vilniaus savivaldybės duomenimis, sostinėje teko utilizuoti 72 vakcinos dozes iš daugiau nei 81 tūkst.

Kauno miesto savivaldybė iš viso yra netekusi 41 dozės iš 82 tūkst., daugiausia tai – „Moderna“ vakcinos.

Tuo metu Klaipėdoje viename iš dviejų vakcinavimo centrų teko utilizuoti dvi vakcinos „Moderna“ dozes, Šiauliuose – keturias dozes.

Premjerė Ingrida Šimonytė  antradienį sakė kol kas nematanti poreikio keisti vakcinavimo tvarkos.

SAM rekomenduoja vakcinavimo centrams pirmoje dienos pusėje naudoti „Pfizer-BioNTech“ bei „Moderna“ skiepus, nes po atidarymo jų galiojimo laikas yra šešios valandos, o „AstraZeneca“ – naudoti antroje dienos pusėje, nes atidarytas buteliukas galioja 48 valandas.

„Nepamirškime ir to, kad yra ir žmogiškasis faktorius – kartais taip atsitinka, kad buteliukas sudūžta, ir tai yra įskaičiuojama į tą patį skaičių. Kartais būna, kad slaugei nepavyksta ištraukti šeštos dozės iš „Pfizer-BioNTech“ vakcinos buteliuko, tada ta viena dozė irgi yra utilizuojama. Kartais – itin retai – pasitaiko, kad tos dozės yra nepanaudojamos. Bet dėl šio momento reikėtų kreiptis į savivaldybes, nes sausio mėnesį jos prašė įgalinti kiekvieną jų organizuoti vakcinavimo procesą savaip. Tai čia yra proceso organizavimo detalės“, – portalui kauno.diena.lt teigė sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Aistė Šuksta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pil.

Pil. portretas
Skiepai veiksmingi artėjant virusui o je tada kaip virusas tampa nepavojingas.Kurie nesusirgo, visų neskiepitu turi tirti kraują ,gal jie yra persirgo ,gal turi antikūnius virusui.Skiepyti visus iš eiles neverta, faktiškai jau ir bus nenaudingas skiepas.Pinigai be reikalo bus išmesti is biudzeto.Geriau reikėtų padėti tiems kure be jokios pagalbos issigyde virusą ,juk tokių ne mažai, kurie pravaikščiojo , tačiau dar jaučia negerumus,dar skausmą sąnariuose, nuovargį.Kaip tokiems visiškai pasveikti , skiepyti jų negalima.

Bepročiai

Bepročiai portretas
Tai beprotystė. Išpilti - tai nusikaltimas. Trūksta žodžių - tai apvainikuoja Dulkio durnumą. Von greičiau iš ministerijos. Kur žiūri Šimonytė? Ar tai labai puošia ją? Labai laiminga? Dar tokios nesąmonės negirdėta. Iš darbo varo, STT gąsdina, į prokuratūrą siunčia, tuos kurie paskiepija, kad neišpiltų, o tie kurie pilsto - vadovauja valstybei. Kažkas baisaus.

vėluojat

vėluojat portretas
Jau pats laikas keisti skiepijimo tvarką, nes vokiečiai jau uždraudė jaunesnius negu 60 metų skiepyti AstraZeneka vakcina. Nuo šiol šiuos skiepus vokiečiai bandys sušvirkšti seneliams.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių